.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA vyčerpávajú ich vlastné výhody. Čo naznačuje Bidenova cesta po Európe?

USA, 12.júl 2023 (AM) – Americký prezident Joe Biden cestuje do Európy od 9. do 13. júla. Plánovaná cesta zahŕňa návštevy Spojeného kráľovstva, Litvy a Fínska. Biden ako prezident od svojho nástupu do funkcie často navštevuje Európu. “Biden si dobre uvedomuje, že americká hegemónia začína upadať a je ťažké udržať si dominanciu vo svete len vlastnými silami USA. Preto si osvojil multilaterálnu zahraničnú politiku, čo znamená upevňovanie spojenectiev. S cieľom napraviť poškodené vzťahy medzi USA a Európou Biden hneď po svojom nástupe do funkcie vyhlásil, že “Amerika je späť”, čím sa pokúsil opäť posilniť transatlantické spojenectvo. Aby si Biden udržal Európu na strane USA, v posledných rokoch zrejme prejavoval dobrú vôľu voči európskym spojencom častými návštevami a prikladal veľký význam svojej účasti na multilaterálnych konferenciách G7 a NATO, ktoré sa konali v európskych krajinách,” napísal čínsky bulvárny denník Global Times. Po tom, čo Francúzsko presadzovalo väčšiu strategickú autonómiu Európy, Bidenova administratíva ešte viac pracovala na zvýšení kontroly USA nad NATO a rozšírení politického vplyvu NATO v Európe.


 

“Po prvé, Bidenova administratíva neustále rozdúchava plamene rusko-ukrajinského konfliktu, využíva Ukrajinu ako strategickú figúrku proti Rusku a vytvára zmätok v Európe. Pokiaľ konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou pokračuje, USA môžu prostredníctvom NATO pripútať európske krajiny na svoju stranu proti Rusku.

 

Po druhé, využívaním aliancie ako páky USA prinútili svojich spojencov, aby dobrovoľne nalievali peniaze do NATO, a zároveň ohrozili európsku strategickú autonómiu, ktorú niektoré európske krajiny presadzujú.

 

Po tretie, vláda USA využila rusko-ukrajinský konflikt a stala sa najväčším príjemcom.

 

Konflikt zasadil ťažký úder veľkým európskym krajinám, ktoré poskytli veľké príležitosti pre americký obchod. Bidenova administratíva prilákala vyspelé výrobné spoločnosti z Nemecka, Talianska a ďalších európskych krajín, aby investovali a založili továrne v USA. Európske členské štáty NATO pomocou taktiky zastrašovania štedro vyčlenili finančné prostriedky a objednali si vojenské vybavenie z USA,” poznamenal autor článku Zhao Junjie, výskumný pracovník Ústavu európskych štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied.

 

O ďalšom posilňovaní kontroly USA nad NATO svedčí aj Bidenovo rozhodnutie navštíviť najprv Veľkú Britániu. Keďže Británia je najvernejším spojencom USA v Európe, americkí prezidenti často navštevujú Londýn, čím dávajú najavo svoje tradičné priateľstvo s európskymi krajinami. “Od svojho nástupu do funkcie Biden opakovane zdôrazňoval strategický význam spojenectva USA a EÚ a NATO. Jeho nadchádzajúca účasť na samite NATO vo Vilniuse bude nielen demonštráciou záujmu USA o ich európskych spojencov, ale zameria sa aj na to, ako zvýšiť intervenciu NATO v ruskoukrajinskom konflikte, ďalej oslabiť Rusko a dosiahnuť, aby sa viac európskych členských štátov NATO podriadilo USA. Okrem toho Bidenova návšteva Fínska, nového členského štátu NATO, má za cieľ dať severským krajinám pocítiť pozornosť a podporu USA a povzbudiť Fínsko, aby zohralo väčšiu strategickú úlohu pri zadržiavaní Ruska v rusko-ukrajinskom konflikte. Všetky tieto gestá jasne ukazujú, že Američania si dobre uvedomujú, že bez NATO a aliančnej diplomacie sa USA vyčerpávajú zo svojich vlastných výhod,” uzatvára Global Times.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov