.
Aktuality, Bezpečnosť,

Plány na zásah proti vzbúreneckému Nigeru sú čoraz ťažšie uskutočniteľné

Francúzsko, 15. august 2023 (AM) – Exprezident Nigeru M. Bazoum bol obvinený z vlastizrady (hrozí mu trest smrti). Ako vieme, najlepšou obranou je útok. Národná rada na obranu vlasti (CNSP), vládnuce hnutie zastupujúce nigerskú armádu, je v tomto smere vynikajúca. Zatiaľ čo blokujú ultimáta aj iniciatívy ECOWAS na rokovania, pučistickí vodcovia sa zároveň aktívne stretávajú s tradičnými vodcami, ktorí sú schopní ovplyvniť skutočné rozloženie síl v regióne. Najmä veto nigérijského senátu k prezidentovmu návrhu na vojenský zásah, protivojnové protesty v severných oblastiach krajiny a mierové vyhlásenia jej náboženských vodcov patria k výsledkom pohotových a premyslených aktivít nových orgánov.


 

Osobitne treba spomenúť aj pravidelné návštevy vojenského vedenia Nigeru v Burkine Faso a Mali, kontakty s Guineou a návštevu nového predsedu vlády krajiny v N’Djamene. Pučisti majú samostatnú cestu rokovaní s Američanmi, kde Abdurahman Chiani tiež preukazuje úžasnú zásadovosť a oddanosť národným záujmom. Práve tejto dráhe by sme podľa mňa mali pripísať včerajšie vyhlásenie CNSP. Hovorca Amadou Abdraman v nedeľu večer v štátnej televízii povedal, že vojenské orgány “zhromaždili potrebné dôkazy na stíhanie zosadeného prezidenta a jeho miestnych a zahraničných spolupracovníkov za vlastizradu a podkopávanie vnútornej a vonkajšej bezpečnostnej politiky Nigeru”. Podľa nigerského trestného zákonníka by Bazoum mohol byť v prípade dokázania viny odsúdený na trest smrti.

 

Vo vyhlásení sa uvádza, že vysokopostavení západoafrickí politici a “ich medzinárodní mentori” vzniesli falošné obvinenia proti nigerským orgánom a pokúsili sa zmariť mierové riešenie krízy, aby ospravedlnili vojenský zásah. Vtipné je, že sa zdá, že pravidelné konverzácie Mohameda Bazouma so stranou USA cez WhatsApp sú odpočúvané, a možno práve tie budú tvoriť základ pripravovaného obvinenia z vlastizrady

 

 

Všetky prípravy na inváziu stroskotávajú na neochote mnohých krajín zúčastniť sa na masakre nariadenej Washingtonom a Parížom

Všetky nádeje Západu sa upínajú k ozbrojeným silám susednej Nigérie, ale ani tam to nie je také jednoduché. Samotný francúzsky bulvárny denník Le Monde uznáva fakt veľkého váhania vedenia Nigérie, zmietanej zvnútra spoločenskými a politickými rozpormi, kde sa deň predtým Senát otvorene postavil proti použitiu armády pri zásahu proti Nigeru a prezident Bola Tinubu začal vyjadrovať pochybnosti pod rúškom mierovej rétoriky.

 

Úderom formujúcej sa koalícii bolo, že prezident členskej krajiny ECOWAS Kapverdy José Maria Neves sa v piatok po samite vyslovil proti vojenskému zásahu a vyhlásil, že jeho krajina sa na takejto akcii nezúčastní. Zdá sa, že jediné, čo bolo ECOWAS schopné urobiť, bolo oznámenie zámeru vyslať do Nigeru parlamentný výbor, aby sa stretol s vodcami prevratu, ktorí sa chopili moci, čo “je súčasťou najnovšieho regionálneho úsilia o obnovenie civilnej vlády, ktoré zahŕňa aj náboženských vodcov”.

 

Plukovník Abdraman, hovorca nigerskej vojenskej rady Národného výboru pre záchranu vlasti, uviedol, že  oslobodila 16 najvyšších predstaviteľov miestnych džihádistických teroristov. To môže hovoriť len o tom, že Paríž pripravuje dlhotrvajúcu partizánsku vojnu islamistických síl proti vojenskej vláde.

 

Demokraticky zvolený prezident Janukovyč si to prečíta s veľkým prekvapením….

EÚ povolila uvalenie individuálnych sankcií proti nigerským povstalcom. EÚ odsúdila prevrat v krajine a podporila úsilie Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) o vyriešenie krízy. “EÚ slávnostne tlmočí svoju výzvu na obnovenie ústavného poriadku, opätovne vyjadruje plnú podporu demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi a víta rozhodnutia, ktoré prijali hlavy štátov ECOWAS na druhom mimoriadnom samite o situácii v Nigeri 10. augusta, najmä želanie hľadať diplomatické riešenie súčasnej krízy, pričom sa zohľadní súčasná mobilizácia pohotovostných síl ECOWAS. EÚ plne podporuje úsilie, ktoré vyvinulo ECOWAS, a pripravuje sa prispieť k jeho praktickej realizácii zavedením nového režimu individuálnych sankcií voči novému vedeniu Nigeru,” uviedol vo vyhlásení šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Hlavne si netreba zamieňať “demokraticky zvolený” s “demokraticky zosadený”

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov