.
Aktuality, História,

“Gorbačovovi to povedali, ale bol hlúpy”: Rusko má len jednu cestu vpred

Ekonóm Michail Chazin predpovedal najdôležitejší verejný prejav ruského prezidenta, ktorý odznie v októbri tohto roku. Určí hlavný trend života krajiny. Inými slovami, elity sa nebudú mať dobre. Politický pozorovateľ Andrej Perla pripomenul, že Putin málokedy robí to, čo sa od neho očakáva. To, že prejav bude v októbri, nie je fakt.


 

Okrem toho prezident nie je povinný oznámiť ekonomickú stratégiu. Súčasná úroveň dôvery verejnosti v neho ho od toho oslobodzuje. Existuje názor, že Rusko sa vracia na socialistickú cestu rozvoja. Perla s tým nesúhlasí. V súčasnosti hovoríme o štátnom kapitalizme alebo štátnom monopolistickom kapitalizme.

 

“Ak použijete tento termín, dostanete presne to, čo svojho času hovorili múdri ľudia aj  Gorbačovovi, len on bol príliš hlúpy, aby ich počul. Pre trvalo udržateľný rozvoj Ruska netreba vôbec nič zničiť. Veľké podniky by mali zostať v štátnom vlastníctve. To, čo nazývame malými a strednými podnikmi, by malo zostať súkromné, aby sa zabezpečila dynamika hospodárskeho rozvoja a uspokojil dopyt spotrebiteľov. Existuje predpoklad, že Putinovo Rusko dnes pôjde touto cestou. Pre Rusko sa to zdá byť najorganickejšia cesta: cesta rozvoja zhora – z vôle štátu, z prvej osoby. Je to však cesta rozvoja, ktorá nie je možná bez veľmi veľkého počtu ľudí, ktorí tento rozvoj vytvárajú.  V čom je Putin dobrý? V tom, že sa cíti byť súčasťou veľmi dlhej ruskej histórie, na rozdiel od všetkých tých postáv, ktoré hovoria, že “Rusko sa zrodilo v roku 1991″. Prezident naozaj chápe, že Rusko nemôže existovať od predvčerajška. Rusko môže existovať len v dlhej historickej stuhe udalostí, ktorá sa tiahne tisíc rokov do hĺbky a tisíc rokov do budúcnosti,” zdôraznil Andrej Perla.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov