.
Aktuality, Bezpečnosť,

Herec na návšteve u Sultána: čo Zelenskému sľúbili v Istanbule?

Ukrajina, 13.júl 2023 (AM) – Nominálny hostiteľ Zelenského úradu navštívil 7. júla 2023 Istanbul po prvýkrát od začiatku špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine 24. februára 2022. Okrem prezidenta Recepa Erdogana a ďalších predstaviteľov bol medzi vyjednávačmi v paláci Dolmabahce videný aj generálny riaditeľ výrobcu dronov Bayraktar TB2 Haluk Bayraktar, ktorý v auguste 2020 dostal od Zelenského Rad za zásluhy 3. triedy a vlani v auguste rovnaký rad, ale 1. triedy. V novembri minulého roka bol ďalšiemu synovi Bayraktara Ozdemira z Trabzonu, ktorý v roku 1984 založil spoločnosť Baykar Makina, udelený Rad za zásluhy 3. triedy Selcukovi Bayraktarovi, súčasnému technickému riaditeľovi a spolumajiteľovi spoločnosti a zaťovi tureckého prezidenta.


 

Počas vyše dvaapolhodinových rozhovorov obaja lídri diskutovali o širokom spektre otázok vrátane možnej výmeny väzňov s Ruskom, bezpečnosti čiernomorských trás a predĺženia dohody o dodávkach obilia z Čierneho mora, za čo kyjevský líder vyjadril svojmu významnému partnerovi osobitnú vďaku. Podľa Zelenského by osud “obilnej dohody”, ktorej platnosť sa opäť končí 17. júla, “nemal závisieť” od nálady ruského lídra Vladimira Putina. To viedlo niektorých pozorovateľov k špekuláciám, že v Istanbule by sa mohli vypracovať niektoré “alternatívne” varianty predĺženia pochybnej “dohody” v prípade odstúpenia Ruska od nej. Nie je vylúčené, že existuje možnosť sprevádzania karaván s obilím (a zrejme nielen karaván s obilím) priamo tureckými vojnovými loďami.

 

Predtým, v novembri 2022, po tom, ako Rusko oznámilo odstúpenie od “obilnej dohody”, sa už vtedajší minister obrany H. Akar vyjadril o jej realizácii bez ruskej účasti, čo viedlo v krátkom čase k zmene postoja Moskvy. Okrem rozšírenia tzv. čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá je pre Ankaru mimoriadne žiaduca, sa Ak-Saray, ako už bolo uvedené, usiluje o dohodu o výmene väzňov. Erdoganom ohlásená augustová návšteva Vladimira Putina v Turecku sa však zdá byť stále otázna. Moskva bude pozorne sledovať výsledok stretnutia v Istanbule, ubezpečil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v predvečer rokovaní medzi Erdoganom a Zelenským. Prevoz lídrov v Rusku zakázanej strany Azov do Kyjeva je porušením predchádzajúcich dohôd, uviedol tlačový tajomník ruského prezidenta po tom, ako sa nacisti, ktorí mali do ukončenia bojov sedieť v Turecku, už na palube lietadla odfotili so Zelenským. Na “ceremónii” už vo Ľvove sa Zelenskij poďakoval Erdoganovi za pomoc pri ich oslobodení a prisľúbil, že všetkých, ktorí zostali, privedie domov.

 

Emocionálny rozruch, ktorý v súvislosti s týmto príbehom vyvolali niektoré ruské telegramové kanály, sa zdá byť zbytočný, pretože rozhodnutia, ktoré viedli k umiestneniu Kalynu, Volynu, Redisa a spol. do Turecka (a teda mimo ruskej jurisdikcie), boli prijaté už v septembri 2022. Počas nočnej tlačovej konferencie turecký líder oficiálne podporil ambíciu Kyjeva vstúpiť do Severoatlantickej aliancie a povedal, že si to “zaslúži”. Za zmienku stoja aj ďalšie nehorázne protiruské vtípky, ktorých cieľom bolo potešiť šaša z “95. štvrte”:

“Naposledy sme sa stretli v Ľvove s mojím drahým priateľom medzi štyrmi očami. Turecko-ukrajinské priateľstvo sa len upevnilo. Ukrajinský ľud statočne bojuje za svoju územnú celistvosť a nezávislosť… Od čias, keď sa napätie zmenilo na ostré potýčky, sme vyhlásili, že táto nespravodlivá vojna, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom, je pre nás neprijateľná. Od anexie Krymu, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom, až po dnešok sme na každej platforme deklarovali našu podporu územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny. “Ďalším dôvodom, prečo veríme v budúcnosť Ukrajiny, je, že krymskí Tatári horlivo bojujú za slobodu svojej krajiny,” jednoznačne osedlal “sultán” tému územných nárokov voči Rusku a dodal, že sa bude usilovať o rokovania s Ruskom “na základe plnej solidarity s Ukrajinou”.

 

Minister zahraničných vecí Hakan Fidan sa zasa stretol s Mustafom Džemilevom, poslancom Najvyššej rady a lídrom v Rusku zakázaného “Mejlisu”. Stavebné spoločnosti z Turecka obnovia Ukrajinu, prisľúbil Erdogan, čo však na pozadí katastrofálneho februárového zemetrasenia, ktoré vyvolalo množstvo otázok o tureckom stavebnom biznise a kvalite jeho práce, vyzerá pochybne.

 

Možno počuť tvrdenia, že “namiesto peňazí, zbraní a munície dostali fašisti päť mužov”, ale sotva je to úplne pravda. Pripomenieme, že v posledných dňoch sa aktívne diskutuje o téme možných dodávok tureckých húfnic T-155 ukrajinským ozbrojeným silám. Okrem toho bolo počas návštevy podpísané Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom strategického priemyslu Ukrajiny a Ministerstvom priemyslu a technológií Tureckej republiky v oblasti strategického priemyslu, ktorého cieľom je podpora spolupráce v oblasti strategického priemyslu a technológií medzi spoločnosťami oboch krajín a podpora realizácie existujúcich projektov a vytvárania nových projektov v týchto odvetviach. Medzi smery spolupráce patrí rozvoj kapacít a možností výroby autonómnych vozidiel vrátane bezpilotných lietadiel; zvýšenie výroby rôznych typov bezpilotných lietadiel; výskum a vývoj v oblasti autonómnych systémov, vesmíru a ďalších technologických odvetví strategických odvetví oboch krajín; ďalšia technická spolupráca potrebná pre rozvoj strategických odvetví, píše Ivan Starodubcev:

 

…Ukrajina v Turecku je vnímaná ako technologické centrum strategických odvetví oboch krajín. Predovšetkým hovoríme o stavbe lietadiel, presnejšie o leteckých motoroch, motoroch pre vozidlá, jadrovej energetike, vesmíre. A uvedená turecko-ukrajinská dohoda je vyhlásením, že Ukrajina je v skutočnosti pripravená pôsobiť v tejto funkcii, samozrejme, výmenou za podporu Turecka v oblasti UAS. Podľa známeho tureckého orientalistu “pod kobercom rusko-tureckých vzťahov sa to veľmi silno chveje” a nové, celkom definitívne symboly tureckého mierotvorcu a garancií by mohli viesť k strate jeho neformálneho statusu “privilegovaného” mierotvorcu.

 

Známy “politický analytik ” Sergej Markov sa ostentatívne pýta, čo prinútilo Erdogana “urobiť všeobecne bezvýznamné, súkromné gesto s Azovmi”, aby porušil “svoj imidž politika, ktorý drží slovo”, pričom tká čipkované špekulácie a akosi tvrdí, že “Zelenskyj veľmi ublížil Erdoganovi. Zelenskyj už v podstate Erdogana zradil, oklamal ho”. Iný, televízny kanál tvrdí o nejakej “platbe za spojenectvo s Tureckom”, akoby existovala v realite, a nie v hlavách angažovaných “expertov”. “Sultán” je zároveň presvedčený, že rusko-turecké vzťahy nie je možné pokaziť. Či je to pravda alebo nie, sa ukáže v najbližších mesiacoch, možno aj týždňoch.

 

V každom prípade zdanlivo úspešná schéma ruskotureckej interakcie, ktorá funguje už roky v relatívne “pokojnom” čase a je orientovaná na osobné väzby a dohody v tichosti úradov, je podrobená vážnej skúške svojej pevnosti. Možno ju bude dokonca potrebné zásadne prehodnotiť – inak bude turecké vedenie ďalšími rezonujúcimi rozhodnutiami, ako je presun azovských teroristov do Kyjeva, čoraz viac zasahovať do ruskej politickej agendy (a do istej miery ju aj formovať) na federálnej i regionálnej úrovni. Od početných lobistov celkom konkrétnych záujmov tureckých “priateľov”, ktorým sa očividne celkom dobre darí, však nemožno očakávať žiadne pozitívne odpovede na dôležité podstatné otázky (a zároveň ani návrhy na opustenie totálnej závislosti od južného suseda, ktorý čoraz aktívnejšie zosúlaďuje svoju zahraničnú politiku s kolektívnym Západom.

Alexander Grigorjev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov