Čeburaška na podvozku vojenského nákladného vozidla KrAZ-260 6×6 s dvoma odpaľovacími modulmi
Aktuality, Pozemná technika,

Snehová vločka a Čeburaška priznané ruskými aj na podvozkoch KrAZ-u. Vývoj delostrelectva

Rusko, 30. august 2023 (AM) – Od posledného článku tejto série sa novinky v oblasti delostrelectva objavovali najmä v Rusku.


 

1. Pozostatky bezalternatívnosti minských dohôd v boji

Predovšetkým poľská tlač venovala pozornosť neznámym delostreleckým raketometom, ktoré sa objavili na ukrajinskom bojisku. V skutočnosti ide o dva reaktívne delostrelecké systémy, ktoré vznikli na Donbase vlastným úsilím miestnych konštruktérov. Tí mali k dispozícii málo času, obmedzené výrobné kapacity a pravdepodobne aj nedostatočné financovanie. Raketomety sa dostali na ojazdené podvozky starých sovietskych/ukrajinských nákladných automobilov KrAZ – Kremenčugský automobilový závod , poltavská oblasť.
Prvým je veľkokalibrový 324 mm raketomet “Snehová vločka”. Na podvozku 6×6 Kraz-260 (vo výrobe bol od roku 1979 do roku 1993, nachádza sa ešte vo výzbroji Ukrajiny, Srbska a Grécka, odteraz opäť aj Ruska ale Egypt, India, Bielorusko, Nemecko a KĽDR ho už vyradili).

 

Na podvozku sú len dve vodiace lišty pre neriadené rakety. Tie majú podľa dostupných správ síce veľkú ničivú silu, ale malý dostrel len 1500-9600 metrov. To je oveľa menej, než majú bežné delostrelecké raketomety s výnimkou tých, ktoré sú tiež improvizáciami s použitím neriadených leteckých rakiet kalibru 57-80 mm. Ostatné parametre raketometu, prázdna hmotnosť 15 690 kg, hmotnosť v bojovej konfigurácii 17 600 kg (neriadená raketa teda zrejme váži o niečo menej než jednu tonu), pochodová hmotnosť 18 000 kg, posádka 3 ľudia, dĺžka 8,7 metra, šírka, 2,7 m, výška 3,1m, maximálny uhol námeru +55° . O existencii raketometu sa objavili informácie v roku 2018, predstavený bol na prehliadke 9.5.2018.

 

Snehová vločka v boji:

 

Pokiaľ ide o delostrelecký raketomet Čeburaška, jeho kaliber je oficiálne 217 mm a je predurčený na použitie termobarických neriadených rakiet, s objemovým výbuchom bojovej hlavice, má to teda byť analóg ruského reaktívneho termobarického plameňometu na tankovom podvozku TOS-1 kalibru 220 mm, prípadne kolesového TOS-2.

 

V skutočnosti môže byť kaliber 241 mm, čo by dávalo možnosť použiť staré sovietske strely M24-F určené pre raketomety BM-24 z 50. rokov minulého storočia. To je verzia podporená aj ukrajinskými zdrojmi. Môže však znamenať aj existenciu ešte neznámeho raketometu vyvinutého na Donbase. BM-24 používal jednoduché okrúhle vypúšťacie vedenia v tvare vtáčej klietky, donecký raketomet má dva zväzky hlavní, podobne ako napríklad BM-21 Grad.

Čeburaška je postavená na podvozku KrAZ-260, našli sa však exempláre na modernejšom KrAZ-e 6322, ktorý sa vyrábal od roku 1994. Na podvozku je až 64 hlavní v dvoch zväzkoch po 32 kusov v usporiadaní 2x8x4. Je však evidentné, že paľba prebieha dištančne a s oveľa nižšou kadenciou, než pri BM-21. Dostrel Čeburašky má byť oficiálne 1500-9600 rovnako ako pri Snehovej vločke. V prípade použitia 241 mm rakiet bude dostrel 10 km.

 

Čeburaška v boji:

 

 

2. Spoločná výroba 120 mm delostreleckých mín pre Ukrajinu

Ukrajinská firma OOO “Ukrajinské obrnené vozidlá” spolu s dvoma členskými krajinami NATO spustila výrobu delostreleckých mín kalibru 120 mm.Výrobcovia svoje rozhodnutie vysvetlili tým, že 120 mm mínomet je jedným z najbežnejších typov delostreleckých zbraní používaných ukrajinskou armádou.

Zasahuje nepriateľskú živú silu a vybavenie, ničí úkryty, nepriateľské palebné pozície. Míny sú vyrábané pomocou moderných technológií – všetky plne zodpovedajú štandardom NATO. “Medzinárodná spolupráca a rozptýlenie výrobných kapacít pomohli našej spoločnosti zvýšiť mesačné dodávky tejto munície. Viac mínometných nábojov pre našich delostrelcov, bohov vojny,” dodala spoločnosť. Nie je to prvýkrát, čo Ukrajina spolu s členskými krajinami NATO zakladá výrobu zbraní, najmä munície. V marci tak Ukroboronprom začal expedovať nedostatkovú muníciu vyrobenú v spolupráci s krajinou NATO. Okrem 120 mm mín spoločnosť vyrába 125 mm tankový projektil podľa ukrajinskej technológie a za účasti ukrajinských úzkoprofilových špecialistov v zahraničných zariadeniach. Samozrejme, Rusko má priestor na odpoveď zvýšením výroby munície a efektívnym napadnutím ukrajinskej logistiky.

 

3. Použitie kazetovej munície Ruskom

Oficiálne nedostatok bežných trieštivotrhavých granátov kalibru 155 mm viedol k rozhodnutiu USA poskytnúť ukrajinským vojskám kazetovú muníciu. Okamžite bola použitá v boji a potvrdzovala svoju papierovo vyššiu účinnosť. S čím sa zrejme nepočítalo bola reakcia Ruska.

 

Dňa 28.8. 2023 bola zverejnená správa o ruskej odvete: “V oblasti osady Storoževoje na južnodoneckom úseku frontu, v reakcii na použitie amerických kazetových nábojov Ukrajincami proti civilným objektom v mestách Donbasu, začali ozbrojené sily Ruskej federácie používať kazetovú a termobarickú muníciu proti pozíciám Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské velenie sa rozhodlo použiť takéto zbrane až potom, čo ich nepriateľ začal aktívne používať. Na internete sa objavili zábery z dronu z “komplexného spracovania” ukrajinských pozícií ruskými delostreleckými raketometmi s takýmito bojovými hlavicami.

 

Ozbrojené sily kyjevského režimu okamžite po obdržaní novej munície zo Spojených štátov začali nimi udierať na mestá DĽR, cieľom sú obytné oblasti a civilná infraštruktúra. Napríklad minulú noc bol Doneck ostreľovaný kazetovými granátmi. Podľa zastúpenia JCCC (Spoločné centrum pre kontrolu a koordináciu otázok súvisiacich s vojnovými zločinmi Ukrajiny) v Doneckej republike mesto zasiahli tri kazetové granáty kalibru 155 mm. Paľba bola vedená zo strany ukrajinských vojsk v smere: 21.20 – osada Netajlovo – mesto Doneck (obvod Kyjevský a Kujbyševský): boli vypálené tri kazetové granáty kalibru 155 milimetrov. A nejde o ojedinelý alebo neobvyklý prípad. Ostreľovanie miest Donbasu ukrajinskými ozbrojenými silami kazetovými granátmi kalibru NATO je bežný jav od chvíle, keď ich Spojené štáty americké odovzdali ukrajinským ozbrojeným silám.” Rusko má možnosť odpovedať použitím vlastnej kazetovej munície vo zvolenom rozsahu a v závislosti na výkonnosti jeho vojenskej logistiky.

 

4. Aj kvantita má svoju kvalitu

Pasáž článku týkajúca sa delostreleckej munície je rozdelená do troch kapitol, ktoré majú svoju gradáciu. Nadpis tej poslednej je zneužitím stalinského hesla.

 

Podľa odborných západných zdrojov zvýšilo Rusko výrobu navádzaných 152 mm granátov Krasnopol-M2 dvadsaťpäťnásobne (25x). Informácia je už v podstate verejná, keďže ju potvrdil Viačeslav Kovalev, riaditeľ výrobného závodu KBP Tula vo vysielaní televízneho kanálu Zvezda. Ak sa takýto skok vo výrobe a dodávkach prejaví v súbehu s príchodom kazetovej a delostreleckej termobarickej munície na ukrajinské bojisko, zvýši sa podstatne účinnosť paľby ruského delostrelectva. Ako bolo predvídané v starších článkoch, Rusi pravdepodobne pôjdu cestou presne navádzanej munície a nechajú západ zvyšovať výrobu bežnej munície v prospech ukrajinských vojsk. Tie však ďalej výrazne zaostávajú za Ruskom v počte výstrelov delostrelectva. Podľa bulharského zdroja, ktorý popisoval začiatok vyššie uvedenej výroby 120 mm mín ako nádych čerstvého vzduchu pre ukrajinské delostrelectvo je prevaha Ruska momentálne 5-6 násobná. Pri maximálne 6000 výstreloch ukrajinským vojsk denne, dostávajú späť o 24-30 tisíc projektilov navyše. Ak sa medzi nimi rozšíria účinnejšie typy munície, bude to pre ukrajinské vojská ešte viac devastujúce.

Ako bolo uvedené v správach o 25-násobnom zvýšení produkcie 152 mm granátov, nárast výroby Krasnopolu-M2 sa zhoduje potrebami prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine. Pre ruské sily by dostupnosť tohto „snajperského granátu” mohla poskytnúť taktický nástroj v ich delostreleckom arzenáli. Krasnopol-M2 je navrhnutý na presné zameriavanie, ktoré môže byť rozhodujúce v konfliktných zónach s kombináciou vojenskej a civilnej infraštruktúry (zníženie vedľajších škôd – opak kazetovej munícii). Vzhľadom na to, že Ukrajina dostala obrnené vozidlá a inú vojenskú techniku z rôznych krajín, presnosť Krasnopol-M2 by sa mohla považovať za reakciu na boj proti týmto aktívam s cieľom ich neutralizovať s väčšou presnosťou.

Medzitým sa ale v Rusku objavila snaha dodatočne zdôrazniť účinnosť granátov Krasnopol v porovnaní s americkými M982 Excalibur.
“Krasnopol používaný ruskými jednotkami je oveľa presnejší ako americký M982 Excalibur, ako ukazujú štatistiky zozbierané počas špeciálnej operácie. Ruská munícia má menšiu kruhovú odchýlku od cieľa, navyše Krasnopol je schopný zasiahnuť pohybujúce sa objekty, zatiaľ čo Excalibur len nehybný.

Krasnopol “preukazuje výhodu v kruhovej pravdepodobnej odchýlke od cieľa v porovnaní s americkým M982 Excalibur. Nie je nezvyčajné, že Krasnopol zasiahne ciele priamym zásahom, (…) pre americký projektil je tento ukazovateľ výrazne horší” – agentúra RIA Novosti cituje slová zdroja.

“Americká vysoko presná munícia mieri na cieľ pomocou inerciálneho systému a korekcie trajektórie na základe satelitných údajov, pričom Krasnopol je navádzaný laserovým lúčom odrazeným od cieľa. Predtým to vyžadovalo prítomnosť prieskumníka s laserovým označovačom v cieľovej oblasti, teraz drony robia vynikajúcu prácu. Účinnosť kombinácie delostrelectva a dronov ukázala špeciálna vojenská operácia. V júli tohto roku sa objavili správy, že ruské delostrelectvo v zóne NVO dostalo novú verziu riadenej strely Krasnopol so zvýšeným doletom. Strela má dlhší dostrel (26 km oproti 20 km u základnej verzie), zvýšený výkon, presnosť zásahu malých cieľov (0,9 oproti 0,7), ako aj možnosť použitia kedykoľvek počas dňa, pri silnom vetre a oblačnosť.”
Granát bol dostatočne popísaný v sérii článkov o delostrelectve, ide o Krasnopol-M2.

 

Zásah ukrajinského skladu granátom Krasnopol:

 

Staršie zábery zásahu ukrajinského tanku granátom Krasnopol:

 

5. USA modernizovali samohybný mínomet M1129 (MCV-B) na podvozku 8×8 Stryker

V snahe posilniť delostrelecké schopnosti svojich pozemných síl predstavila americká armáda mobilný mínomet M1252 MCVV , namontovaný na podvozku obrneného transportéra Stryker.

 

M1252 MCVV je vylepšená verzia M1129 (MCV-B) s dvojitým V-trupom pre väčšiu odolnosť pri vystavení mínam. Vozidlo je vybavené 120 mm mínometným systémom, ktorý poskytuje zvýšenú palebnú silu a dostrel v porovnaní s jeho predchodcom.
Pôvodný motor Caterpillar C7 s výkonom 350 koní bol nahradený modelom C9 s výkonom 450 koní s vylepšenou reguláciou teploty motora a dodatočnou klimatizáciou. Alternátor bol tiež vylepšený z 570 ampérov na 910 ampérov, aby napájal energeticky náročnejšie zariadenia a poskytoval 20 % zvýšenie výkonu.

Hmotnosť stroja sa zvýšila z 25 na 28,6 tony a prevodovka bola optimalizovaná v súlade so zvýšením mechanického výkonu. Nové sieťové možnosti umožňujú bezproblémovú výmenu údajov v rámci spoločného systému riadenia bojiska. Vozidlo by pochopiteľne pre ukrajinské vojská bolo najviac vítanou posilou, sotva však dostanú MCV-B. Samohybných mínometov je na ukrajinskom bojisku všeobecný nedostatok hlavne na strane ukrajinských vojsk, ktoré ich aj strácajú. Každý ďalší deň sa však preukazuje a zvyšuje potreba takýchto delostreleckých komplexov. Slovenská armáda pravdepodobne dostane stovky nových obrnených vozidiel na základe kontraktov pripravených J. Naďom bez jediného samohybného mínometu čo i len kalibru 60 mm.

 

Zničenie ukrajinského 120 mm samohybného mínometu Alakran:

 

Zničený ukrajinský 120 mm samohybný mínomet nemeckej výroby Panzermörser, z ktorého mali 10 kusov

 

6. Nový ruský raketomet

Tak ako sme začali tak aj skončíme, novým ruským raketometom. Jeho presné označenie nie je ešte úplne isté ale zrejmé je o čo ide. Je to kombinácia raketometu systému Tornado-G kalibru 122 mm na opancierovanom 6×6 podvozku Spartak. Podobne ako Američania pri svojej modernizácii mínometu sa Rusi zamerali na zvýšenie odolnosti platformy raketometu. Namiesto nákladného automobilu zvýšenej priechodnosti je to vozidlo odolávajúce mínam s výbušnou náplňou s ekvivalentom 6kg TNT a pancierovou kabínou posádky. Rusko aj Ukrajina už v doterajšom priebehu konfliktu stratili trojciferné množstvá 122 mm raketometov BM-21 a odvodených typov. Preto aj správe o výrobe nového raketometu predchádzalo video z ruskej strany zobrazujúce kolónu raketometov s doplnenými ochrannými mrežami proti kamikadze dronom. Tie sa budú zrejme dať nainštalovať aj na Spartak.

 

Vozidlo 6×6 Spartak (označenie stále AMN-590951 od VPK-Ural ?) je pravdepodobne poháňané motorom s výkonom 312 koní a môže jazdiť maximálnou rýchlosťou 100 km/h s dojazdom 1 000 km. Rovnako ako BM-21, aj nový raketomet vybavený zväzkom 40 odpaľovacích hlavní kalibru 122 mm usporiadaných do obdĺžnikového tvaru s usporiadaním 4×10. Je namontovaný otočne na odpaľovacej plošine, ktorá má námer 0 do +55º, pričom odmer je 60º vpravo a 120º vľavo.

 

Pre zvýšenie schopností sebaobrany môže byť strecha kabíny posádky vybavená diaľkovo ovládanou zbraňovou stanicou vyzbrojenou guľometom PKM kalibru 7,62 mm. Okrem týchto vlastností ponúka použitie pancierového podvozku niekoľko základných výhod. Vylepšená ochrana výrazne zvyšuje bezpečnosť posádky, čo umožňuje nasadenie raketometu bližšie k predným líniám bez toho, aby bola ohrozená bezpečnosť posádky. Táto blízkosť k predným líniám tiež znižuje čas na zasiahnutie cieľa, prípadne zvyšuje dostrel za predný okraj, čím sa zvyšuje operačná účinnosť. Okrem toho pancierová konštrukcia pravdepodobne zaručí menšie poškodenie nepriateľskou protiakciou, čím sa znížia náklady na opravy a ich frekvencia. Mobilitu vozidla ďalej zlepšuje jeho výkonný motor a vysoká maximálna rýchlosť.

Vďaka svojmu zodolnenému dizajnu a vylepšeným schopnostiam je nové ruské obrnené Tornado-G MLRS pripravené hrať kľúčovú úlohu v budúcich konfliktoch a ponúkať kombináciu ochrany a palebnej sily, ktorá by mohla stanoviť nový štandard pre delostrelecké systémy na celom svete.

 

Tornado-G na platforme Spartak v čase 01:25:

https://www.youtube.com/watch?v=dQn-tK7mnVs

 

Záverom treba dodať, že ďalší článok zo série by mohol byť hotový okamžite, správy je treba nechať prevariť, aby sme sa vyhli cieleným dezinformáciám v maximálnej možnej miere. Ukrajinci sa sa dnes nedozvedeli najpríjemnejšie veci. Po prečítaní by mohli preinštalovať svoje „nezaležne” mozgy z delostrelectva do sféry vojenského letectva a zamyslieť sa, prečo im niekto sľúbil 60 starších lietadiel F-16 (dokonca A/B, v lepšom prípade AM/BM), keď sa niekoľko mesiacov tvrdilo, že na úspešnú leteckú ofenzívu proti Rusku by v prípade neúspechu tej pozemnej potrebovali aspoň 120 lietadiel F-16 neskorších verzií s vycvičenými pilotmi a infraštruktúrou krytou PVO.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Posilní sa ruské delostrelectvo sovietskym patom? Vývoj delostrelectva na ukrajinskom bojisku a vo svete

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov