Nôž Eľf
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Eľf a Vzmach, nože ruských špeciálnych síl

Ruský konglomerát Rostec s ohľadom na prebiehajúcu výstavu Armija 2023 propagoval nielen novinky vojensko priemyselného komplexu, ale aj diapazón starších výrobkov, ktoré sa dodnes používajú, vrátane dvoch nie celkom elementárnych nožov. Sú určené spolupracovníkom špeciálnych služieb, prípadne príslušníkom špeciálnych síl, radovým ruským vojakom sa bežne nevydávajú.


 

Chronologicky prvým do výzbroje prijatým je „bojový nôž NRS-2″, čo nie je označenie ale v tomto prípade skutočne samostatný právny termín. Tento výrobok totiž kombinuje možnosti noža a krátkej bezhlučnej strelnej zbrane, je schopný mierenej streľby špeciálnou muníciou kalibru 7,62 mm na vzdialenosť do 25 metrov.

 

Pôvodná verzia noža NRS bola vyvinutá ešte v 70. rokoch minulého storočia, rozpracoval ju pravdepodobne konštruktér pištole MSP Groza Rafail Chlynin. Zdokonalená verzia NRS-2 nazývaná Vzmach bola prijatá do výzbroje v 80. rokoch minulého storočia. Strieľa špeciálnym nábojom SP-4 kalibru 7,62×41,5 mm veľmi zvláštnej konštrukcie. Nábojnica obsahuje piest, ktorý udrží plyny, ktoré vznikajú horením streliviny v nábojnici a svojim pohybom len vymrští strelu z hlavne v rukoväti noža. Tým, že nedôjde k expanzii plynov za objem nábojnice je aj „výstrel” veľmi tichý. Hlaveň sa pre opätovné nabitie vyberie z rukoväte nože, vytiahne sa nábojnica a vloží sa nový náboj. Mieridlá sú na rukoväti noža, ktorý sa pri streľbe drží aj za čepeľ. Kompletný nôž obsahuje aj puzdro, ktoré je konštruované tak, aby sa s nim dal nôž použiť ako cvikacie kliešte na drôty a káble. Nôž NRS-2 si netreba pomýliť s akýmikoľvek pokusmi vytvoriť balistický nôž s pružinou alebo pneumatický v Rusku alebo mimo neho, vrátane Hollywoodu a podobne.

 

Schéma a rozborka noža NRS-2 v krátkom videu:

 

Pištoľ Groza bola vyvinutá v ZSSR s požiadavkou na minimálne rozmery a tichosť a skrytosť použitia. Používa rovnaký princíp bezhlučnosti ako nôž NSP-2. Plyny vznikajúce horením streliviny ostávajú v nábojnici. Kaliber nábojov je tiež 7,62mm, ide však o starší typ munície SP-3, ktorá sa používala okrem MSP Groza aj v staršom noži NSP. Dĺžka nábojnice je menšia, len 35 mm oproti 41,5 mm SP-4. Pištoľ groza si netreba mýliť s pištoľami PSS (SP-4) a PSS-2 (SP-16) S4M (7,62x63mm PZAM) a podobne.

 

Streľba z pištole MSP Groza:

 

Nôž Eľf je nožom na prežitie, ktorý v rukoväti ukrýva nesenú núdzovú zásobu. Vyvinul ho v polovici 80. rokov minulého storočia Centrálny vedecko výskumný inštitút presného strojárstva CNII Točmaš. Pôvodne niesol ideálny marketingový názov KRAG-332559-002, čo sa neskôr skrátilo ako bolo vyššie uvedené na Eľf. Dĺžka čepele noža 162 mm a jej šírka je 27 mm. Oproti hlavnému ostriu je takzvané zúbkované ostrenie s vlnitými zubami, ktoré pri prepichovaní zanechávajú väčšie a nebezpečnejšie rany. Navyše s ich pomocou je jednoduchšie a rýchlejšie prerezať napríklad lano. Oceľová čepeľ je pokrytá antireflexnou vrstvou. Hliníková rukoväť je špeciálne vrúbkovaná pre dobrý úchop. To najzaujímavejšie je ale pod krytom rukoväte – tam je uložená nositeľná núdzová zásoba (носимый аварийный запас) v plastovom obale.

 

 

Zloženie zahŕňa zápalnú bavlnu, lovecké zápalky a škrkátko na ne, list papiera a fóliového filmu, stylus, prášok na dezinfekciu vody, rybárske náčinie (šnúra, háčiky a olová), dva zatváracie špendlíky, náplasti. Nôž je vybavený koženým puzdrom, na ktorom je navinutá vysokopevná nylonová šnúra s priemerom 4 mm a dĺžkou 7 m. Táto súprava má podľa tvorcov pomôcť bojovníkovi prežiť v náročných klimatických podmienkach, za nepriateľskými líniami a bez podpory zásobovacej základne.

 

Nôž Eľf mal byť poslednou šancou spolupracovníka správy alebo bojovníka specnazu GRU – hlavnej správy rozviedky, v podstate ruskej vojenskej spravodajskej služby. Okrem správ (1. Európa, 7. NATO, 11. Vojenské doktríny a výzbroj, nečíslovaná Správa kozmickej rozviedky a pod.), na ktoré sa GRU člení však pod ňu spadajú aj dve brigády specnazu (16. Riazaň a 22. Moskva). Uvažovalo sa s ním aj do kompletu vojenskej výstroje „Barmica”. Nôž Eľf si netreba mýliť s nožmi SN-1 Kljon, 6×6 Basurmanin, z komplexu Ratnik bojovým nožom NB-2 Šmeľ indexu 6×9 a bodákom ŠN-2 indexu 6×9-1 a podobne.

 

Čo dodať záverom. Ak chce Rostec predávať nože, ktoré ani nie sú vo voľnom obrate (NV-1-01 bola komerčná verzia Basurmaninu), nech predáva novovyrobené kusy a to čo je by sa možno hodilo aj vojskám na ukrajinskom bojisku. Tam však chýbajú aj zbrane, ktoré vyvíjali sovietske tajné služby sebe podľa logiky studenej vojny. Okrem bezhlučných pištolí existovali aj bezhlučné „pištoľové” granátomety Izdelje D, Izdelje DM a podvesný BS-1 Tišina. Jednou z hlavných úloh sovietskeho specnazu bolo znefunkčniť alebo zničiť kľúčové objekty NATO – odpaľovacie zariadenia balistických rakiet stredného doletu Pershing II, veliteľské stanovištia, sklady munície a paliva, radarové zariadenia, lietadlá na základniach. Vyššie uvedené granátomety boli na tieto úlohy považované za dostatočné. Vykonáva Rusko od začiatku špeciálnej vojenskej operácie operácie v štýle sovietskeho specnazu?

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov