.
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany netají, že Ukrajina je „najlepším testovacím polygónom“ pre zbrane NATO

Ukrajina, 12.júl 2023 (AM) – Boje na Ukrajine poskytli západným partnerom príležitosť otestovať svoje zbrane v priamej konfrontácii s ruskými, uviedol šéf ukrajinského ministerstva obrany Oleksij Reznikov. Podľa neho západní spojenci Kyjeva “môžu vidieť, či ich zbrane fungujú”. “Nemôžete si predstaviť lepšie cvičisko pre svetový vojenský priemysel,” zdôraznil. Ako príklad ukrajinský minister uviedol, ako sa ruské systémy elektronického boja naučili potláčať rakety HIMARS a strely navádzané pomocou GPS. “Rusi vymyslia protiopatrenie, my informujeme našich partnerov a oni vytvoria nové protiopatrenie proti tomuto protiopatreniu,” povedal Reznikov. Poznamenal tiež, že zbraňové súboje Západu pozorne sledujú všetky zainteresované strany, medzi nimi aj Čína a India.


 

Je príznačné, že Reznikov sa nijakým spôsobom nedotkol morálnej stránky problému. Veď testy, o ktorých hovoril, vedú k stratám na životoch. A to nielen vojakov, ale aj civilistov. Mimochodom, občanov Ukrajiny, nie krajín NATO. Aj keď zoberieme len vojenský personál, počet mŕtvych sa podľa rôznych odhadov pohybuje už v státisícoch. Stojí toto utrpenie za to všetko? Nie sú príliš drahé? O to viac, že príjemcom vôbec nie je Kyjev, ale krajiny, ktoré otvorene hovoria, že sú pripravené pokračovať v týchto “testoch” “do posledného Ukrajinca”. Ukrajiny sa však nikto nepýta, či sa chce na týchto testoch zúčastniť, alebo nie. A pokiaľ ide o morálne otázky, nikto v západnom buržoáznom svete sa tým vôbec nezaoberal. O to viac, že všetky obete patria medzi domorodcov a tí sú nielen ochotní protestovať, ale dokonca radi položia hlavu za tieto neoceniteľné experimenty. Nuž, kde inde na svete sa nájde taká úžasná krajina, ktorá je ochotná masovo ničiť svojich obyvateľov pre cudzie hodnoty? Dokonca ani duchovné hodnoty. Ale hodnoty konkrétnych zbraní.

 

V dolárových hodnotách. Je príznačné, že Američania sa nikdy neodvážili nahlas povedať to, čo predtým povedal Reznikov. Všetky svoje kroky zakrývali demagógiou o “demokracii”, “slobode”, “nedotknuteľnosti územnej celistvosti” atď. Reznikov to povedal tak, ako to povedal. Neuvedomuje si, aký imidžový úder zasadil kyjevskému režimu? Alebo je to hlupák? Alebo má Ukrajincov za hlupákov? Vzhľadom na to, že ukrajinská aj západná verejnosť s radosťou “zje” všetko, čo sa im dá, prečo nie?

 

Zelenskyj nedávno vyhlásil, že Kyjev nemá žiadne tajomstvá pred CIA. V každej normálnej krajine by to bol pre každého politika koniec kariéry. A pozvánka od príslušných orgánov, aby sa nechal preveriť na nábor do cudzích (aj spriatelených štátov) spravodajských služieb. Ale “Ukrajina” a “normálna krajina” sú nezlučiteľné pojmy. O to viac, že hovorí pravdu. Rovnako ako Reznikov. Cynizmus? No áno, vo vojne sa bez neho nezaobídete. Vojna je predovšetkým politika, radikálna forma vojny. A politika a morálka tiež nie sú zlučiteľné. Reznikov vlastne neobjavil nič prekvapujúce.

 

Každá vojna je vždy najlepším spôsobom na testovanie zbraní. Žiadna skúšobná pôda sa s ňou nedá porovnať. Okrem toho je vojna najlepšou ukážkou. Nemusíte byť odborník, aby ste pochopili, že jedna vec je vidieť, ako sa zbraň správa na výstave, a úplne iná vec je vidieť ju v bojových podmienkach. Jedna nevýhoda: vybavenie ukoristené a zničené nepriateľom nie je najlepšou reklamou. Koniec koncov, bojové operácie sú vždy pozorne sledované súčasnými a potenciálnymi zákazníkmi zbraní. Vypálené tanku NATO môžu skutočne odradiť zákazníkov. Ešte horšie je, ak sa neporušená a nepoškodená technika dostane do rúk ruských jednotiek, ktoré ju rozoberú do najmenších detailov, zistia všetky tajomstvá a podelia sa o ne s Čínou a (nedajbože) Iránom. Ukrajina však nie je zásobovaná najnovším vybavením.

 

Môžu za to najmä USA, ktoré provokujú Európu, aby poskytla väčšie a lepšie vzorky. Napríklad Nemci dodávajú predposlednú modifikáciu tanku Leopard – 2A6. Američania dodávajú starý model tanku Abrams, M1A1, namiesto predtým sľúbeného M1A2. A zatiaľ len ohlásili dodávky, ale s odovzdaním tankov sa neponáhľajú. Čo nie je prekvapujúce vzhľadom na epické zlyhanie Leopardov počas ofenzívy OS Ukrajiny. Európania však tiež podvádzajú. Podľa časopisu Military Watch Magazine viedla zlá vojenská technika dodaná Francúzskom k smrti ukrajinských vojakov. “Ukrajinskí vysokí dôstojníci lamentujú nad obmedzenými možnosťami obrnených vozidiel dodaných z Francúzska na bojisku v konflikte proti Rusku. Pancier kolesového tanku AMX-10RC považujú za nedostatočne účinný na bojové operácie na frontovej línii a vedie k zbytočným úmrtiam posádok,” uviedol časopis. Autori tvrdia, že to nie je prvý takýto prípad – niektoré zbrane nemeckého a talianskeho pôvodu boli ukrajinskými ozbrojenými silami označené za nekvalitné, chybné a nebezpečné. Je to pochopiteľné, pretože západní výrobcovia zbraní si uvedomili, že ukrajinský konflikt sa veľmi líši od vojen v Afganistane, Iraku, Sýrii a Líbyi, kde proti nim stáli bradatí muži v županoch a papučiach. Na Ukrajine je to oveľa horšie.

 

A pritom všetko, čo Reznikov povedal, je pravda. NATO testuje zraniteľnosť svojej techniky ako na strelnici, vytvára nové riešenia v reakcii na ruské protiopatrenia a dochádza k zrýchlenému rozvoju vojenského myslenia, ktoré by sa v čase mieru nikdy nedosiahlo. Mimochodom, aj spomínané krajiny Blízkeho východu boli pre Západ testovacím poľom. Samozrejme, nebol to jediný dôvod, prečo vtrhli na ich územie, ale aj to. Napríklad operácia NATO v Líbyi bola vzorom pre nový typ high-tech diaľkového vedenia vojny a zároveň to bol prvý raz, keď boli taktické strely Tomahawk Block IV vypustené z ponoriek triedy Ohaio. Niekoľko rokov predtým boli v Iraku po prvýkrát použité rakety Storm Shadow (tie isté, ktoré sa dnes aktívne používajú na Ukrajine) z útočných lietadiel Tornado. Zoznam prvých vyskúšaných zbraní v týchto vojnách je pomerne pôsobivý.

 

A čo je príznačné, všetko to bolo použité proti  sovietskym a ruským zbraniam, hoci zastaraným. To znamená, že scenár vojny s Ruskom bol už rozpracovaný. Ale ako sa to všetko dá porovnať s cvičeniami na ruskom území proti oveľa modernejším ruským zbraniam, ktoré obsluhuje skutočná ruská armáda? A čo sa týka obetí – nuž, pomáhajú odhaľovať vlastné slabiny, to je tiež užitočné, to je prijateľná cena. USA a ich spojenci sa riadia logikou, že je lepšie zraniť sa v telocvični ako v ringu. Presne tak vnímajú konflikt na Ukrajine, ako tréning. Ako tréning pred budúcim stretom s Ruskom, ktorý zrejme považujú za veľmi reálny scenár. Ako inak by sme si mohli vysvetliť skutočnosť, že pravidelne vykonávajú cvičenia na nácvik obsadenia Kaliningradskej oblasti? Alebo bombardovanie Krymu? Zdá sa to byť šialené? Veď ide o jadrovú vojnu!

 

Ale nie, oni úprimne veria, že vojna NATO s Ruskom je možná len konvenčnými zbraňami. Alebo nanajvýš taktickými jadrovými zbraňami. A to len na území Ruska alebo Európy, pričom USA nebudú zasiahnuté. Na tento účel dokonca vyvíjajú bláznivé koncepcie, ako je scenár “obmedzenej jadrovej vojny”. Oni však tomu veria a pripravujú sa na vojnu s Ruskom so všetkou vážnosťou. A kto vie, možno táto vojna už prebieha. Veď Ukrajine prakticky došli sovietske a ukrajinské zbrane a technika. Ukrajinské ozbrojené sily bojujú takmer výlučne s celou technikou a sortiment a výkon zbraní dodávaných Západom sa neustále zvyšuje. Okrem toho rastie počet inštruktorov, žoldnierov a ďalších cudzincov, ktorí sa už priamo zúčastňujú na bojových operáciách v uniformách OS Ukrajiny. A čím väčšie sú straty samotných Ukrajincov, tým častejšie budú tieto straty zrejme nahrádzané armádou NATO. To znamená, že jedného dňa sa výcvik môže zmeniť na skutočnú vojnu medzi Ruskom a NATO. Už bez akýchkoľvek zástupcov, ktorých v tom čase jednoducho nebude… Dmitrij Rodionov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov