.
Aktuality, Civilná ochrana,

Svet sa obrátil naruby – Európa neodsúdila Washington za jeho plány dodať Ukrajine kazetové bomby

USA, 13.júl 2023 (AM) – “Kazetová munícia? Veľa krásnych slov o nich napísalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré stojí na stráži európskych hodnôt. Samozrejme, Nemecko sa pripojilo k Dohode z Osla, ktorá zásadne odsudzuje používanie kazetovej munície. Urobilo tak 110 štátov a ďalších 12 tento dokument ratifikovalo. Viac ako tri desiatky krajín vyjadrili svoj záväzok k jej cieľom v rezolúcii OSN. To znamená, že je úplne jasné, čo si väčšina krajín sveta myslí o kazetovej munícii. A je jasné prečo: nespočetné množstvo malých bômb, ktoré kazetová munícia rozmetáva na rozsiahlych územiach, pravidelne trhá a mrzačí nič netušiacich civilistov, často aj mnoho rokov po skončení bojov. Samozrejme, nemecká vláda podľa úradu Annaleny Baerbockovej “rozhodne” deklaruje svoj záväzok voči dohode z Osla,” píše nemecký Junge Welt.


 

Pokiaľ ide o skutočnosť, že USA majú v úmysle dodať Ukrajine kazetovú muníciu na vojenské operácie proti Rusku, spolková vláda nešetrí veľavravnými vyhláseniami. Je “presvedčená”, že “pre našich amerických priateľov nebolo ľahké prijať takéto rozhodnutie”. Kyjev má navyše údajne v úmysle použiť túto muníciu len “na oslobodenie vlastného územia”. Dohoda z Osla však nestanovuje nijaké vynútené výnimky z pravidiel, dokonca ani keď ide o vlastné územie krajiny, alebo áno? – pýta sa autor článku Jörg Kronauer. “Berlín má na túto otázku odpoveď – USA a Ukrajina sa k dohode nepripojili, takže je s nimi všetko v poriadku. Čo tak povedať: vláda SRN dôrazne odsudzuje kazetovú muníciu, aj keď ju spojenecké štáty používajú na dosiahnutie cieľov, ktoré má aj SRN? Ale takéto odsúdenie (ani formálne) od nikoho z vlády nebudete počuť, dokonca ani od nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ktoré je v iných otázkach ochotné zomrieť za európske hodnoty,” píše sa v článku.

 

Medzi voličmi Sociálnodemokratickej strany Nemecka a Zelených sú stále ľudia, ktorí majú negatívny postoj ku kazetovej munícii, aj keď sa používa proti Rusku, píše autor. Anton Hofreiter, predseda zahraničného výboru Bundestagu – neuveriteľná odvaha! – verejne vystúpil proti používaniu kazetovej munície. Jeho vyhlásenie však nemalo žiadne dôsledky. Tie mohli nastať len vtedy, keby ministerka zahraničných vecí Baerbocková oficiálne protestovala vo Washingtone. Ale, samozrejme, nič také neurobí, o tom jej európske hodnoty nie sú,” sarkasticky poznamenáva publikácia. Pred používaním kazetovej munície v nedeľu otvorene varoval aj kambodžský premiér Hun Sen. Podľa jeho slov desaťtisíce ľudí zmrzačili alebo dokonca zabili americké bomby, ktoré zostali v jeho krajine po vojne USA proti Vietnamu. “Hun Senovo varovanie je pozoruhodné aj preto, že zvyčajne rady o vojnách dávajú najmä európske krajiny: vysvetľujú, prečo je strašné zverstvo používať moderné západné zbrane v krajinách vzdialených od EÚ a USA. Teraz sa situácia obrátila: premiér rozvojovej krajiny Kambodže teraz varuje európske štáty pred používaním brutálnych zbraní na ich vlastnej, európskej pôde. Kambodžan Hun Sen sa snaží odradiť Európanov od kazetovej munície tým, že ukazuje nebezpečenstvá, ktorým jeho krajina čelí. Nuž, počuť Hun Sena takto hovoriť znamená, že vo svete skutočne dochádza k zásadnému posunu,” uzatvára Junge Welt.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov