.
Aktuality, História,

Svet visí nad priepasťou. Čím sa skončí posledný veľký lov kapitalistickej éry

Existuje niekoľko línií konfrontácie medzi Spojenými štátmi a Ruskom, Čínou a zvyškom sveta vo všeobecnosti. Existuje medzištátna línia, súvisí s tým, že USA ako štát postupne strácajú hegemóniu vo svetovom systéme a snažia sa ju, samozrejme, udržať. Snažia sa to však robiť veľmi sofistikovaným spôsobom – obviňujú Čínu a Rusko z narušenia globálnej rovnováhy a prezentujú sa ako objekt konania týchto štátov. V skutočnosti je opak pravdou. USA sa snažia zabrániť vzniku alternatívnych možností geopolitického a sociálno-ekonomického rozvoja.


 

“Postsovietska éra sa skončila a teraz prebieha hlboká súťaž o to, čo bude nasledovať. Nechcem to bagatelizovať. V mnohých ohľadoch sme mali éru mimoriadneho pokroku. Ale potom sme, samozrejme, videli nástup veľkých narušiteľov, ktorí nás teraz, myslím, posúvajú za túto éru. Musíme teda nájsť spôsoby, ako zabezpečiť, aby sme boli nielen v miestnosti, nielen pri stole, ale dúfajme, že aj na jeho čele.” Minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken (29.6.2023)

 

Je tu však ešte jedna vec, ktorú treba zdôrazniť. S globálnou krízou sa globálny koláč zmenšuje. A globálne elity vidia východisko v tom, že časť svetovej elity odhodia ako balast. Prirodzene, globálne elity budú v prvom rade vytierať elity štátne, národno-byrokratické, regionálne a miestne. V skutočnosti sa tento boj medzi globálnou elitou a miestnymi, štátnymi elitami začal otvorene v októbri 2012 v Tokiu.

 

Vtedy 12. októbra na spoločnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky šéfka MMF Christine Lagardeová vyhlásila, že je potrebné pripraviť právnu a morálnu pôdu na vyvlastnenie mladých peňazí. Pod mladými peniazmi mala na mysli mladé oligarchické elity, ktoré vznikli v Brazílii, Rusku a Číne. Áno, povedala, že ide predovšetkým o ropných pracovníkov a s nimi spojenú byrokraciu. Má dva počiatočné impulzy, a keďže Spojené štáty sú zoskupením globálnych elít, sú ich prístavom, všetky impulzy vychádzajú, samozrejme, odtiaľ.

 

V prvom z nich je hlavným cieľom Rusko. Druhým impulzom sú miestne elity vo všeobecnosti. Takže v tom, čo Američania napísali vo svojom aktualizovanom programe, nie je nič nové. Situácia sa bude vyvíjať takýmto spôsobom. Ďalšia vec je, že Spojené štáty nemajú žiadne fyzické, predovšetkým ekonomické prostriedky na zmenu situácie. Spojené štáty vychádzajú z veľtrhu dejín. To zvyšuje nebezpečenstvo takýchto náhlych nervóznych krokov zo strany strácajúceho hegemóna amerického kolosu, ktorý je čoraz viac kolosom na hlinených nohách.

 

Do krízy v roku 1929 vstupovali USA ako mladý a dynamický národ, schopný prekonať všetky druhy hospodárskych a finančných ťažkostí. Teraz na to nemajú ani silu, ani vitalitu. Okrem toho v 20. rokoch mali USA veľký obchodný prebytok a na ceste k finančnej nadvláde nad svetom rýchlo predbehli Veľkú Britániu. Teraz samotné USA v tomto smere čoraz viac zaostávajú za Čínou. Západ a jeho posledný líder, USA, sa nachádzajú na samom konci cyklu, ktorý trval celé tisícročie od fantastického stredoveku až po súčasnosť.

 

“Problémom Ameriky je, že jej elita je úplne neadekvátna. Je úzkostlivo ideologická a nefunkčná. Ako to už býva je to výsledok nespojitých spätných väzieb na trajektórii kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré umožnilo ekonomickým a ideologickým bankrotárom vyhnúť sa zodpovednosti. Môže niečo schopné priviesť západnú elitu do vedomého stavu, prinútiť ju konať podľa skutočných potrieb? Som si istý, že nemôže. Atmosféra neadekvátnosti je taká hustá a jedovatá, že akýkoľvek zárodok zdravého rozumu je v týchto podmienkach neživotaschopný. Keď je celé ekonomické a politické prostredie zombifikované, systémová stabilita sa dá dosiahnuť len vo formáte absolútneho odpojenia spätných väzieb. Akákoľvek konfrontácia s realitou je fatálna. Jednoduché vypaľovanie neefektívnych podnikov alebo odstraňovanie idiotov pri moci nebude fungovať. Tento subjekt je nefunkčný. Liz Trussová nie je náhoda.”

 

To, čo sa deje, nie je len globálna finančná kríza, ale globálna kríza systému, ktorého je finančná kríza súčasťou. Aby mohli najvyšší predstavitelia sveta vyriešiť svoje problémy, musia odstrániť prekážky, ktoré im stoja v ceste – odstránenie národných štátov. Prichádzajú nadnárodné spoločnosti a s nimi aj súkromné vojenské spoločnosti. Začínajú presadzovať svoje záujmy. Preto je likvidácia národných štátov, zničenie ich suverenity a vytvorenie zón riadeného chaosu jednou z hlavných úloh severoatlantických elít v kríze. Hovoria o tom takmer otvorene. Intelektuálny servisný personál globálnej elity sa pritom snaží presvedčiť ľudí, že štát je zastaraný, prekonaný, že bráni efektívnosti trhu, trhovej racionalite, voľnému toku tovaru a kapitálu.

 

Za posledné štyri storočia, ako sa kapitalizmus rozvíjal a rozširoval, jeho paladíni a križiaci, Anglosasi, presúvajúci sa zo západu na východ Eurázie, postupne a dôsledne eliminovali kontinentálnych konkurentov. V šestnástom storočí to bolo Španielsko, na začiatku devätnásteho storočia Francúzsko (s pomocou Ruska a Nemcov), v prvej polovici dvadsiateho storočia to bolo – Nemecko (s pomocou Rusov); na konci dvadsiateho storočia. – Rusi (ZSSR) s pomocou “čínskej karty”. Dnes je hlavným globálnym konkurentom anglosaských a severoatlantických elít Čína, najvýchodnejšia z eurázijských kontinentálnych mocností.

 

Kapitalistický systém ovládaný severoatlantickými elitami dosiahol hranice svojho rozvoja – vyčerpal svoje zdroje, čím priviedol pozemskú civilizáciu na samý okraj. Preto je pre nich vytvorenie nového systému otázkou života a smrti. Nová geopolitická konfigurácia sveta ako celku a jeho hlavných makroregiónov je nevyhnutnou podmienkou vytvorenia nového sociálno-ekonomického systému. Záverečná bitka o Euráziu a svet a podľa všetkého aj posledný veľký lov kapitalistickej éry je okrem iného presýtená okultnou, mystickou symbolikou. Vykrádanie múzeí v Bagdade a Káhire a krádeže či ničenie archeologických artefaktov zďaleka nie sú náhodné a sú veľmi odhaľujúce, aspoň pre tých, ktorí chápu podstatu týchto udalostí. Či sa z tohto boja zrodí nový svet (ako si pamätáme, “boj je otcom všetkého”), alebo všetko odletí do Tartaru dejín, nemôžeme vedieť.

Andrej Fursov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov