Zabezpečenie samitu NATO vo Vilniuse a zlepšenie interoperability medzi litovským námorníctvom a stálou Námorná skupina ONE v strednom Baltskom mori. Vlajková loď FGS MECKLENBURG-VORPOMMERN (F218), LNS DZUKAS (P12), LNS JOTVINGIS (N42)
Aktuality, Bezpečnosť,

Samit NATO: prípad, keď sú výsledky nudnejšie ako súkromné vyhlásenia

Litva, 13.júl 2023 (AM) – Ak zhrnieme výsledky prvého dňa samitu NATO, obraz je vo všeobecnosti deprimujúci pre Ukrajinu, Navyše je plný zhoršenia v súvislosti s Čínou. Čo bolo súčasťou záverečného vyhlásenia:
❗️ NATO bude naďalej posilňovať spoluprácu s partnermi v ázijsko-tichomorskom regióne s cieľom riešiť spoločné bezpečnostné výzvy. To je pozdrav Číne a určite jej to nebude chýbať.


❗️ Krajiny NATO sa dohodli, že urýchlia integráciu vesmíru do kolektívnej bezpečnosti. Nič nové, ale produkty dvojakého použitia, ako je Starlink, dostanú zelenú. Západ vie mávať takýmito rezolúciami, aby získal rozpočty, nie horšie ako my vieme mávať prezidentskými pokynmi.

❗️ Posilnenie vzťahov so Srbskom by prospelo NATO. Vučič sa bude musieť ešte aktívnejšie oháňať a tlak na Srbsko s kosovskými príbehmi bude ešte silnejší.

❗️ Krajiny NATO nedovolia Iránu vyrobiť jadrové zbrane. To je v prospech chudobných. Ako?

❗️ Pozvanie do NATO dostane Ukrajina, keď sa spojenci dohodnú a splní podmienky. To je o “nikdy”

❗️ Vyhliadka, že krajiny NATO použijú jadrové zbrane, je “veľmi vzdialená”. Veľmi zvláštny optimizmus. No, alebo NATO predsa len neplánuje vstúpiť do boja priamo.

❗️ NATO vyzýva všetky krajiny, aby prestali poskytovať akúkoľvek pomoc Rusku v rámci špeciálnej vojenskej operácie. Zasvätení len pokrčili plecami. Nám ostatným je to jedno.

❗️ Prehlbovanie strategického partnerstva medzi Čínou a Ruskom je v rozpore s hodnotami a záujmami aliancie. Presne tak, ako je samotná existencia NATO v rozpore s hodnotami a zdravým rozumom Ruska a AUKUS v rozpore so záujmami Číny.

❗️ vojenská integrácia Ruska s Bieloruskom ovplyvňuje regionálnu stabilitu a obranu NATO. A to je dobré.

❗️ NATO má v úmysle zachovať otvorené komunikačné kanály s Moskvou a zabrániť eskalácii. Eskalácia už prebieha a kanály sa zatiaľ nijako konštruktívne neprejavili.

❗️ Aliancia sa neusiluje o konfrontáciu s Ruskom, ale nemôže ho považovať za partnera. Priechodné vyhlásenie, ktoré jednoducho muselo byť povedané.

❗️ Ambície Číny spochybňujú záujmy, bezpečnosť a hodnoty NATO. Peking musí byť teraz zhrozený.

 

To, čo účastníci vyhlásili “sami za seba”, vyzerá zaujímavejšie.

Stoltenberg:

❗️ Hlavným cieľom bloku je víťazstvo Ukrajiny ako “demokratického národa Európy” a bez toho nemôžu existovať žiadne bezpečnostné záruky.

Keďže nebude víťazstvo, nebudú ani žiadne záruky.

❗️ Náš odkaz ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi: “Dvere NATO zostávajú otvorené a kvôli nepriateľským akciám dostane len viac NATO na svoj prah.”

Ďalej už nie je kam ísť. Takže budeme musieť posunúť prahy. A nie na východ.

❗️ Sledujeme kroky Ruska v Záporožskej jadrovej elektrárni a odsudzujeme rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

Prázdne reči.

❗️ Uskutoční sa ustanovujúci samit Ukrajina-NATO, na ktorom sa zruší štandardný plán vstupu Ukrajiny do Aliancie, čím sa urýchli prístupový proces.

A teraz bude termín vstupu “nekonečno mínus 100 rokov”.

❗️ NATO musí na zlyhania Kyjeva reagovať rozšírením dodávok zbraní. Ukrajinské jednotky narážajú na tvrdý odpor ruských ozbrojených síl, ktoré vybudovali pripravenú obrannú líniu. Naši generáli-stratégovia a ukrajinci v protiútoku zlyhali, tak skúsme dať viac zbraní a uvidíme, či to zaberie.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov