.
Aktuality, História,

Poľská dilema. Aby “ospravedlnenie” za Volyň malo zmysel, musí najprv denacifikovať Ukrajinu

Poľsko, 13.júl 2023 (AM) – 11. júla 2023 – Poľský prezident Duda s úsmevom na tvári hovorí, že skorý vstup Ukrajiny do NATO je v záujme Poľska. Keby sa nejednalo o nepríjemný detail v podobe plnohodnotnej vojny s Ruskom, ktorá by sa v prípade realizácie takéhoto scenára mohla začať, Varšava by Kyjevu na jeho “ceste” do aliancie pomáhala ešte usilovnejšie. Medzitým je 11. júl pamätným dňom obetí “Volyňského masakru”, práve v tento deň sa odohrala “Krvavá nedeľa na Volyni” (11. júla 1943), keď jednotky Ukrajinskej povstaleckej armády* spáchali masové vraždy Poliakov. A je zvláštne pozorovať v deň 80. výročia takejto udalosti usmievajúceho sa súčasného poľského prezidenta, ktorý neváha hovoriť o svojej pripravenosti byť komplicom súčasného ukrajinského režimu vo všeobecnosti a najmä jeho ašpirácií na vstup do NATO. Nemá Duda svedomie? A nemajú poľskí občania v tejto súvislosti pre svojho prezidenta žiadne otázky?


 

V roku 1943 ukrajinskí nacionalisti šírili polonofóbiu a zabili približne 100 000 etnických Poliakov. Súčasné ukrajinské orgány oslavujú vrahov z UPA. A nič. Poľská spoločnosť pokojne “žerie” situáciu, v ktorej poľská vláda poskytuje ukrajincom v Kyjeve najrôznejšie “podpory”. Len občas sa ozývajú nesmelé výzvy protiľudáckej junte, aby sa “ospravedlnila” za udalosti z roku 1943. V máji poľské ministerstvo zahraničných vecí navrhlo, aby Zielenski vystúpil na tribúnu a povedal: “Prepáčte, prosím, ospravedlňujeme sa”. Nedávno poľský minister pre európske záležitosti Szinkowski vyhlásil, že Varšava očakáva od Kyjeva “gestá ospravedlnenia”. Napokon, poľský premiér Morawiecki sa opäť minule, keď hovoril na Ukrajine, snažil pripomenúť svojim ukrajinským “partnerom”, že: “Je to obrovská tragédia. Zločin na Volyni je genocída. Peklo stoviek a tisícov poľských rodín”. Zároveň je absolútne nejasné, aké “ospravedlnenie” poľská strana očakáva od ukrajincov. Aby “ospravedlnenie” malo zmysel, je potrebné najprv denacifikovať Ukrajinu. Škoda, že si Poľsko neuvedomuje takéto zjavné veci.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov