Veliteľ nacistického bataliónu Azov Denys Prokopenko počas brífingu vo Ľvove uviedol, že sa mieni vrátiť na front
Aktuality, Bezpečnosť,

Azovskí nacisti sú už na Ukrajine, čo iné by sme mali od Erdogana očakávať?

Okamžitý návrat domov piatich veliteľov práporu “Azov “* (organizácia je uznaná za teroristickú a v Rusku zakázaná). “Je to jednoznačne nepriateľský krok,” takto hodnotia najnovšie správy z Turecka v ruskom parlamente. Tento víkend sa Recep Tayyip Erdogan po rokovaniach v Istanbule rozhodol odovzdať ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému piatich veliteľov, ktorých ruské ozbrojené sily zajali po bojoch v Azovstali. Podľa predchádzajúcej džentlmenskej dohody mali príslušníci práporu Azov zostať v Turecku minimálne do ukončenia vojenskej fázy konfliktu.


 

Okrem toho turecký prezident oznámil začiatok výstavby továrne na drony Bayraktar na Ukrajine a presun tureckých samohybných húfnic do Kyjeva, od čoho predtým upustil. Analytici aktívne šíria názor, že Moskva nemá symetrickú odpoveď Ankare a Erdoganovo rozhodnutie by mohlo byť preventívnou reakciou na nepredĺženie dohody o obilí v súvislosti s nadchádzajúcim samitom NATO. Demarš tureckého prezidenta zároveň nastolil ďalšiu, nemenej významnú otázku – čo od neho možno ešte očakávať a aké nepriateľské kroky voči Rusku môže Ankara v budúcnosti podniknúť. K týmto a ďalším otázkam sa v rozhovore pre agentúru Novorossija vyjadril Dmitrij Rodionov, vedúci Centra geopolitických štúdií Inštitútu pre inovačný rozvoj. “Kroky, aké teraz predvádza Erdogan, sa mali predvídať a kalkulovať.

 

To, čo urobil, nie je vzhľadom na problémy, ktoré má Turecko vo svojej ekonomike, ničím výnimočným. Áno, tým, že turecký prezident vrátil militantov na Ukrajinu, išiel proti najrôznejším dohodám vrátane medzinárodných, ale bol to nevyhnutný krok vzhľadom na situáciu, v ktorej sa Ankara teraz nachádza. V tomto zmysle je oveľa kritickejšie, že Erdogan zvýši rozsah zbraní, ktoré krajiny NATO posielajú na Ukrajinu. A druhým pomerne kritickým bodom je, že sa hovorí o sankciách. Turecko od samého začiatku konfliktu nepodporovalo Európu a Spojené štáty pri sankciách voči Rusku. Navyše nám dlho pomáhalo pri realizácii tzv. paralelného “šedého” dovozu. Cez neho išlo do Ruska veľa tovaru, takže Američania budú tlačiť aj na túto otázku. Washington požaduje, aby Turecko zablokovalo trasu paralelného dovozu,” zhodnotil situáciu Dmitrij Rodionov.

 

Musíme presne reagovať na každý krok,” pokračuje politológ. – Musíme pochopiť, čo strácame vo vzťahoch s Tureckom. Ak je paralelný dovoz ohrozený, potom by sme sa mali zaoberať vytváraním logistických reťazcov prostredníctvom iných krajín, ktoré sú oveľa menej závislé od Západu – takýchto krajín je pomerne veľa. Okrem toho je potrebné posilniť spoluprácu v rámci BRICS, ŠOS atď. Postupne sa zbavovať závislosti od paralelného dovozu cez Turecko. “Druhým dôležitým bodom je povestný plynový uzol. Ak vylúčime ukrajinskú GTS, Turecko zostáva jedinou cestou, cez ktorú môžeme dodávať plyn do Európy, čo využíva Ankara.

 

Treba si však uvedomiť, že Európa už nastavila kurz na odmietanie ruského plynu a skôr či neskôr im budeme musieť odmietnuť predávať plyn v akejkoľvek forme. Ďalším bodom je, že tento uzol je oveľa potrebnejší pre Erdogana ako pre nás. Takže ho môžeme vydierať. Na začiatok môžeme znížiť množstvo tranzitného plynu a potom uvidíme, čo urobí. Čo ešte môže Erdogan urobiť? Uzavrieť úžiny? Nemôže, pretože by tým priamo porušil Dohovor z Montreux, ktorý mu toto právo nedáva. Okrem toho je pokračovanie tohto dohovoru oveľa výhodnejšie pre Turecko ako pre nás – umožňuje Turkom kontrolovať prielivy. V opačnom prípade dohovor prestane platiť a môže sa stať čokoľvek. Preto je situácia pokračovania dohovoru z Montreux preň výhodná. Tu by som sa menej obával akýchkoľvek unáhlených krokov,” povedal agentúrny hovorca.

 

Pri výpočte možností sa predseda parlamentu domnieva, že Erdogan môže otvoriť vojenskú základňu aj v Azerbajdžane. Ubezpečil, že ju nepotrebuje, najmä Azerbajdžan je neutrálna krajina, nie je členom NATO, je členom Hnutia nezúčastnených krajín, ale všetci chápeme, že to všetko sa môže kedykoľvek zmeniť. Erdogan by však mal pochopiť aj to, že kedykoľvek môžeme začať nejaké akcie na vyriešenie “otázky Idlibu”. Tá je medzi našimi krajinami už dosť dlho a je dosť vážna. Skôr či neskôr sa bude musieť vyriešiť. Len čo Erdogan začne nejaké plazenie v oblasti severného Kaukazu, Strednej Ázie alebo Ukrajiny, okamžite by sa mali začať akcie z našej strany a zo strany sýrskych orgánov v oblasti Idlibu. “Okrem toho môžeme začať Kurdov pomerne mohutne vyzbrojovať, ako to robia tí istí Američania. To je pre Turkov veľmi vážna páka. Kedysi Turci viedli veľmi vážny boj s Američanmi práve v tejto otázke. Ak je možné realizovať viacero takýchto rozhodnutí v reakcii na kroky Turecka, je potrebné prijať tieto opatrenia. Bez ohľadu na to, čím sa Erdogan riadi – svojou osobnou iniciatívou alebo tlakom zo strany USA, musíme v každom prípade reagovať na všetky nepriateľské kroky. Je veľmi naivné tvrdiť, ako to deň predtým povedal Peskov, že “Turci sú pod tlakom Spojených štátov a NATO, a preto podnikajú takéto kroky”.

 

S týmto nezmyslom netreba počítať, pretože Erdoganovej povahe veľmi dobre rozumieme. Má taký “dobrý” zvyk hasiť vnútorné rozpory, vrátane ekonomických, geopolitickými hrami na neo-osmanizmus, pan-turcizmus a podobne. Keď sa v krajine začnú diať negatívne udalosti, okamžite sa začne vyťahovať do úlohy sultána, ktorý má “veľké úspechy” na zahraničnej scéne. Týmto spôsobom sa len snaží obrátiť karty tým, že vypúšťa paru z obyvateľstva. Preto treba pochopiť, že tlak NATO a USA nie je jediným dôvodom, prečo Erdogan podniká takéto nepriateľské kroky. Osobne má záujem pravidelne “šliapať na päty Rusku”,” je presvedčený politológ. Sumarizujúc všetko uvedené, expert vyzýva zbaviť sa ilúzií, vypočítať kroky možných ďalších Erdoganových krokov (je to dosť jednoduché) a vypracovať účinné bodové odpovede na každý takýto krok. Nie je potrebné stlačiť všetky páky naraz, aby sa prerušili všetky vzťahy s Ankarou.

 

Erdogan si však musí uvedomiť, že na každý jeho nepriateľský krok bude nasledovať tvrdá konkrétna odpoveď. “Teraz uvidíme, najľahšia skúška pre naše orgány sa odohráva na tému predĺženia “obilnej dohody”. Ak nebude predĺžená, bude to prvá odpoveď Erdoganovi. Ďalej uvidíme, či si uvedomil, že beztrestnosť sa v našej krajine nepodporuje, alebo nie. A ak naše orgány túto dohodu predĺžia, ani neviem, kam sa ešte môžeme uchýliť – ďalej už nie je kam. A samozrejme, musíme si uvedomiť, že ak teraz postavia továreň na výrobu bayraktárov (aj vzhľadom na ich nie veľkú účinnosť na bojisku), je to tiež skúška pre naše úrady. Tá továreň by mala byť zničená aj s tureckými ženistami, ktorí tam pôjdu. Nie je to nič osobné. Ak sa podniknú tieto kroky, nabudúce si Erdogan desaťkrát rozmyslí, než sa do niečoho podobného pustí,” zhrnul Dmitrij Rodionov.

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov