.
Aktuality, Bezpečnosť,

Litva vyzýva NATO rozmiestniť vojsko pri hraniciach s Ruskom

Litva, 12.júl 2023 (AM) – Litva vyzýva NATO na rozmiestnenie stálych vojenských síl pri hraniciach s Ruskom. Litovský prezident Nauseda pred samitom NATO povedal, že aliancia by mala upustiť od vlastných obmedzení týkajúcich sa zriadenia stálych obranných základní v blízkosti hraníc s Ruskom, pretože zakladajúca zmluva medzi Ruskom a NATO je “mŕtva”.


 

Popri vyhliadkach Ukrajiny na členstvo v NATO sú jednou z ústredných otázok dlhodobé plány na obranu východného krídla aliancie pred ruským útokom vrátane rozmiestnenia väčšieho počtu vojakov a vybavenia na hraniciach. Nauseda uviedol, že Západ by nemal podľahnúť zastrašovaniu jadrovým vydieraním prezidenta Putina. Vyzval spojencov, aby urýchlili vojenské výdavky vo “veľmi nebezpečnej, veľmi krehkej” situácii: “Vzhľadom na to, že Rusko aktívne rozmiestňuje taktické jadrové zbrane v Bielorusku, mali by sme konečne uznať, že základný akt NATO – Rusko je mŕtvy. Stále však bráni mnohým hlavným mestám NATO triezvo uvažovať a drží nás v šedej zóne strategickej nejednoznačnosti.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov