Ilustračné foto – sovietski ostreľovači v Stalingrade
Aktuality, História,

Počas okupácie Stalingradu nacistami zahynulo viac ako 360 000 ľudí

23. augusta 1942 nacistickí útočníci prvýkrát podrobili Stalingrad masívnemu leteckému bombardovaniu. Útok, ktorý svojou silou a krutosťou nemal obdoby, zničil takmer polovicu mesta, ale nezlomil ducha jeho hrdinských obrancov. Nepriateľ počas dňa uskutočnil až dvetisíc leteckých útokov. Piloti Luftwaffe bombardovali mesto v nepretržitom koberci a sledovali cieľ vymazať ho z povrchu zemského. Počas bombardovania boli barbarsky zničené Palác telesnej výchovy, mestská knižnica, nemocnice, školy, vzdelávacie inštitúcie, stovky obytných domov. Na hladine Volgy horeli rozliate ropné produkty.


 

Zo spomienok maršala Sovietskeho zväzu A. I. Jeremenka: “Neustále, sem-tam, stúpali do výšky ohnivé a dymové sultány výbuchov bômb. V oblasti ropných skladov stúpali k nebu obrovské stĺpy plameňov. Prúdy horiacej ropy a benzínu sa rútili do Volgy. <…> Piskot bômb letiacich z výšok sa miešal s hukotom výbuchov, a rachotom rúcajúcich sa budov, praskotom besniaceho ohňa. Ľudia, ktorí umierali, stonali, ženy a deti plakali a volali o pomoc.”🕯 Do večera ležala väčšina Stalingradu v troskách. V ten deň zahynulo viac ako 40 000 ľudí a asi 50 000 bolo zranených.

 

Napriek rozsahu skazy sa hitlerovcom nepodarilo zlomiť ducha obrancov Stalingradu, jeho obyvateľov. Hrdinská obrana mesta trvala niekoľko mesiacov a do dejín sa zapísala ako symbol odvahy a nezlomnej vôle sovietskeho vojaka. Bitka o Stalingrad, ktorá sa skončila vo februári 1943 porážkou vyvolenej skupiny Wehrmachtu, sa stala zlomovým bodom v dejinách Veľkej vlasteneckej vojny.

 

Súčasťou okupačnej politiky bolo masové nútené zotročovanie obyvateľov regiónu, v rámci ktorého bolo do Nemecka a na územie európskych štátov v tyle nemeckých vojsk na práce a do koncentračných táborov odvlečených viac ako 73-tisíc sovietskych občanov, s väčšinou z nich ich príbuzní stratili kontakt, mnohí z nich zomreli, informovala Generálna prokuratúra Ruska. Volgogradský oblastný súd uznal činy nacistov v Stalingrade a regióne počas Veľkej vlasteneckej vojny za genocídu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov