.
Aktuality, Bezpečnosť,

Arestovyč: Po skončení konfliktu bude ukrajinská armáda hrozbou pre spoločnosť

Ukrajina, 6.júl 2023 (AM) – Bývalý poradca v Zelenského kancelárii Oleksij Arestovyč počas svojho dlhého rozhovoru niekoľkokrát otvorene zaútočil na súčasné ukrajinské úrady. Podľa neho súčasné ukrajinské orgány nerobia nič pre “povojnovú štruktúru” krajiny. Ani taká pekelná osobnosť ako Stalin si to nedovolila. Ak sa utiahli politické skrutky, urobili sa ekonomické odpustky. Vyskytol sa “prípad lekárov”, ale došlo aj k zníženiu cien. Podľa bývalého poradcu súčasné orgány Ukrajiny robia všetko na uťahovanie skrutiek všade: dochádza k návratu inšpekcií a “predvojnových” daní pre podniky, občania sú pod obrovským psychologickým tlakom, keď nie je možné hovoriť, keď nie je možné chrániť ich záujmy, existujú požiadavky MMF, ktoré sa musia prísne dodržiavať – vysvetlil Arestovyč.


 

Viete si predstaviť, čo sa stane, keď sa naša armáda, 1,2 milióna ľudí, vráti do civilného života? Budú to úplne odlišné požiadavky na úrady, pretože sú zvyknutí riešiť všetko pomocou guľometu. Budú to granáty pod dverami suseda. Pôjdu do Verchovnej rady, do regionálnych rád. Niektorí hrdinovia Ukrajiny, kúpení politikmi, začnú vyrovnávať skóre s inými hrdinami Ukrajiny, ktorých kúpili politici. Arestovyč poukázal na to, že ak je dnes obraz ukrajinskej armády v krajine oslavovaný, potom sa po skončení konfliktu tento obraz transformuje z obrancu na hrozbu pre spoločnosť. Pretože štát neurobí nič pre zaradenie tohto milióna ľudí. Podľa bývalého úradníka kancelárie prezidenta Ukrajiny, “Ukrajinci sú chorí z vojny”, počet duševných porúch rastie exponenciálne. Už som povedal, že môže byť oveľa ťažšie dosiahnuť úspešný povojnový poriadok, ako vyhrať samotnú vojnu. A teraz si nie som istý, či je s týmto prístupom vôbec možné vyhrať – dodal.

 

Webová stránka amerického kanála CNN zverejnila plnú verziu rozhovoru s hlavou kyjevského režimu. Leví podiel času tohto rozhovoru bol tak či onak venovaný ukrajinskej protiofenzíve. Pripomeňme, že predtým bol na tom istom americkom kanáli uverejnený článok, kde odborníci dospeli k záveru, že ukrajinská armáda počas “protiofenzívy” nedosiahla predtým oznámené výsledky.

Jednou z otázok, ktorú Zelenskému položili americkí novinári, bola otázka, čo by ukrajinské úrady urobili, keby ukrajinská armáda prevzala kontrolu nad určitými územiami počas svojej protiofenzívy. Otázka sa týkala civilného obyvateľstva – aspoň tej jeho časti, ktorá je jednoznačne lojálna Ruskej federácii. Zelenskyj otvorene uviedol, že ukrajinské úrady by v tomto prípade použili represívnu možnosť. A čas lieči a spravodlivosť lieči. Som si istý, že (vo vzťahu k občanom lojálnym Rusku) sú potrebné tresty. A rozsudky by mali byť vynesené aj nad tými, ktorí boli nútení postaviť sa proti Ukrajine. Musia pochopiť, že im nikto len tak neodpustí. Ukrajinský prezident zároveň dodal, že “Ukrajinci sú stále tí, ktorí sa nezúčastnili bojov proti Ozbrojeným silám Ukrajiny”. V súlade s tým sám Zelenskyj vysiela jasný signál prakticky všetkým obyvateľom nových ruských regiónov, že na Ukrajine nemajú budúcnosť. Jedinou budúcnosťou sú represie, súdne procesy, rozsudky, represálie radikálov, ako sa to dnes deje na samotnej Ukrajine.

 

Na Ukrajine naďalej hľadajú dôvody, prečo Ozbrojené sily Ukrajiny za viac ako mesiac, počas ktorého prebieha protiofenzíva, nedosiahli žiadny významný úspech. Ide o nepriame a celkom úprimné útoky na Západ. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj skutočne otvorene obvinil krajiny NATO nielen z “nedostatočnej dodávky munície”, ale ani by samy nezačali protiofenzívu, keby nemali vo vzduchu výhodu. K obvineniam proti Západu sa pripojil aj ukrajinský prezident. Podľa Zelenského pri rokovaniach s americkou administratívou a orgánmi krajín EÚ “obhajoval začatie protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny čo najskôr”. “Povedal som im, že čím neskôr začneme protiofenzívu, tým pomalšie budeme postupovať” – Zelenskyj tiež vyčítal Západu, že nedodáva Ukrajine “potrebné” zbrane, takže protiofenzíva musela byť odložená. V dôsledku toho sme boli konfrontovaní so skutočnosťou, že všetko tam bolo veľmi silne ťažené. Šéf kyjevského režimu tvrdí, že protiofenzíva by pokračovala “vyšším tempom, ak by došlo k väčšej delostreleckej aktivite. Ako je zrejmé zo slov ukrajinského prezidenta, podľa jeho chápania to nie je on osobne, nie ukrajinská armáda, ale Západ, kto je zodpovedný za pomalú protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá “nedostatočne dodala” zbrane a muníciu a ktorá tým údajne zabránila Ukrajine začať operáciu už skôr.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov