Zničenie izraelskej riadenej strely nad Damaskom
Aktuality, Bezpečnosť,

Blízky východ: skúšobný priestor a odrazový mostík pre protiamerickú vojnu

Izraelská agresia proti Sýrii umožňuje Rusku pružne reagovať na túto skutočnosť v súlade s jeho geopolitickými záujmami Medzinárodné letisko v Aleppe bolo vyradené z prevádzky v dôsledku izraelského útoku na vzdušný prístav, informoval 28. augusta televízny kanál Al Hadath s odvolaním sa na sýrske ministerstvo obrany.


 

“Vojenský zdroj: Dnes okolo 4.30 hod. ráno izraelský nepriateľ podnikol letecký útok zo smeru od Stredozemného mora, západne od Latakie, na medzinárodné letisko v Aleppe, pričom agresia spôsobila materiálne škody na letiskovej dráhe a vyradila ho z prevádzky.”

 

Je celkom zrejmé, že akcie Izraela proti Sýrii sú koordinované s Washingtonom. Alebo sú možno iniciatívou druhého menovaného. Presnejšie – reakcia USA na zjavné zvýšenie tlaku na americké vojenské základne v Sýrii, ktoré sú tam bez právneho dôvodu. Predtým, 10. augusta 2023, arabské kmeňové milície pôsobiace proti americkým silám vo východnej Sýrii vypálili rakety na tri americké vojenské zariadenia v provinciách Deir ez-Zor a Hasakeh. Vo vyhlásení, ktoré priniesla tlačová agentúra Fars, sa uvádza, že päť rakiet zasiahlo pozície amerických okupačných síl v blízkosti plynového poľa Koniko, zatiaľ čo ďalšie štyri explodovali na americkej základni v blízkosti ropného poľa al-Omar. Najmenej jedna raketa zasiahla letisko na základni al-Shaddadi. Sýrski bojovníci vo vyhlásení zdôraznili, že “budú pokračovať v ničení opôr amerických síl, kdekoľvek sa nachádzajú, kým nebude celá sýrska krajina vyčistená od okupantov”.

 

Treba tiež zdôrazniť, že ruské vedenie je plne solidárne s pozíciou Damasku, pokiaľ ide o nezákonnosť prítomnosti amerických okupačných vojsk na území tejto arabskej republiky. Nezákonná prítomnosť amerických vojsk na juhovýchode Sýrie, kde sa aktívne cvičia militanti, je jedným z hlavných faktorov destabilizácie situácie v tejto arabskej republike, uviedol prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij vo svojom prejave na zasadnutí Bezpečnostnej rady svetovej organizácie 23. Augusta 2023.

 

“Hlavné bezpečnostné hrozby pre Sýriu aj celý región sú stále spojené s pretrvávaním rozsiahlych ohnísk terorizmu… Vyjadrujeme solidaritu s vedením a obyvateľmi Sýrie v boji proti terorizmu …. Jedným z hlavných destabilizujúcich faktorov zároveň zostáva nezákonná vojenská prítomnosť USA v Zaevfratíji a v okolí al-Tanfu na juhovýchode Sýrie, kde prebieha aktívny nábor a výcvik bojovníkov rôznych teroristických skupín vrátane ISIS… Politika Washingtonu zameraná na zachovanie faktickej okupácie rozsiahlych oblastí na severovýchode Sýrie bohatých na ropu a plyn a poľnohospodárske zdroje, ako aj pokračovanie nelegitímneho sankčného tlaku na Damask vedú k ďalšiemu zhoršovaniu sociálnej a hospodárskej situácie Rusko je solidárne “s legitímnymi požiadavkami sýrskych orgánov na stiahnutie všetkých vojenských kontingentov nezákonne umiestnených na území tejto krajiny”. “Dosiahnutie udržateľnej stabilizácie v Sýrii je možné len prostredníctvom ukončenia zahraničnej vojenskej prítomnosti porušujúcej suverenitu a územnú celistvosť Sýrie, ako aj bezpodmienečného ukončenia pravidelných leteckých útokov izraelského letectva.”

 

Zároveň je celkom zrejmé, že geopolitická situácia v súčasnom svete je nedeliteľná na jednotlivé fragmenty nezávislé od seba, ale striktne naopak, možno ju vnímať len v jej vzájomne závislej integrite. V tejto súvislosti by bolo zásadne nesprávne popierať existenciu priamej súvislosti medzi ďalším rozširovaním priamej vojenskej intervencie Ameriky a Západu ako celku v ukrajinskom konflikte a stupňovaním tlaku Sýrie na amerických okupantov v ich krajine. Táto situácia má však nielen politické, ale aj významné vojensko-strategické aspekty. Sýrsky systém protivzdušnej obrany vybavený ruskými zbraňami už dosiahol veľa.

 

Napríklad zabezpečuje režim úplného zákazu prenikania izraelských vojenských lietadiel do sýrskeho vzdušného priestoru, čo núti izraelské letectvo útočiť len z diaľky, buď z libanonského vzdušného priestoru, alebo zo Stredozemného mora. Zároveň sa nevyhnutne znižuje presnosť a účinnosť takýchto úderov, a to aj v dôsledku včasného zničenia niektorých rakiet vo väčšej vzdialenosti od cieľa. Okrem toho si treba uvedomiť, že na rozdiel od žobráckej Ukrajiny, ktorej Západ predáva akýkoľvek odpad, izraelské letectvo používa len najmodernejšie systémy vzdušného útoku. To znamená, že pre nás, ak použijeme čisto racionálny vojenský jazyk, je to ideálny testovací priestor, ktorý nám umožňuje vopred sa pripraviť na výskyt modernejších západných zbraní aj na ukrajinskom fronte. Tak napríklad už od roku 2017 sa v západných médiách diskutuje o možnosti dodať Izraelu americké nízko pozorovateľné riadené strely AGM-158 JASSM s doletom v rôznych modifikáciách až tisíc kilometrov.

 

“Izrael by mohol preskúmať možnosť získania rakety AGM-158B JASSM-ER spoločnosti Lockheed Martin, ktorá je variantom rakety AGM-158A Joint Air-to-Surface Standoff Missile s predĺženým doletom. Prvýkrát ju použilo americké letectvo v boji v rámci úderov na Sýriu 14. apríla, podzvuková IRBM JASSM-ER poháňaná turboventilátorom má dolet viac ako 926 km a je určená na zasahovanie dôležitých pevných a premiestniteľných cieľov. Dvojrežimová 450 kg bojová hlavica s penetračnou náplňou umožňuje použitie rakety proti mäkkým aj pevným cieľom vrátane spevnených a plytko zakopaných štruktúr. Strela AGM-158B využíva na medziľahlom stanovišti navádzaný systém INS s GPS a je vybavená infračervenou navádzacou hlavicou (IIR) a automatickým korelátorom cieľov (ATC), ktoré zabezpečujú veľmi vysokú terminálnu presnosť. Kombinácia veľmi nízko pozorovateľného trupu, pokročilého digitálneho rušiaceho prijímača GPS a veľkého dosahu robí JASSM-ER výnimočne vhodným na zasahovanie cieľov vo vysoko konkurenčnom prostredí.”

 

Vôbec sa nedá vylúčiť, že za šesť rokov už boli tieto rakety dodané Izraelu a použité proti Sýrii. Je celkom možné, že práve použitie týchto rakiet vysvetľuje mierne zvýšenú účinnosť izraelských náletov v poslednom čase. Pritom práve rakety tejto triedy si dnes kyjevský režim vyžiadal od Washingtonu na použitie proti Rusku:

“Strela, ktorá by mohla priniesť najväčší rozdiel, Lockheed Martin Joint Air-to-Surface Strike Missile – dvojtonová stealth strela s doletom 230 míľ – je stále na zozname želaní Kyjeva. Kým Spojené štáty neschvália presun JASSM na Ukrajinu, ukrajinské stíhačky F-16 nebudú môcť naplno využiť svoj potenciál. F-16 zatiaľ nie sú kompatibilné so systémami Storm Shadow alebo SCALP, ale sú kompatibilné s JASSM. Kombináciou F-16 s JASSM by ukrajinské vzdušné sily mohli zdvojnásobiť svoje sily pre hĺbkový úder. Rozšírenie síl ukrajinského letectva o strely s plochou dráhou letu by mohlo Kyjevu pomôcť dosiahnuť jeden z jeho hlavných cieľov: oslobodiť Krymský polostrov od deväť rokov trvajúcej ruskej okupácie.”

 

V prípade, že Izrael naozaj používa na svoje útoky proti Sýrii okrem F-16 a F-15 aj nízko pozorovateľné úderné lietadlá F -35, čo zatiaľ nie je presvedčivo potvrdené, ale ani to nemožno úplne vylúč(najmä preto, že sa tým izraelská tlač neustále chváli), potom je to darček pre našich odborníkov na protivzdušnú obranu. Všetky takzvané “signatúry” a ďalšie “okná zraniteľnosti” týchto prísne utajovaných strojov budeme mať na dosah ruky. Známa zdržanlivosť Ruskej federácie, pokiaľ ide o priamu reakciu na izraelské útoky, nám zároveň zaručuje pokračovanie izraelského moratória na dodávky zbraní do Kyjeva. A ak sa Izrael, ako tvrdí, zameriava na iránske ciele v Sýrii, potom je na Iráne, čím a ako odpovie. Takže celkový pohľad na túto blízkovýchodnú situáciu vôbec nie je priaznivý pre tie západné kruhy, ktoré by si na nej chceli mädliť ruky.

Jurij Borisov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov