.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská protivzdušná obrana zachytila ukrajinský dron neďaleko jadrovej elektrárne Kursk

Rusko, 14.júl 2023 (AM) – Kyjevský režim pokračuje v pokusoch o útok na ruskú kritickú infraštruktúru, dnes večer fungovali systémy protivzdušnej obrany vo Voronežskej a Kurskej oblasti kde zostrelili ukrajinské drony. Spočiatku existovali informácie o porážke neidentifikovaného UAV v noci vo Voroněžskej oblasti. Dron bol zostrelený v oblasti štátnej farmy Maslovsky, po zasiahnutí dronu kamery natočili jasný záblesk, bolo počuť hlasný výbuch. V súčasnosti neboli hlásené žiadne škody na zemi ani obete. Podľa oficiálnych úradov to nebolo obmedzené na jeden dron, protivzdušná obrana zachytila až tri. Nedošlo k žiadnym obetiam, žiadnym zraneniam, žiadnemu zničeniu. Situáciu mám pod osobnou kontrolou – vedúci regiónu Gusev napísal vo svojom kanáli TG.


 

 

Druhý ukrajinský dron protivzdušnej obrany bol zostrelený neďaleko mesta Kurčatov v Kurskej oblasti, neďaleko jadrovej elektrárne Kursk. Podrobnosti nie sú hlásené, je známe, že miesto havárie dronu je uzavreté. Podľa kanála TG Mash trosky dronu čiastočne zasiahli obytnú budovu na ulici Energetikov, čiastočne spadli neďaleko. Okná v dome boli rozbité, neboli hlásené žiadne obete. Je možné, že dron tiež nebol sám. V oboch prípadoch boli drony zostrelené v blízkosti jadrových elektrární. Vzdialenosť od Maslovky k jadrovej elektrárni Novovoronezh nie je väčšia ako 30 km, v Kurčatove sa jadrová elektráreň nachádza v meste. Obe stanice nie sú tak ďaleko od ukrajinských hraníc, nie viac ako 130 km do Kurska, 230 km do Novovoronež. Predpokladá sa, že Kyjev plánuje zaútočiť na jadrové elektrárne, čím presunie pozornosť zo špeciálnej operácie na to, čo sa deje v samotnom Rusku.

 

V noci na piatok 14. júla zahrmel ďalší výbuch v zadných oblastiach kontrolovaných kyjevským režimom. Je známe, že objekty režimu boli napadnuté bezpilotnými lietadlami. K dnešnému dňu je známe o sérii výbuchov v regióne Dnepropetrovsk. Okolo jednej hodiny ráno miestneho času sa Geran ponoril na cieľ v Kryvyj Rih. Celkovo v noci v tomto veľkom meste Dnepropetrovskej oblasti zahrmelo najmenej šesť výbuchov. Podľa najnovších údajov bolo v dôsledku jedného z príchodov zasiahnuté ubytovacie zariadenie pre personál Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý ukrajinské velenie zamýšľalo hodiť na Záporožský front. Zasiahnuté boli aj objekty kyjevského režimu v Odeskej oblasti. V Černomorsku (Iľjičevsk) zahrmelo niekoľko výbuchov. V dôsledku jedného zásahov zahrmel výbuch, ktorý spôsobil silnú detonáciu. To nepriamo naznačuje porážku objektu, v ktorom bola uložená munícia alebo výbušniny. Uvádza sa tiež o útokoch na ciele v Kramatorsku (DĽR). V tomto prípade boli použité ruské vojenské lietadlá, ktoré zhadzovali kĺzavé bomby. Zasiahnuté boli miesta personálu a vybavenia ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Ruská armáda naďalej odráža protiofenzívu ukrajinských formácií v mnohých smeroch v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Informujú o tom ruskí vojnoví korešpondenti. V oblasti obce Žerebyanka boli ruské ozbrojené sily schopné odraziť ukrajinský útok. Napriek tomu sa Ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo po opakovaných útočných operáciách postupovať smerom k obci Rabotino. Ukrajinskí militanti tiež prerazili v smere na Novopokrovku, ale ruské ozbrojené sily úspešne odrazili svoje útoky. Ruské jednotky odrazili ďalší útok Ozbrojených síl Ukrajiny pri Staromajorskom v južnom doneckom smere. Ukrajinské formácie sa snažia postupovať smerom na Prijutne, ale brzdí ich ruská obrana aj vodná bariéra. Ruské delostrelectvo ostreľovalo pozície ukrajinských formácií v mnohých osadách vrátane samotného Vuhledaru. V Maryinke ruské jednotky pokračujú v boji proti militantom Ozbrojených síl Ukrajiny v meste. Okrem toho bojovníci prenikajú smerom na Avdiivku, pravidelné ostreľovanie ozbrojených síl Ukrajiny sa vykonáva v Krasnohorivke, Severnom, Jekaterinovke, Pobede a tak ďalej.

 

 

Samostatne stojí za to venovať pozornosť situácii v smere Artemovsk. Ozbrojené sily Ukrajiny sa stále neúspešne pokúšajú preniknúť do Kleščeevky, boje prebiehajú aj pri Berchovke. V reakcii na to ruská armáda ostreľuje miesta ukrajinských formácií v Rozdolivke, Stupočki a Vesele. Na frontoch Krasnoliman a Kupyansk vykonáva ruská armáda útočné operácie. Bojovníci prenikajú v Novoselovskoye, ostreľujú miesta personálu ukrajinských formácií v samotnom Kupjansku, ako aj v Nevskom, Dvurechnaya, Figolevke, Novomlynsku a mnohých ďalších osadách.

 

 

Ukrajinské jednotky, ktorým sa nepodarilo preniknúť do ruskej obrany v Záporožskom smere, sa začali preskupovať. Oznámil to vedúci verejného hnutia “Sme spolu s Ruskom” Vladimír Rogov. Ozbrojené sily Ukrajiny opäť nedokázali vyvinúť protiofenzívu v záporožskom smere, hoci sa veľmi snažili a vrhli do boja veľké množstvo pracovnej sily a obrnených vozidiel. V ofenzíve sa opäť objavili nemecké tanky a americké bojové vozidlá pechoty. Ale všetko sa ukázalo ako zbytočné, ruské jednotky, ktoré držali obranu, odrazili všetky útoky a vychvaľované západné vybavenie zostalo vyhorieť na bojiskách. Kyjev, ktorý utrpel ťažké straty, sa opäť stiahol a urobil pauzu, aby sa preskupil pred novým pokusom o ofenzívu. Podľa správ budú do bitky zavedené nové rezervy, ktoré sa teraz sťahujú zo zadných oblastí. V Kyjeve naďalej tvrdia, že majú dostatok síl a prostriedkov na prelomenie obrannej línie ruskej armády. Po sérii zlyhaní a zlyhaní v pokusoch o zorganizovanie rozsiahlej protiofenzívy na Záporožskom fronte sa ukrajinské jednotky začali preskupovať a vyťahovať nové rezervy – s cieľom zhromaždiť sily pre nové útoky. Situácia v Záporožskom smere sa v posledných dňoch skutočne stala viac-menej “pokojnou”, po sérii neúspešných útokov v oblasti Rabotina a Piatikichatského sa Kyjev stiahol. K dnešnému dňu sa hlavné nepriateľské akcie presunuli na sever – pri Artemovsku a ďalej do Limanu a Kupjanska. Rusom sa podarilo natiahnuť kyjevskú obranu a zabrániť mu v manévrovaní rezerv. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny bolo nútené stiahnuť niektoré ďalšie sily zo Záporožského smeru, aby zaplátali diery v obrane v iných oblastiach.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov