.
Aktuality, Letectvo,

Dodá India Rusku riadené strely s plochou dráhou letu?

India, 15.júl 2023 (AM) – Kto sleduje aj odborné ukrajinské zdroje všimol si v nich obavy z možnej dodávky nadzvukových striel BrahMos z Indie do Ruska. To však nie sú vágne podozrenia založené na nepriamych dôkazoch. Ich pôvod treba hľadať v interview, ktoré magazínu The Week poskytol riaditeľ spoločnosti BrahMos Aerospace Atul Dinkar Rane. Ten na otázku novinára, prečo Rusko neuvažovalo nad zaradením striel BrahMos uviedol, že Rusko využíva riadené strely nadzvukové strely P-800 Onyx (nadzvuková riadená strela pobrežnej obrany vypúšťaná systémom Bastion, pár z nich už svoj cieľ na ukrajinskom bojisku hľadalo aj našlo), ktoré sú prekurzorom striel BrahMos a ktorých výroba v Rusku ďalej pokračuje. Zároveň však potvrdil, že firma BrahMos Aerospace vždy považovala Rusko za svoj potenciálny trh. V článku sa však nepíše, že by malo dôjsť k dodávke v súčasnej dobe. Naopak, Rane vyslovil tézu, že ak by si Rusi BrahMos vtedy objednali (po ukončení vývoja alebo začiatku sériovej výroby strely?), mali by pre ne teraz veľké využitie (ak by nimi útočili na podstatné ciele a nie tie, na ktoré sa plytvalo doteraz vypusteným veľkým počtom striel ruskej výroby).


 

Ďalej povedal, že po skončení prebiehajúcej situácie v Európe by mohli dostať nejaké objednávky z Ruska, najmä na leteckú verziu striel BrahMos (ktorej hlavným nosičom v indickom letectve je ruský licenčne vyrábaný ťažký stíhač Su-30MKI). Podľa Ranu tieto letecké nadzvukové strely nemajú ekvivalent. „Na svete neexistuje ekvivalent k leteckému BrahMosu. Vnímam to ako zmenu hry z hľadiska exportu.” Ukrajine teda možno nehrozí bezprostredné riziko dodávok výkonných nadzvukových striel, ktorých hypersonická generácie je už vo vývoji. Rusi možno môžu naladiť domácu výrobu niektorých verzií týchto striel, ak majú kompletnú výrobnú dokumentáciu a uznajú to za vhodné. Pomáhali ich totiž Indii vyvinúť.
India považuje strely BrahMos za kľúčový element svojej obranyschopnosti. Existujú verzie vypúšťané z lietadiel, pozemných odpaľovacích zariadení, lodí aj ponoriek. Strela sa stále zdokonaľuje. Predlžuje sa jej dolet a rozširuje spektrum splniteľných úloh.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov