Elvira Nabiulina
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéfke Ruskej centrálnej banky hrozí obvinenie z vlastizrady

Rusko, 21.júl 2023 (AM) – Prezident Ruského zvazu priemyselníkov a podnikateľov A.N. Šochin vystúpil s veľmi vážnymi obvineniami voči hlave ruskej Centrálnej banky Nabiulinovej. Šochin fakticky obvinil CB a MF z nekompetentnosti (makký variant) a oveľa tvrdší variant – z porušenia Ústavy RF (politika CB vykazuje znaky protiústavnosti).


 

 

V rámci prípravy jeho rozhovoru bola totiž vypracovaná podrobná správa, ktorá obsahuje rozbor konkrétnych konaní jednotlivých šéfov regulátora meny vykazujúcich znaky porušenia práva:

1. Prudké zmeny výmenného kurzu na krátky čas o 20-80% v období 2014-2023, Manipulácia s trhom, Zneužitie úradných právomocí, Prekročenie úradných právomocí, Odmietnutie poskytnúť informácie Federálnemu zhromaždeniu Ruskej federácie alebo Účtovnej komore Ruskej federácie, Úradný falzifikát, Nedbalosť (všetko trestné činy podľa Trestného zákona s uložením trestu odňatia slobody na niekoľko rokov)

 

2. Konania, v dôsledku ktorých prišla Ruská federácia o približne 350 miliárd dolárov zlatých a devízových rezerv, z ktorých úrokové výnosy podľa EÚ dosahujú približne 3 miliardy dolárov ročne a môžu byť použité na podporu ozbrojených síl Ukrajiny a obranného komplexu Ukrajiny okrem všetkých vyššie uvedených položiek obsahujú aj znaky trestných činov podľa článku 275 „Zrada“ (poskytnutie finančnej pomoci cudziemu štátu, medzinárodnej alebo zahraničnej organizácii v činnosti namierenej proti bezpečnosti Ruskej federácie) – tu až doživotné väzenie.

 

3. Predmetom posudzovania Ústavného súdu môžu byť aj znaky porušenia článku 75 ods. 2 Ústavy RF Centrálnou bankou, podľa ktorého “Ochrana a zabezpečenie stability rubľa je hlavnou funkciu Centrálnej banky Ruskej federácie, ktorú vykonáva nezávisle od iných štátnych orgánov.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov