.
Aktuality, História,

Ukrajinská kríza ako laboratórium svetovej politiky 21. storočia

Rusko, 14.júl 2023 (AM) – V ruskej tradícii prípravy diplomatických pracovníkov a analytikov sa kladie dôraz na disciplíny, ktoré umožňujú pochopiť skutočné potreby a záujmy protistrany. Nemusí nevyhnutne platiť, že ak ich dobre pochopíte, budete s nimi súhlasiť. To znamená, že v prípade konfliktu môžete, po prvé, nájsť zraniteľnosť v pozícii druhej strany a po druhé, umožniť jej pochopiť, že jej potreby možno uspokojiť iným prijateľným spôsobom, píše Andrej Sušencov, programový riaditeľ Valdajského klubu.


 

V súčasnom Rusku sa študenti medzinárodných štúdií učia, že prebiehajúca medzinárodná kríza je v podstate prirodzeným experimentom vo svetovej politike. To, čo sa kedysi učilo v učebniciach dejepisu, sa začína diať pred našimi očami. Pred desiatimi rokmi naši absolventi, medzinárodní študenti a budúci diplomati, keď vychádzali z univerzity, hovorili, že všetky bilaterálne vzťahy, všetky inštitúcie medzinárodnej interakcie už boli vytvorené, všetky krízy prebehli – na ďalšie výdobytky už nie je priestor. Mali pocit, že posledných tridsať rokov prebiehal zdĺhavý “koniec dejín”. Ale teraz, keď absolventi dostávajú diplomy, si uvedomujú, že vstupujú do pulzujúceho života s väčšími možnosťami vrátane kariérnych, hoci s väčším rizikom. Nepochybne sme svedkami jedného z najvýznamnejších, najzaujímavejších a najfascinujúcejších období svetových dejín z hľadiska výskumu.

 

Rozchod Ruska so Západom nie je krátkodobým javom. Možno sme na začiatku dlhotrvajúcej krízy, ktorá by mohla trvať desať alebo viac rokov. Britský historik Edward Carr spätne označil dvadsaťročné obdobie medzi svetovými vojnami za “dlhú krízu”. Predpokladám, že aj my sme na začiatku “novej dlhej krízy”, ktorej súčasťou je aj ukrajinská kríza. Takisto nemusí nevyhnutne platiť, že konflikt na Ukrajine sa obmedzí len na konflikt na Ukrajine.

 

Zásadnou zmenou v dejinách medzinárodných vzťahov za posledných päťsto rokov bolo uvedomenie si, že Západ stratil svoje postavenie jediného centra moci: dochádza k presunu moci a vplyvu na Východ, k emancipácii čoraz väčšieho počtu štátov, k hľadaniu ich nezávislého miesta. Prvýkrát pevne deklarujú, aké sú ich záujmy a ciele medzinárodnej spolupráce. Strata politickej iniciatívy Západu nie je spôsobená len hospodárskym a technologickým rastom nezápadných krajín.

 

Valdajský klub a MGIMO v súčasnosti realizujú výskumný projekt, v rámci ktorého analytici skúmajú študijné programy medzinárodných vzťahov dvadsiatich popredných západných a východných univerzít a analyzujú, aké kurzy ponúkajú budúcim diplomatom. Výskumníci zaznamenali prudký pokles počtu hodín vyučovaných v oblasti histórie medzinárodných vzťahov, cudzích jazykov a regionálnych štúdií. Ak teda zahraničná univerzita pripravuje odborníkov na Rusko, v ideálnom svete by sa mu malo venovať aspoň 8 – 10 kurzov, napríklad z histórie, politického systému, zahraničnej politiky, ekonomiky, spoločnosti a podobne. V západných krajinách sa však štúdium Ruska obmedzuje na jeden malý kurz, špecializáciu.

 

Preto je pre nás ťažké viesť dialóg so západniarmi a čoraz častejšie sa vôbec nie je o čom rozprávať: hádžu klišé, ideologizované tézy, tvrdohlavo sa ich snažia presadzovať, ale na vecnú diskusiu sú úplne nepripravení. Naopak, na Východe je podstatne viac zainteresovaných partnerov: miestne elity ako oportunisti hľadajú v súčasnej kríze príležitosti, snažia sa pochopiť, ako môžu posilniť svoje postavenie v medzinárodných vzťahoch a čo získajú zo vzťahov s Ruskom, Čínou, krajinami BRICS alebo Západom. Medzinárodná kríza ukázala, že je naliehavo potrebné vyškoliť regionálnych odborníkov.

 

Ako napísal Hans Morgenthau, významný realista prvej polovice dvadsiateho storočia, vojna nezmizne, kým bude ľudská prirodzenosť nedokonalá. Medzinárodné vzťahy stále dobre vysvetľujú metafory a sentencie, ktoré použil starogrécky historik Thukydides v “Dejinách peloponézskej vojny”, keď komentoval súperenie medzi Aténami a Spartou. V ruskej tradícii prípravy diplomatických pracovníkov a analytikov sa kladie dôraz na disciplíny, ktoré umožňujú pochopiť skutočné potreby a záujmy protichodných partnerov. Nemusí nevyhnutne platiť, že ak ich dobre pochopíte, budete s nimi súhlasiť. To znamená, že v prípade konfliktu môžete jednak nájsť slabé miesto v pozícii druhej strany a jednak jej umožniť, aby si uvedomila, že jej potreby možno uspokojiť iným prijateľným spôsobom.

Andrej Sušencov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov