.
Aktuality, Bezpečnosť,

Deň zúčtovania v bieloruskej opozícii v zahraničí

Ukrajina, 13.júl 2023 (AM) – Spoločným prechodným kabinetom (OPK) Svetlany Tichanovskej otriasa v posledných mesiacoch séria škandálov. Šéf BYPOL-u, organizácie bieloruských bezpečnostných úradníkov, ktorí utiekli do zahraničia, Alexandr Azarov 8. júna tohto roku uviedol, že niekoľko zamestnancov vrátane Matveja Kupreichika zodpovedného za sociálne siete odmietlo podstúpiť detektor lži a boli suspendovaní zo zamestnania. Na kanáli BYPOL Telegram sa potom objavila správa, že samotný Azarov bol z organizácie prepustený za deštruktívnu činnosť. Bezpečnostná služba BYPOL-u začala interné konanie, pretože Azarov “v rozpore s predpismi odmietol poskytnúť finančné výkazy, a to aj na písomnú žiadosť oficiálnych členov správnej rady nadácie”. O situácii bolo informované vedenie OPK. Tichanovská, na ktorej úrade má Azarov na starosti “obnovenie poriadku”, bola nútená prijať opatrenia: moratórium na vzájomné obviňovanie a oddelenie sfér činnosti bojujúcich strán a mediálnych kanálov. Prebieha audit zákonnosti a primeranosti finančných operácií BYPOL-u.


 

Mimochodom, viacerí zamestnanci prešli detektorom lži. Pavel Latuško, jeden z manažérov OPK, sa však testovaniu odmietol podrobiť s tým, že inšpektorom nedôveruje a “ak to bude potrebné, po návrate do Bieloruska sa podrobí detektoru lži”. Tichanovská sa z testu na polygrafe tiež ospravedlnila s tým, že ho urobí neskôr. Po teste na detektore lži bola zo strany OPK škandálom odvolaná zástupkyňa pre financie a ekonomiku Taťjana Zarecká. Ukázalo sa, že klamala a manipulovala s faktami o sebe a svojom podnikaní. Hovorilo sa o nej ako o “bieloruskej multimilionárke”, až kým sa neobjavili materiály spochybňujúce Zareckej úspech, jej príjmy a reálny stav podnikania. Tichanovská sa ospravedlňovala tým, že Zarecka pred svojím vymenovaním absolvovala test na detektore lži v BYPOL-e, pozitívne referencie dostala z estónskeho ministerstva zahraničných vecí, kde viedla firmu.

 

Opozícia má sťažnosti aj na BYPOL, ktorý je podľa Tichanovskej úradu overený ako oficiálna nadácia, ktorá okrem iného poskytuje pomoc Bielorusom na Ukrajine vrátane bojovníkov bojujúcich v radoch OS Ukrajiny. Organizácia má negatívnu povesť medzi opozičnými aktivistami aj zahraničnými nadáciami kvôli opakovaným obvineniam jej šéfa Andreja Strižaka z účtovných podvodov a sprenevery. Spolumajiteľom BYPOL-u je Franak Vecherka, poradca Tichanovskej pre medzinárodné záležitosti, ktorý údajne v skutočnosti riadi jej činnosť v mene amerických manipulátorov. Vecherka ponúkol, že finančné prostriedky USAID neposkytne priamo ústrediu Tihanovskej, ale prostredníctvom Fondu solidarity BYPOL.

 

Napriek všetkým machináciám s výkazníctvom a spreneverou a personálnym škandálom sa Tichanovská naďalej “bije” s Európskou komisiou a Spojenými štátmi o nové finančné prostriedky, údajne na zjednotenie nesúrodých zahraničných opozičných štruktúr, budovanie ich kapacít a podporu rodín politických väzňov. Zároveň sa na tieto iniciatívy rezervovane pozerajú ďalší lídri bieloruských protivládnych síl (predovšetkým Valerij Cepkalo a Anatolij Kotov), ktorí sa domnievajú, že Tichanovská sa snaží získať podporu Západu na úkor “cudzích” politických zdrojov. Časť prostriedkov získaných zo Západu chce OPK poskytnúť Kalinovského pluku a ďalším bieloruským bojovníkom bojujúcim proti Rusku v očakávaní, že to pomôže nadviazať kontakty s hlavou kyjevského režimu Volodymyrom Zelenským. Návštevy Latušku a predstaviteľa OPK pre medzinárodné záležitosti Valerija Kovalevského na Ukrajine nepriniesli náležité výsledky. Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Michail Podoljak, s ktorým sa stretli, uviedol, že bieloruská opozícia je absolútne nepripravená účinne čeliť “Lukašenkovmu režimu”. “Nemá jasnú stratégiu. Keď bude stratégia jasná, keď uvidíme zvyšujúcu sa aktivitu, potom sa pravdepodobne stretneme, budeme hovoriť,” povedal Podoljak.

 

Tichanovskej plány na podporu politických väzňov v Bielorusku sú tiež odsúdené na neúspech. Opozičná aktivistka, ktorá nechcela prevziať vinu za zneužitie finančných prostriedkov, sa oborila na medzinárodné organizácie. Na fóre občianskych síl “Jadnaisie” vo Varšave označila medzinárodné organizácie vrátane Výboru Červeného kríža za “impotentné”. Na frak dostali aj diplomatické kontakty Švajčiarska a EÚ s oficiálnym Minskom. “Nemôžu nič urobiť,” tvrdila Tichanovska. Západ, samozrejme, poskytne OPK finančnú pomoc, nemôže pripustiť, že viac ako 100 miliónov eur, ktoré Európska únia poskytla priamo opozícii do konca roka 2022, bolo premrhaných. Samotní Európania sú však nútení priznať, že značnú časť prostriedkov určených na “boj proti Lukašenkovmu režimu” spreneverili a premrhali opoziční lídri. Natalia Radina, šéfredaktorka portálu Charter97.org, tvrdí, že napriek všetkým obvineniam z finančných nekalostí sa úrad Tichanovskej snaží “zamiesť smeti pod koberec”. To všetko znie ako rozsudok, ktorý svedčí o neefektívnosti, slabosti a nezmyselnosti všetkých týchto “úradov”, “kancelárií” a “koordinačných rád”.

Artom Karpovič

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov