.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajina vyčerpala proruský mobilizačný zdroj, začína mobilizáciu v západných oblastiach štátu

Ukrajina, 19.júl 2023 (AM) – Dôvod na to je očividný, na východe už niet koho povolávať. Lenže na západe Ukrajiny sú vraj len „gaučoví vlastenci“. Zatiaľ čo sa OSU snažia dosiahnuť aspoň aké-také úspechy na fronte, na západnej Ukrajine vyhlásili všeobecnú mobilizáciu. Tým, ktorí sa pokúsia vyhnúť službe, hrozia pokuty a väzenie. Doposiaľ ukrajinská armáda dopĺňala zálohy prevažne z rusky hovoriacich regiónov.


 

Prečo sa teraz chytila západnej časti štátu a kto pôjde v skutočnosti na front?
Na Ukrajine platí režim vojnového stavu od 24. februára 2022. Prezident V. Zelenský podpísal výnos o všeobecnej mobilizácii. Vycestovanie za hranice je zakázané mužom vo veku 18 – 60 rokov. Verchovna rada už neraz predlžovala účinnosť prezidentského výnosu. Začiatkom mája 2023 boli vojnový stav a všeobecná mobilizácia predĺžené o 90 dní do 18. augusta. Z ukrajinských médií vyplýva, že ukrajinské súdy iba v máji vydali okolo stovky rozsudkov za vyhýbanie sa mobilizácii. Súdy spravidla dávajú tri roky väzby s podmienkou na rok, či dva.

 

V praxi sa doterajšia mobilizácia týkala hlavne východných, čiže prevažne rusky hovoriacich oblastí Ukrajiny. Ľudské zdroje boli čerpané hlavne v Nikolajevskej, Čerkasskej, Dnepropetrovskej a čiastočne Záporožskej oblasti. 9. mája 2023 vláda Ukrajiny doručila Verchovnoj rade návrh zákona, ktorým sa znižuje vek občanov, ktorých je možné mobilizovať z 27 na 25 rokov. Títo boli doposiaľ len v kategórii povolanci, ich mobilizácia bola zakázaná zákonom.

 

Experti sa nazdávajú, že úrady Ukrajiny sú vynútené rozširovať priestor na mobilizáciu. Dôvodom je vraj vynútený začiatok protiútoku. „Na Ukrajine sa prudko znižuje mobilizačný zdroj. Úrady deklarujú, že krajina má početne asi 29-30 miliónov obyvateľov, no v skutočnosti to môže byť ešte menej. Podľa Eurostatu (Štatistický úrad európskych spoločenstiev) sa do 30 % mužov nachádza za hranicami Ukrajiny. A ak sa oprieme o údaje ukrajinskej pohraničnej služby, vojenské správy vydali 1,2 milióna povolení na vycestovanie. Pritom absolútne nie je známe, koľko z nich sa vrátilo domov,“ hovorí Larisa Šesler, predsedníčka Zväzu politických emigrantov a politických väzňov Ukrajiny.

 

S tým, že ukrajinská armáda súrne potrebuje ľudské zdroje, súhlasí aj ukrajinský politológ Vladimír Skačko. MO RF tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily prišli od začiatku protiútoku o takmer 20 tisíc vojakov, nerátajúc do toho tých, ktorí sa stali obeťami ruských vysokopresných útokov v hĺbke Ukrajiny. „OSU zrejme pocítili deficit živej sily,“ uvažuje expert.
„Osobitosť OSU spočíva v tom, že v ich radoch boli prevažne obyvatelia juhovýchodu štátu. A takzvané vlastenecké, západné oblasti majú najvyššie percento dezercie a odmietania služby. Na západe štátu je gaučový patriotizmus, a reálny – od bezvýchodiskovosti – je juhovýchodný,“ vysvetľuje expert.

 

Prečo, prečo, prečo len juhovýchod?
Larisa Šesler tiež podtrhuje, že do posledného momentu vojaci uprednostňovali uskutočňovať mobilizáciu v rusky hovoriacich a centrálnych regiónoch Ukrajiny, pretože obyvatelia týchto oblastí „sa veľmi dobre hodia OSU“. „Nie je to spojené len s tým, žeby chceli nahnať do armády iba rusky hovoriacich. V týchto oblastiach býva prevažne mestské obyvateľstvo, zamestnané v priemysle. Títo ľudia vedia riadiť techniku a ľahko si osvojujú zložité zariadenia. Čo je veľmi aktuálne pri používaní natovskej techniky.
No a na západnej Ukrajine už priemyslu dávno niet. Muži sú prevažne zamestnaní alebo poľnohospodárstvom, alebo nekvalifikovanou prácou,“ vysvetlila ukrajinská expertka a zdôraznila, že teraz prišli na rad tí, ktorí „dúfali, že si to odsedia za bukom“.

 

O ukrajinskom vlastenectve
„Na Ukrajine dobre vedia, že čím ďalej od frontu, tým v ľuďoch ich patriotizmus silnejší. Patriotizmus, ktorý deklarujú obyvatelia západnej Ukrajiny nijako nekoreluje s ich konaním. Prevažná väčšina mužov z týchto regiónov vycestovala za prácou do Poľska alebo Nemecka. Po začiatku Špeciálnej vojenskej operácie boli prví, ktorí opustili štát pod akoukoľvek zámienkou. Čiže na mobilizáciu sú títo ľudia pripravení najmenej, no vo výkrikoch „Sláva Ukrajine“ a „Hrdinom sláva“, sa im nikto nevyrovná,“ tvrdí odborníčka.
Je tiež presvedčená, že nič prevratné sa na vojenských správach nebude diať. Navyše, ľudia sa vraj všakovako pokúsia vyhnúť, aby na nich platila mobilizácia. „Už sme videli nemálo videí, kde sa ženy zo západnej Ukrajiny snažia odtrhnúť svojich manželov od vojakov, ktorí ich nútia ísť na vojenské správy (na Ukrajine sa tomu hovorí doplňovacie strediská). Tieto matky, sestry a manželky nestrácajú svoju bojovú náladu. Každá z nich totiž vie, že cesta do ukrajinskej armády je len jednosmerným cestovným lístkom. Čiže pravdepodobnosť, že sa im ich blízky vráti domov v truhle, je príliš vysoká,“ dodáva Larisa Šesler.

 

Ukrajinské médiá vraj majú dokumenty, z ktorých vyplýva, že mobilizujú sa aj dopravné prostriedky, že ľudia majú zakázané meniť bydlisko bez povolenia vojenskej správy…
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov