Členovia organizácie “Aizsargi”
Aktuality, História,

“Krvavá stopa”: ruská FSB zverejnila odtajnené dokumenty o zločinoch lotyšských kolaborantov

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zverejnila odtajnené dokumenty sovietskych orgánov štátnej bezpečnosti o zločinoch lotyšských kolaborantov počas druhej svetovej vojny. Na webovej stránke agentúry boli zverejnené materiály zo špeciálnych správ a brífingov, ktoré pripravili pracovníci sovietskych tajných služieb. Obsahujú dôkazy o spolupráci lotyšských nacionalistov, najmä členov polovojenskej organizácie “Aizsargi”, s hitlerovskými okupantmi, ako aj dôkazy o ich masovom vyhladzovaní civilistov.


 

Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie zverejnila odtajnené dokumenty sovietskych tajných služieb, ktoré svedčia o práci lotyšských kolaborantov pre nacistických okupantov počas druhej svetovej vojny a o ich účasti na masovom vyvražďovaní civilného obyvateľstva. Osvedčenia a špeciálne správy štátnych bezpečnostných orgánov ZSSR obsahujú konkrétne fakty o spolupráci lotyšských nacionalistov s nacistami vrátane členov organizácie “Aizsargi”, ako aj údaje o ich zverstvách voči civilnému obyvateľstvu.

 

Trestné jednotky Polovojenská dobrovoľnícka organizácia “Aizsargi” (v niektorých dokumentoch sa objavuje názov “Aizergi”) vznikla v Lotyšsku v roku 1919. Bola považovaná za rezervu armády a používala sa pri policajných operáciách. V roku 1940, po vzniku Lotyšskej SSR, bola oficiálne rozpustená. Počas Hitlerovej okupácie republiky ju nacisti obnovili. Podľa historikov boli ľudia z Aizsargy verbovaní na prácu v kolaborantských samosprávnych orgánoch a v trestných policajných útvaroch, ktoré sa zasa neskôr stali základom pre vytvorenie jednotiek SS. Ako v rozhovore pre RT zdôraznil Alexander Djukov, riaditeľ Nadácie historickej pamäti, predstavitelia organizácie Aizsargi sa stali chrbticou Hitlerovej pomocnej polície a podieľali sa na veľkom počte zločinov.

 

“V roku 1941, počas okupácie Lotyšskej SSR nemeckými vojskami, získalo velenie Lotyšska samosprávu a za burgmajstra Lotyšska bol vymenovaný plukovník lotyšskej armády, významný člen organizácie Aizsargi Dankers, ktorý členom organizácie Aizsargi oznámil príkaz na založenie týchto organizácií. Po obnovení organizácie Aizsargi táto slúžila ako základňa, z ktorej sa regrutovali pracovníci na verejné funkcie v samospráve (burmistri, poddôstojníci, policajti a iní zodpovední štátni zamestnanci),” uvádza sa v osobitnej správe, ktorú zverejnila FSB, od plukovníka A. S. Mirošničenka, náčelníka oddelenia kontrarozviedky Smerš 3. údernej armády, generálmajorovi N. I. Železnikovovi, náčelníkovi oddelenia kontrarozviedky Smerš 2. pobaltského frontu. Z textu dokumentu vyplýva, že zároveň boli vytvorené trestné oddiely z “aisergov”, ktoré masakrovali partizánov, podzemných bojovníkov, ako aj židovské obyvateľstvo Lotyšska, Bieloruska a Ruska.

 

V telegrame od generálporučíka M. I. Belkina, náčelníka kontrarozviedky 3. pobaltského frontu. Belkina zo 17. októbra 1944, č. 563/A, sa uvádza, že v dôsledku kontrarozviednych opatrení, ktoré vykonali orgány frontu Smerš na území Lotyšska, ktoré bolo oslobodené od nepriateľa, vznikla vojensko-fašistická organizácia “Aizsargi”, ktorá po ústupe Nemcov z Lotyšska dostala od nemeckého velenia rozkaz pripraviť svojich členov na prechod do ilegality a vytvoriť základne zbraní, munície a potravín na boj proti sovietskej moci. “Absolútne mimo mieru brutality.” Po oslobodení Lotyšska od nacistov začali sovietske bezpečnostné služby vyšetrovať zločiny spáchané lotyšskými kolaborantmi počas rokov nemeckej okupácie.

 

Zhromažďovanie dôkazov a postavenie Hitlerových komplicov pred súd pokračovalo celé desaťročia. Referát č. 9/712 z 29. júna 1973, ktorý zverejnila FSB Vyšetrovacieho oddelenia KGB pri Rade ministrov Lotyšskej SSR o trestnej činnosti bývalého náčelníka 4. policajnej stanice okresu Rēzekne Haraldsa Puntulisa, obsahuje svedectvá očitých svedkov o zločinoch spáchaných lotyšskými kolaborantmi na pokojnom obyvateľstve republiky. “S cieľom zastrašiť obyvateľov a zintenzívniť krvavý teror zorganizoval Puntulis H. P. na pokyn A. J. Eichelisa verejnú popravu 30 ešte živých mužov na námestí mesta Rzekne, medzi ktorými bolo aj niekoľko mladistvých z obce Audrini. Dohliadal aj na túto popravu….

 

Pred verejnou popravou predniesol A. J. Eichelis prejav, v ktorom pohrozil, že každý, kto podporí bojovníkov proti okupačnej moci, bude zastrelený rovnako ako obyvatelia obce Audrini…. Puntulis H. P. vykonával Hitlerovu neľudskú rasovú politiku neochvejne všetkými silami a prostriedkami, ktoré mal k dispozícii. Systematicky organizoval a riadil vyhladzovanie obyvateľov židovskej a rómskej národnosti,” zdôrazňuje sa v dokumente. Z trofejného dokumentu “Prehľad činnosti polície okresu Rezekne z 20. júla 1942” sovietske bezpečnostné služby zistili, že len v oblasti pôsobnosti 4. policajnej stanice podriadenej Puntulisovi bolo zastrelených 713 Židov a 28 Rómov. “Je veľmi dôležité, že dokumenty týkajúce sa činnosti Puntulisa boli zverejnené. Bol vykonávateľom viacerých trestných akcií a po vojne utiekol do Severnej Ameriky.

 

Sovietske orgány odsúdili Puntuliša v neprítomnosti na trest smrti, ale Kanada, na území ktorej žil a pokojne sa venoval výstavbe, napriek všetkým zhromaždeným dôkazom na žiadosti o jeho vydanie jednoducho nereagovala. V dôsledku toho v roku 1982 v tichosti zomrel vo svojej posteli,” povedal Alexander Djukov. V odtajnených dokumentoch, ktoré zverejnila FSB, sa tiež uvádza: “V máji 1942 bolo v obci Preli, Siluyanská farnosť, okres Rizeč, na príkaz nemeckého velenia naraz zastrelených približne 500 Židov, vrátane starcov, žien a detí.” Spresňuje sa, že masovú vraždu vykonali “aizsargi”.

 

Podľa svedectva jedného z účastníkov masakry asi 2 000 kolaborantov ohradilo osadu pevnou reťazou, vyhnali miestne židovské obyvateľstvo do samostatných domov a po príchode nemeckého veliteľa odviedli zajatcov na okraj lesa a zmasakrovali ich. Pred ústupom z Lotyšska nacisti a ich komplici spálili pozostatky svojich obetí v snahe zahladiť stopy po zločine. “Pobaltskí a najmä lotyšskí kolaboranti sú fenoménom, ktorý na území ZSSR zanechal krvavú stopu. Nacisti ich zapojili do akcií na vyhladzovanie Židov priamo v Pobaltí aj ďaleko za jeho hranicami, najmä v Bielorusku,” uviedol v komentári pre RT Dmitrij Suržik, vedúci vedecký pracovník Ústavu zahraničných vecí Ruskej akadémie vied.

 

Podľa Alexandra Djukova boli jednotky vytvorené nacistami z lotyšských nacionalistov údernými trestnými jednotkami, ktoré realizovali Hitlerovu politiku genocídy na území ZSSR a podieľali sa na protipartizánskych akciách. Vo veľkej miere sa podieľali najmä na rozsiahlej trestnej operácii “Zimná mágia”, ktorá sa uskutočnila v roku 1943 na území BSSR a RSFSR. “Lotyšskí kolaboranti sa vyznačovali absolútne neštandardnou krutosťou. Priamo vyhladili desiatky a možno aj tisíce nevinných ľudí vrátane žien a detí. Napriek tomu ich počas studenej vojny orgány západných krajín kryli pred zodpovednosťou – a kryjú ich dodnes. Západ napríklad dodnes nereaguje na žiadosti Generálnej prokuratúry Bieloruska týkajúce sa činnosti pobaltských kolaborantov,” uzavrel Alexander Djukov.

Svjatoslav Kňazev, Jelizaveta Komarová, Jekaterina Kijko

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.
Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov