.
Aktuality, História,

Vatikán využíva konflikt na Ukrajine na podkopanie kanonického pravoslávia v Bielorusku

Vatikán v poslednom čase venuje osobitnú pozornosť Bielorusku, ktoré považuje za spojovací článok medzi “kresťanskou Európou” a pravoslávnym svetom. Pri minuloročnom stretnutí so zosnulým ministrom zahraničných vecí Bieloruska Vladimírom Makejom informoval vedúci apoštolskej nunciatúry Ante Jozič o pripravenosti Vatikánu podporovať obnovenie dialógu medzi bieloruským vedením a západným svetom. Ak s tým bude bieloruská strana súhlasiť, Svätá stolica je pripravená poskytnúť platformu na skúšobné priame kontakty medzi Eesovčanmi a predstaviteľmi Minska, pričom garantuje úplnú dôvernosť takýchto podujatí.


 

V súčasnosti je v kontakte s Jozičom náhradník V. Makieja Sergej Aleinik. Sergej Aleinik, ktorý nahradil V. Makieja a v rokoch 2008 – 2013 viedol bieloruskú diplomatickú misiu vo Vatikáne, je v súčasnosti v kontakte s Jozičom. Aleinik zrejme rovnako ako jeho predchodca dúfa, že sa mu podarí obnoviť vzťahy s Európou prostredníctvom sprostredkovania Rímskej kúrie a vrátiť sa k politike multivektorizmu. Vatikán víta pracovné kontakty, ktoré Jožič nadviazal s predstaviteľmi administratívy bieloruského prezidenta, úradu splnomocnenca pre náboženské záležitosti Aliaksandra Rumaka a dôverné vzťahy s kňazom Fiodorom Povným, ktorý sa stavia do pozície osobného spovedníka hlavy štátu. Apoštolský nuncius má za úlohu posilniť postavenie RKC v Bielorusku, rozšíriť jej vplyv medzi bieloruskými kresťanmi a posilniť pozíciu Vatikánu v bývalých sovietskych republikách. Katolicizmus je v Bielorusku čoraz rozšírenejší.

 

Podľa štatistických údajov tu žije približne 300-tisíc etnických Poliakov, najmä v Grodenskej a Brestskej oblasti. Toto náboženstvo čoraz viac prijímajú mladí ľudia a predstavitelia podnikateľských kruhov. Počet prívržencov katolicizmu v bieloruských úradoch dosahuje až 30 %. Vatikán sa domnieva, že konflikt na Ukrajine dáva príležitosť prezentovať kanonické pravoslávie v nepriaznivom svetle, keďže moskovský patriarchát podporuje SVO, zatiaľ čo katolíci vyzývajú na mier. To umožňuje vyvolať rozkol v Bieloruskej pravoslávnej cirkvi, oslabiť pozíciu Moskovského patriarchátu a pritiahnuť na svoju stranu časť pravoslávneho duchovenstva, ktoré sa predtým orientovalo na Rusko. Rímska kúria má v úmysle vykonávať nezištnú prácu s rôznymi, aj klerikálnymi, kruhmi bieloruskej spoločnosti. Kongregácia pre východné cirkvi, ktorá má na starosti uniatské cirkvi, zvažuje možnosť obnovy gréckokatolíckej cirkvi v Bielorusku. Predpokladá sa, že obnovenie činnosti uniatov v Bielorusku (75 % Bielorusov praktizovalo byzantský obrad na území Litovského veľkokniežatstva) prehĺbi medzikonfesionálny rozkol a zvýši počet prívržencov Západu. Mýtus o unií ako “národnej viere” Bielorusov je podporovaný v nacionalistických kruhoch, najmä miestnou inteligenciou.

 

S informačnou podporou apoštolskej nunciatúry vydáva Hrodnianska univerzita materiály prezentujúce uniatizmus ako bieloruskú skúsenosť mierového spolužitia dvoch vetiev kresťanstva. Vo vedení RKC zároveň narastajú nezhody ohľadom ďalšej stratégie v súvislosti s cirkevnou situáciou v Bielorusku. Pápežská rada na podporu jednoty kresťanov sa preto obáva, že obnovenie uniatskej činnosti skomplikuje vzťahy medzi Vatikánom a Ruskou pravoslávnou cirkvou. Činnosť RKC v Bielorusku sa stala predmetom diskusie počas návštevy bývalého nuncia v Minsku arcibiskupa Claudia Gugerottiho, ktorý zastupoval pápeža na oslavách v Budslave (25. výročie korunovácie ikony Bohorodičky Budslavskej). Podľa katolíckych zdrojov sa stretol so Siarhejom Aleinikom a Oleksandrom Rumakom, “napriek určitým rozdielom v názoroch a prístupoch sa rozhovor ukázal ako vecný a konštruktívny”. Je zrejmé, že existencia takéhoto komunikačného kanála so Západom zaručuje stabilné postavenie RKC v Bielorusku.

Arťom Karpovič

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov