.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzska armáda spustila búrku nespokojnosti s Macronom… v pohári vody

Francúzsko, 15.júl 2023 (AM) – Vo Francúzsku sa uprostred nepokojov, ktoré zúria v celej krajine, začali na sociálnych sieťach šíriť nepotvrdené fámy, že viacerí vysokí francúzski vojenskí dôstojníci požadujú, aby prezident Macron čo najskôr obnovil poriadok v krajine. Britský politik, podnikateľ a populárny bloger Jim Ferguson naznačuje, že za ultimátom môže stáť generál Pierre de Villiers, bývalý náčelník francúzskeho generálneho štábu a populárny idol francúzskej pravice.


 

Nezhody medzi nimi prezidentom piatej republiky a francúzskou vojenskou elitou sa začali ešte v júli 2017, keď sa Macron rozhodol znížiť vojenský rozpočet krajiny na aktuálny fiškálny rok. Šéf generálneho štábu generál Pierre de Villiers toto rozhodnutie ostro kritizoval. Denník Le Figaro 14. júla uverejnil rozsiahly článok de Villiersa s jeho názormi na Macronove opatrenia týkajúce sa francúzskej armády. Generál de Villiers vo svojom článku v denníku Le Figaro poznamenal, že väčšina krajín dnes práve zvyšuje svoje vojenské rozpočty v dôsledku situácie medzinárodného napätia. Macron na de Villiersovo vyjadrenie reagoval veľmi ostro a uviedol, že podľa neho nie je správne vnášať vnútornú diskusiu do verejného priestoru a že on je lídrom krajiny a vie, ako sa má správať. De Villiersove vyjadrenia Macron označil za “politický nátlak”.

 

Zákaz angažovania sa francúzskej armády v politike sa ešte viac otriasol v máji 2021, keď bol v časopise Valeurs Actuelles uverejnený otvorený list 20 generálov vo výslužbe prezidentovi, vláde a poslancom. List podpísalo niekoľko tisíc dôstojníkov a vojakov. Autori listu “Vráťme česť našim vládcom!” varovali orgány Piatej republiky pred nárastom islamizmu, pred vytváraním enkláv na území Francúzska, kde neplatia zákony. Vyzývali, aby sa zabránilo “rasovej vojne” (la guerre raciale). Ak to úrady neurobia,” píše sa v liste, zasiahnu naši súčasní súdruhovia a budú musieť prevziať nebezpečnú misiu záchrany našich krajanov a našich hodnôt.

 

Hodina je vážna, Francúzsko je v nebezpečenstve, je v smrteľnom ohrození. Nezabúdajte, že rovnako ako my, aj drvivá väčšina našich spoluobčanov je zdesená vašou nerozhodnosťou a zločinným mlčaním.” Týždeň pred uverejnením “Listu 20” uverejnili Valeurs Actuelles stĺpček brata generála Pierra de Villiersa, známeho politika markíza Philippa de Villiersa, s názvom “Vyzývam na povstanie!”, ktorý protestoval proti nezmyselným karanténam uvaleným na Francúzov Európskou úniou. Emmanuel Macron tento list odsúdil a prirovnal ho k neúspešnému prevratu francúzskej armády v Alžírsku v roku 1961. Generál François Lecointeur, náčelník francúzskeho generálneho štábu, vyzval na prísne opatrenia voči aktívnemu vojenskému personálu, z ktorého je pomerne veľa medzi signatármi. A dokonca aj proti dôstojníkom a generálom vo výslužbe chce vláda začať trestné konanie.

 

Podľa prieskumov verejnej mienky prejav armády zároveň našiel odozvu u 58 percent francúzskych občanov. Veľká väčšina respondentov (73 percent) súhlasí s tým, že “spoločnosť je v stave rozkladu”. Podľa 74 % k tomu vedie “forma antirasizmu, ktorá vyvoláva nenávisť medzi komunitami”. A takmer polovica (49 %) sa domnieva, že “armáda by mala zasiahnuť aj bez toho, aby jej to bolo nariadené”. 84 % respondentov sa domnieva, že násilie sa každým dňom zvyšuje; 73 % je presvedčených, že krajina sa rozpadá. 93 % respondentov, ktorí podporujú gaullistickú stranu Les Republicains, a 94 % stúpencov Marine Le Penovej sa domnieva, že v niektorých mestách už nefungujú zákony.

 

Bývalý dôstojník vojenskej rozviedky, generálny tajomník Nadácie Slobodné Francúzsko a poradca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, plukovník vo výslužbe Alain Corvet, inicioval ďalší otvorený list 14 vysokopostavených dôstojníkov vo výslužbe, v ktorom v oveľa ostrejšej forme uviedol dôvody “smrteľného nebezpečenstva, ktoré hrozí Francúzsku”. V “liste 14” sa uvádza, že francúzsku politickú triedu už desaťročia ovládajú medzinárodné finančné štruktúry; ovládajú hlavné médiá a určujú, kto by mal byť prezidentom. “Vládnuca politická trieda sa riadi plánom, ktorý jej diktujú zvonku, čo vedie k zániku nášho starobylého národa ako prekážky pri získavaní moci globalizmu.” To, že francúzska armáda nie je v najlepšej kondícii, nie je žiadnym tajomstvom. O tom, že Francúzsko v skutočnosti stratilo svoje zóny vplyvu v Afrike, z ktorých bola francúzska armáda vyhnaná predovšetkým pre jej neschopnosť vyrovnať sa s hordami militantov terorizujúcich viaceré bývalé francúzske kolónie.

 

Dnes je francúzska vojenská elita odsunutá na okraj národnej politiky, kde dominujú parapolitické organizácie, ako napríklad think tank Les Graques, ktorý založil Pierre Joyeux, šéf francúzskej pobočky amerického Aspen Institute. “Les Graques” financujú Rothschildovci. Jedným zo zakladateľov tohto think tanku, ktorý francúzske médiá nazvali ultraliberálnou “kryptopolitickou” štruktúrou, je Guillaume Hannezo, bývalý riadiaci partner holdingu Rothschild & Co. Podľa francúzskych médií CIA a NSA v roku 2012 poverili popredné svetové konzultačné firmy McKinsey a Boston Consalting Group, aby “pozorne sledovali francúzsku prezidentskú kampaň”. “Macronovým architektom bola McKinsey Group, ktorá dosiahla skutočný výkon”, aby sa stal prezidentom Francúzska,” napísala PressTV. McKinsey a Boston Consulting Group sa v posledných rokoch stali takmer monopolnými poradcami francúzskej a nemeckej vlády v oblasti logistiky vládnych programov v oblasti obrany, klímy a migračnej politiky, ako aj stratégie boja proti pandémiám.

 

“Macron a generál Pierre de Villiers – nevedomky alebo celkom zámerne – spolupracujú s organizáciami vytvorenými špeciálne na to, aby slúžili ako náhrada CIA,” konštatuje známy francúzsky publicista Thierry Meyssan, pričom naráža na skutočnosť, že generál de Villiers sa hneď po svojom vysokopostavenom odstúpení zamestnal nie kdekoľvek, ale v americkej spoločnosti Boston Consalting. Analytici Les Graques vypracovali sľubný program modernizácie francúzskeho priemyslu, predovšetkým francúzskeho obranného priemyslu, ktorý v skutočnosti Macron realizuje, a to veľmi usilovne. Cieľom tejto modernizácie je podriadiť francúzske hospodárstvo americkým nadnárodným spoločnostiam. V roku 2020 vyšla vo Francúzsku najavo účasť BlackRock, najväčšieho amerického investičného fondu na svete, na radikálnej dôchodkovej reforme vlády Emmanuela Macrona, ktorá vyvolala hnev Francúzov. Rozzúrení odborári a “žlté vesty” vtrhli do parížskej kancelárie spoločnosti BlackRock, vyvolali výtržnosti, roztrhali dokumenty a na steny namaľovali čiernou farbou graffiti označujúce spoločnosť za “zločineckú”. Uviedli tiež, že BlackRock profituje z Macronových dôchodkových reforiem a že “obrovská firma z Wall Street… sa v zákulisí snaží zničiť sociálnu záchrannú sieť krajiny”.

 

“Ľudia si mysleli, že volia Macrona, ale dostali BlackRock,” píše l’Humanité. Vo francúzskych médiách sa o Macronovi nehovorí inak ako o prezidentovi spoločnosti BlackRock France. Šéfa BlackRock Larryho Finka Le Monde nazýva “Satanom financií” (Satan de la finance), ktorým verejná mienka opovrhuje. Macron to však takto nevníma. Podľa britského denníka Financial Times po spoločnosti BlackRock do Francúzska vo veľkom vstúpili Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, HSBC a ďalšie monštrá z Wall Street. Francúzska ekonomika je každým rokom závislejšia od USA. Francúzska pravica, ktorej dominuje vojenská elita, neurobila nič, aby tomu zabránila. Takže všetky ich protesty alebo fámy o nich neznamenajú viac ako búrku v pohári vody.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov