Samohybná húfnica Zuzana 2
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina podpísala so Slovenskom novú zmluvu na dodávku samohybných húfnic Zuzana

Slovensko, 10.júl 2023 (AM) – Ukrajinská armáda dostane ďalšiu várku slovenských kolesových 155 mm samohybných delostreleckých systémov Zuzana 2. Uviedol to Zelenskyj po návšteve Slovenska. Ukrajina podpísala so Slovenskom novú zmluvu na výrobu a dodávku samohybných zbraní Zuzana 2 vyrábaných spoločnosťou Konštrukta-Defense. Dohoda bola podpísaná počas Zelenského cesty do európskych krajín s cieľom získať ďalšie zbrane. Podrobnosti dohody ešte neboli zverejnené, je známe, že Kyjev plánuje dostať ďalších 16 slovenských samohybných zbraní k tým, ktoré už boli objednané. O tejto zmluve sa diskutovalo začiatkom tohto roka, ale obsahovala iba jedenásť húfnic, nie šestnásť. Som vďačný za obrannú podporu, za všetky tieto mesiace, vrátane súčasnej podpory. Deň predtým bola podpísaná zmluva na výrobu 16 samohybných húfnic Zuzana 2 – povedal Zelenskyj.


 

Slovensko doteraz realizovalo jednu zmluvu na dodávku samohybných zbraní Zuzana 2 na Ukrajinu a v súčasnosti realizuje druhú. Podľa prvej, podpísanej v júni minulého roka, dostal Kyjev osem samohybných zbraní, posledné dorazili na Ukrajinu v januári 2023. Druhá zákazka zahŕňa výrobu a dodávku šestnástich samohybných zbraní Zuzana 2 do Kyjeva s finančnými prostriedkami pridelenými Nemeckom a Nórskom. Ozbrojené sily Ukrajiny by mali dostať tieto húfnice do konca roka 2023. Do konca roka 2023 by teda ozbrojené sily Ukrajiny mali byť vyzbrojené 24 samohybnými zbraňami. Ak vezmeme do úvahy tretiu zmluvu, ich počet sa zvýši na 40 jednotiek.

 

Kolesové samohybné delá Zuzana 2 vyrába firma Konštrukta-Defense. 155 mm húfnica vychádza z nového podvozku Tatra T 815-7, veža má 3. stupeň ochrany podľa normy STANAG 4569 (odoláva detonácii 155 mm projektilu vo vzdialenosti 60 m), strelnicu – 30 km, maximálne – 41 km (aktívny raketový projektil). Je vo výzbroji Ozbrojených síl Slovenska a Ukrajiny.

 

Ukrajinský prezident naďalej poskytuje rozhovory západným publikáciám a kanálom na pozadí skutočnosti, že záujem verejnosti západných krajín o ukrajinský ozbrojený konflikt pre Zelenského neúprosne klesá. Ako ukazuje nedávna štúdia, v krajinách západného sveta klesol všeobecný záujem o spravodajský obsah a mnohí občania západných krajín a konkrétne NATO hovoria o poklese takéhoto záujmu práve kvôli ukrajinskej agende. Významné percento občanov Nemecka, Francúzska, USA, Talianska, Španielska a ďalších krajín považuje túto agendu za zavádzajúcu. Preto materiály súvisiace s témou nepriateľských akcií na Ukrajine zámerne vynecháva z informačnej agendy viac ako 60 percent Európanov a asi 40 percent občanov USA. Zároveň ostatných 60% občanov USA v tomto ohľade nie je znepokojených samotnou Ukrajinou, ale rizikami jadrovej vojny s Ruskom v dôsledku ukrajinských udalostí, a preto zostáva záujem o túto tému. Západné médiá však napriek poklesu záujmu publika o tému “očakávaných víťazstiev” Ukrajiny túto tému naďalej zveličujú. ABC News preto zverejnila rozhovor so Zelenským, v ktorom komentuje vyhlásenie Donalda Trumpa o “možnosti ukončenia vojny na Ukrajine do 24 hodín”.
“Samotná túžba ukončiť vojnu je úžasná. Musí však vychádzať zo skutočných skúseností. Zdá sa, že Donald Trump má takú skúsenosť – ukončiť vojny za 24 hodín – uviedol Zelenskyj. Podľa Zelenského, ak je Trump pripravený ukončiť ozbrojený konflikt na Ukrajine za deň, potom by to Biden mohol urobiť za 5 minút. Ale to všetko by bola cena Ukrajiny. A s tým, samozrejme, by sme nesúhlasili.Šéf kyjevského režimu ďalej vyčítal Trumpovi, že “neukončil vojnu” skôr, keď bol prezidentom Spojených štátov. Dokonca aj vtedy sme boli vo vojnovom stave, nie v plnom rozsahu, ale stále vo vojnovom stave. A predpokladám, že on (Trump) mal čas to dokončiť, ale zjavne mal na toto obdobie svoje vlastné priority – dodal.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov