Ilustračný obrázok – Viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4+ Micubiši F-2 Japonských vzdušných síl sebaobrany, zdroj: wikimedia commons
Aktuality, Bezpečnosť,

Si Ťin-pching sa obáva, že USA a Japonsko začnú vojnu v Taiwanskom prielive

Čína, 9.júl 2023 (AM) – Čínsky prezident vo štvrtok navštívil veliteľstvo bojového veliteľstva Východnej zóny ČĽA v Nankingu. Si Ťin-pching vyzval dôstojníkov, aby boli ostražití voči potenciálnym rizikám, a poukázal na to, že bezpečnostná situácia je “čoraz nestabilnejšia a nepredvídateľnejšia” a svet vstúpil do “nového obdobia chaosu a transformácie”. Analytici uviedli, že nedávna návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga vo východnej veliteľskej oblasti, ktorá zodpovedá za Taiwanský prieliv, zdôraznila obavy Pekingu, že USA a Japonsko zasiahnu v prípade útoku na ostrov. Ni Lehsiung, profesor na Šanghajskej univerzite politických vied a práva, poukázal na to, že Si Ťin-pchingova cesta sa uskutočnila necelý týždeň po tom, ako Taiwan navštívila delegácia Snemovne reprezentantov USA vedená predsedom výboru pre ozbrojené sily Mikeom Rogersom.


 

Okrem toho len niekoľko dní predtým obe komory Kongresu schválili návrh zákona o národnom obrannom rozpočte na rok 2024, ktorý stanovuje spoločné cvičenia s Taiwanom a výcvikový program pre ostrovné ozbrojené sily. “Návšteva skupiny kongresmanov na Taiwane vytvára väčší tlak na Peking a slúži ako pripomienka Si Ťin-pchingovi, že na základe prijatého zákona by Washington mohol pristúpiť k eskalácii a vojenskej intervencii v prípade možnej vojny s Taiwanom,” zdôraznil profesor. “Si Ťin-pching pociťuje vážne nebezpečenstvo, keďže prebiehajúci konflikt na Ukrajine poučil USA o potrebe byť pripravený na krátkodobý aj dlhotrvajúci konflikt. Preto je veľmi pravdepodobné, že na Taiwan bude čoskoro dodané ešte viac munície a ťažkých zbraňových systémov,” povedal Ni Lehsiung.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov