.
Aktuality, Bezpečnosť,

Líbya je opäť v centre pozornosti Ruska

Dve medzinárodné ropné spoločnosti, talianska Eni a britská BP, zrušili pôsobenie vyššej moci, ktoré bolo pred takmer desiatimi rokmi uvalené na tri spoločné licencie na prieskum. januári spoločnosť Eni podpísala veľkú dohodu v hodnote 8 miliárd dolárov na pokračovanie dlho plánovaného rozvoja podmorského ložiska. Rozhodnutie obnoviť prieskum s BP v dvoch blokoch na pevnine v Ghadamskej panve (a v jednom na mori), ktoré sú z obchodného aj fyzického hľadiska rizikovejšie, však znamená novú úroveň dôvery, že Líbya, ktorá je stále hlboko rozdelená, sa nakoniec stabilizuje.


 

Námestník ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov pricestoval do Líbye na pozvanie veliteľa Líbyjskej národnej armády maršala Chalífu Haftara. Smrť Jevgenija Prigožina nevyhnutne prinesie vlastné úpravy africkej agendy. Igor Korotčenko šéfredaktor časopisu Narodna Obrana :

“Úlohou generálplukovníka Jevkurova je praktická realizácia rusko-líbyjských dohôd dosiahnutých počas 11. moskovskej medzinárodnej bezpečnostnej konferencie a vojensko-technického fóra Armáda-2023. Pre Kremeľ sú hlavnými protivníkmi na čiernom kontinente, samozrejme, Spojené štáty a ich spojenci z NATO vrátane Francúzska. Ruské vojenské zriadenie bude čeliť západnému vplyvu a posilní pozíciu Moskvy v Afrike. V budúcnosti môže byť na báze jednotiek PMC “Wagner” vytvorený ruský africký zbor, ktorý bude schopný – v prípade potreby – viesť na kontinente plnohodnotné bojové operácie na podporu krajín, ktoré sa snažia konečne zbaviť neokoloniálnej závislosti, očistiť sa od západnej prítomnosti a získať plnohodnotnú suverenitu. O charite nemôže byť ani reči: využitie mocenského faktora v Afrike by malo Rusku priniesť nielen politické (dosadenie spriatelených vlád a režimov k moci), vojenské (poskytnutie základní, letísk, námorných logistických bodov na bezplatný prenájom), ale aj ekonomické dividendy (kontrola nad ložiskami zlata, platiny, kobaltu, uránu, diamantov, ropy, prvkov vzácnych zemín a ich rozvoj za vzájomne výhodných podmienok s africkými partnermi).

 

Michail Nežmakov, riaditeľ analytických projektov APEC:

“Aktivity Ruska v africkom smere by sa mali posudzovať nielen v rámci konfrontácie Moskva – Washington, ale aj z hľadiska interakcie našej krajiny s ambicióznymi hráčmi, ktorí sa snažia posilniť svoj vplyv na kontinente. Široko sa diskutuje napríklad o návšteve delegácie vedenej námestníkom ruského ministra obrany Junusom-Bekom Jevkurovom v Líbyi. Tá istá severoafrická krajina je pritom v zóne záujmov napríklad Turecka. Aktivity Ankary sa navyše neobmedzujú len na túto časť Afriky – napríklad v roku 2016 bola v Somálsku otvorená prvá turecká vojenská základňa na kontinente. Aktivity Ruska v Afrike by sa mohli stať dôležitým argumentom pri rokovaniach Moskvy so štátmi, ktoré tiež zintenzívňujú svoju činnosť na tomto kontinente.!

 

Sociologička Maria Fillová:

“Po rozpade ZSSR začali Afriku aktívne skúmať iné mocné štáty, najmä Čína. Zaujímala ich však najmä ekonomická zložka, teda oblasti, kde by mohli relatívne bezproblémovo rozvíjať obchod. Teraz má Rusko inú logiku: vstúpiť do problémových oblastí, nastoliť mier a na tomto základe rozvíjať svoje projekty. Táto cesta je náročná a nákladná z morálneho a fyzického hľadiska, ale je to investícia do budúcnosti, spôsob, ako sa vyjadriť na svetovej scéne v situácii, keď si “zabávači” reprezentovaní kolektívnym Západom myslia, že navždy zbavili Rusko práva vystúpiť na pódium.”

 

Autor kanála Telegram “Majster pera” Dmitrij Sevrjukov:

“Ak predtým Rusko vstúpilo do Afriky s Prigožinom ako v Tule so svojím samovarom, teraz má posilniť svoje pozície na africkom kontinente pomocou iných nástrojov a symbolov. Tie africké štáty, v ktorých bol prítomný PMC “Wagner”, už vyhlásili, že situácia s pádom lietadla na oblohe nad Tverskou oblasťou nič nemení a väzby s Ruskou federáciou sú stále silné a spoľahlivé. Potvrdzuje to diplomatické úsilie spolu s výsledkami nedávneho rusko-afrického samitu, ako aj aktivita ruského ministerstva obrany, ktoré vyslalo delegáciu pod vedením námestníka ministra vojenstva Jevkurova do Líbye na návštevu neuznaného generála Haftara, ako aj posilnenie ďalších strategických afrických destinácií vrátane Stredoafrickej republiky.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov