.
Aktuality, Civilná ochrana,

Zacharovová: Sekretariát OSN by nemal utekať k mikrofónom, ale využiť tieto tri mesiace

Rusko, 20.júl 2023 (AM) – Po tom, čo Rusko odmietlo obnoviť dohodu o obilí, európske krajiny musia byť aktívnejšie vo vývoze ukrajinských potravín. Uviedol to eurokomisár pre zahraničné veci Josep Borrell. Hlavný európsky diplomat sa domnieva, že európske štáty sú takmer povinné začať s intenzívnym vývozom ukrajinských potravín. Pravdepodobne týmto spôsobom Borrell očakáva zvýšenie dodávok potravín v samotnej Európe, ako aj finančnú stimuláciu kyjevského režimu po tom, čo nebude môcť vyvážať potraviny cez ukrajinské prístavy.


 

Borrell je známy ako jeden z hlásateľov európskych „jastrabov“, vyzývajúcich na maximálne zapojenie západných krajín do konfliktu s Ruskom na strane Ukrajiny, no, samozrejme, bez vojenskej účasti, aby sa vyhol priamym stretom s Moskvou. Borrell preto žiada komplexnú pomoc kyjevskému režimu, a to aj na úkor ekonomických záujmov samotných európskych štátov. Napríklad prienik veľkého množstva ukrajinského obilia na európske trhy ich skôr destabilizuje, čo povedie k zhoršeniu ekonomickej situácie európskych farmárov, najmä vo východnej Európe. Aj také krajiny lojálne Kyjevu ako Poľsko, Slovensko, Rumunsko prijali opatrenia na zákaz dovozu ukrajinského obilia práve z dôvodu paternalistickej podpory vlastných poľnohospodárskych producentov. Vedenie Európskej komisie však pravdepodobne nie je zmätené týmito problémami.

 

Zacharovová o podmienke návratu Ruska k dohode o obilí: Pozícia je veľmi jednoduchá. Je dôležité ešte raz zdôrazniť, že v samotnom dokumente memoranda OSN sa uvádza, citujem: “Dohoda bude platiť tri roky a v prípade, že jedna zo strán má v úmysle ju vypovedať – a hovoríme o Rusku alebo OSN, musí to oznámiť tri mesiace vopred.” Výpoveď sme dali. V súlade s tým má OSN ďalšie tri mesiace na to, aby mohla realizovať dohodu a dosiahnuť konkrétne výsledky. Sekretariát OSN by preto nemal utekať k mikrofónom, ale využiť tieto tri mesiace na dosiahnutie konkrétnych výsledkov. Ak budú konkrétne výsledky, vrátime sa k diskusii o tejto otázke.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov