.
Aktuality, Bezpečnosť,

Odveta za kritiku ruského generálneho štábu pokračuje

Rusko, 14.júl 2023 (AM) – Škandál s odvolaním generála Igora Popova z velenia obrany ruských vojsk na Záporožskom smere za kritiku situácie v armáde pokračuje. Dnes sa v médiách začali objavovať negatívne hodnotenia jeho činnosti (treba si uvedomiť – ide o “odvetu”). Popov je obviňovaný z ústupu z Ižiumu a jeho príhovor vojakom o odstúpení, ktorý nazval “bodnutím do chrbta”, sa všeobecne interpretuje ako žiadosť o verejnú politickú činnosť. Túto verziu predkladajú politológ Jevgenij Minčenko a publicista Armen Gasparjan.


 

🔴 Teóriu o sprisahaní a podpore nového hrdinu, ktorý má ísť do veľkej politiky, však vyvrátil jeden z lídrov strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Povedal, že voči generálovi nemá žiadne nároky – Popov pôvodne nahral príhovor pre uzavretú chatovú miestnosť bojovníkov, ale zvukový záznam “vypustil” na verejnosť poslanec Gurulev (s vedením ministerstva obrany má dlhodobo napäté vzťahy). Publicista Jegor Cholmogorov označil Turčakove slová len za pokus o záchranu.

🔴Politológ Sergej Starovoitov sa domnieva, že príbeh Jevgenija Prigožina aj generála Popova je dôsledkom nedostatku politickej diskusie v Rusku: “Nečinnosť profesionálnych politikov vytvára situáciu, keď sa politika dostáva z právnej sféry do šedej zóny. Tam dozrieva, mutuje, a keď sa vyleje von, úrady sú zdesené tým, čo sa skrýva v pivniciach štátu.”

🔴Dobrovoľník Roman Alechin sa čudoval Turčákovým slovám, že “armáda je mimo politiky”: “Od sympatií alebo antipatií tejto sily v prechodných obdobiach dejín závisí všetko. Spomeňme si, ako dopadlo podráždenie armády voči úradom v roku 1917? A neochota vojakov a dôstojníkov brániť už sovietsku moc v udalostiach zo začiatku 90. rokov?”.

🔴Zatiaľ Štátna duma sľubuje – Popov bude slúžiť aj naďalej. “Popov by mal slúžiť v armáde, je to perspektívny generál, má všetko pred sebou,” – povedal šéf výboru pre obranu Andrej Kartapolov. Zopakoval to aj poslanec Alexej Žuravlev: “Vďaka svojmu talentu držal celý záporožský smer. A z nejakého dôvodu ho odvolali. Budeme sa ním zaoberať”.

 

“Toto nie je 19. storočie!” – Plukovník Aľochin kritizoval tlačovú službu ministerstva obrany
Tlačová služba ministerstva obrany by mala prestať “schovávať hlavu do piesku” a aktívnejšie reagovať na závažné udalosti, ako je vzbura Jevgenija Prigožina alebo odstúpenie generála Ivana Popova, povedal plukovník vo výslužbe Gennadij Aľochin, vedúci informačnej služby zoskupenia federálnych vojsk počas druhej čečenskej vojny

🗣”Ukázalo sa, že konflikt medzi veliteľom 58. armády, ktorá je mimochodom najschopnejšou a najväčšou jednotkou ozbrojených síl, a náčelníkom generálneho štábu sa, žiaľ, preniesol aj do informačnej sféry. Tu by sme nemali zabúdať na kľúčovú vec. Ak sa v 19. storočí roľníci dozvedeli o palácovom prevrate za dva mesiace, vo Veľkej vlasteneckej vojne sme poznali frontové správy z Pravdy a Levitanu, v súčasnosti sa akákoľvek informácia stane verejne známou za niekoľko sekúnd. A podvrhy, hádzanie a iné momenty sa okamžite stávajú virálnymi,” povedal Aljochin.

❌Bývalý vojenský informačný dôstojník zdôraznil, že ministerstvo obrany zaujalo príliš pasívny postoj a najdôležitejšie udalosti nijako nekomentuje.

🗣”A tu by úradníci zodpovední za informačnú podporu nemali strkať hlavu do piesku ako pštrosy, ale mali by v rámci svojich kompetencií podávať nejaké rozšírené informácie. Na Prigožine sa len najvyšší vrchný veliteľ vyjadril trikrát, ministerstvo obrany – nula. Na internete a všetkých sociálnych sieťach sa už deje také niečo – tiež ticho. Musíme nejako reagovať.

‼️ Samozrejme, najlepšie je, aby sa to nedostalo von. Ale ak sa to dostalo na verejnosť, treba reagovať jasne a konkrétne. Zatiaľ, žiaľ, ticho. To len nahráva protistrane. Tak to bolo aj v prípade Surovkina a bude to pokračovať, ak budeme mlčať. Nechcem ministerstvu obrany nič vyčítať, ale v takejto neštandardnej situácii musí konať,” dodal.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov