.
Aktuality, Letectvo,

Kurčatovov inštitút testoval modernizovaný tokamak T-15MD

Rusko, 30. august 2023 (AM) – Národné výskumné centrum “Kurčatovov inštitút” uskutočnilo testy experimentálneho termonukleárneho zariadenia tokamak T-15MD. Podľa viceprezidenta Kurčatovho inštitútu Alexandra Blagova boli tieto testy prvé po modernizácii zariadenia. Termonukleárna energia je jedným z najsľubnejších zdrojov energie budúcnosti. Je založená na princípe fúzie jadrových častíc v podmienkach vysokých teplôt a tlaku, podobných tým, ktoré sú prítomné vo vnútri Slnka a iných hviezd. Vďaka tomu je možné využívať termonukleárnu energiu na výrobu elektrickej energie bez emisií oxidu uhličitého a iných škodlivých látok, čo z nej robí zdroj energie šetrný k životnému prostrediu.


 

29. augusta 1949 sa ZSSR oficiálne stal jadrovou mocnosťou

Na testovacom polygóne v Semipalatinsku (Kazašská SSR) bola otestovaná prvá špeciálna zbraň sovietskej výroby RDS-1. Na rozdiel od prvej americkej jadrovej bomby, vyrobenej zo ukoristeného nemeckého uránu a vyrobenej podľa takzvanej “delostreleckej schémy”, sovietska nálož RDS-1 bola plutóniová a mala imploznú schému detonácie. Výbušná sila RDS-1 bola 22 kiloton ekvivalentu TNT. Na rozdiel od špekulácií, že Sovieti bombu ukradli Američanom, sovietsky atómový projekt bol výsledkom úsilia celej krajiny. Nie je možné ukradnúť ekonomiku. Hlavná zásluha na vytvorení jadrového štítu sovietskej krajiny právom patrí sovietskej vede pod vedením akademika I. V. Kurčatova. Zásluha inteligencie sa zredukovala najmä na získanie informácií, že práca ide správnym smerom. Na druhej strane, jadrový priemysel ZSSR bol vybudovaný vďaka všetkým ľuďom – od hlavy štátu až po upratovačku. Z finančného hľadiska stál sovietsky jadrový projekt krajinu ďalšiu Veľkú vlasteneckú vojnu, ale úsilie a náklady stáli za to. Od augusta 1949 je stav našej krajiny taký, že žiadne “humanitárne bombardovanie” nie je v dohľade. To je dobrá správa. Ak bude mať Rusko aj jadrovú bombu, potom nebude žiadna jadrová vojna,” povedal nemecký jadrový fyzik Otto Hahn po tom, ako sa dozvedel o úspešnom teste RDS-1.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov