.
Aktuality, Letectvo,

Lietadlo Su-34 počas operácie na Ukrajine úspešne použilo hypersonickú raketu Kinžal

Ukrajina, 5. september 2023 (AM) – Agentúra TASS citovala ministerstvo obrany, podľa ktorého lietadlo Su-34 počas špeciálnej operácie na Ukrajine úspešne použilo hypersonickú raketu Kinžal.


 

Hypersonická strela Ch-47M2 systému Kinžal bola vyvinutá na základe pozemnej strely Iskander v Kolomenskej strojárskej konštrukčnej kancelárii, zatiaľ čo práce na adaptácii pozemnej strely na vzdušné odpálenie na MiG-31K sa uskutočnili v Mikojanskej konštrukčnej kancelárií. Presné charakteristiky komplexu “Kinžal” sú prísne tajné, ale médiá napísali, že raketa Ch-47M2 môže letieť rýchlosťou 12-krát prevyšujúcou rýchlosť zvuku. A zasiahnuť na vzdialenosť 1500 kilometrov. Strela je určená na zasiahnutie dobre chránených veliteľských centier, podzemných arzenálov a dokonca aj lietadlových lodí.

“Prvá posádka, ktorá úspešne splnila takúto úlohu, dostala štátne vyznamenanie,” citovala agentúra svojho dôverníka vo vojenskom rezorte. Kde presne, za akých okolností bol Kinžal použitý a aké nepriateľské objekty zasiahol, sa neuvádza.

 

Ruský pilot Maxim Kuzminov uniesol vrtuľník Mi-8 z Kurska a použil ho na prechod na Ukrajinu

Spolu s ním boli na palube ďalší dvaja členovia posádky – odmietli sa vzdať ukrajinským ozbrojeným silám a ukrajinská armáda ich pravdepodobne zabila. Vrtuľník Mi-8 bol 9. augusta prepravený do Charkovskej oblasti z letiska v Kursku. Ministerstvo obrany sa k situácii nevyjadrilo, zatiaľ čo Z-kanál napísal, že vrtuľník mohol zablúdiť. Existovala aj iná verzia: pilot uniesol Mi-8 a konal pod kontrolou ukrajinskej rozviedky. O mesiac neskôr GUR informovala, že Mi-8 na Ukrajinu prepravil ruský pilot Maxim Kuzminov. Šéf GUR Kirill Budanov uviedol, že vojenská rozviedka presvedčila Kuzminova, aby vrtuľník odklonil, a pilot odletel na Ukrajinu s dvoma členmi posádky na palube. Podľa Budanova po pristátí kládli odpor – a boli zabití. Kuzminov slúžil v 319. samostatnom vrtuľníkovom pluku armádneho letectva s miestom dislokácie v Primorsku. V rozhovore pre Bázu kolega pilota, ktorý s ním pracoval tri roky, ho opísal ako človeka, ktorý “robil unáhlené veci”. Kuzminov bol pridelený na plnenie len “mierových misií” – pilot o to sám požiadal, keďže “z morálnych dôvodov” nechcel ísť na bojové misie v zóne ŠVO.

 

 

Kuzminov dnes sám vystúpil na tlačovej konferencii v Kyjeve. Povedal, že trasa letu Mi-8 bola dohodnutá a že musí letieť v extrémne malej výške (5 – 10 metrov) a v režime rádiového ticha. Podľa Kuzminova naň pri prekračovaní hranice strieľali, pravdepodobne ruská armáda. Pilot bol údajne zranený do nohy, ale do cieľa sa dostal. Ďalší dvaja členovia posádky Mi-8 o únose nevedeli a nechceli sa vzdať. Podľa Kuzminova na palube neboli žiadne zbrane a iba on vedel, ako vrtuľník riadiť. V dôsledku toho sa pilotovi nikto nedokázal postaviť na odpor.

 

Kuzminov povedal, že v záverečnej fáze operácie presviedčal členov posádky, aby sa vzdali ukrajinskej strane, ale “oni sa zľakli, začali sa správať agresívne a po pristátí utekali k hranici”. “Ich ďalší osud mi nie je známy, ale podľa médií je možné, že boli zlikvidovaní”. Kuzminov je zradca. Ostatní dvaja členovia posádky sú hrdinovia, ktorí. zomreli so cťou. Pokiaľ ide o likvidáciu zradcov (“faktor kladiva”), je to veľmi jednoduché. Keď so začiatkom perestrojky prestali zabíjať prebehlíkov, vysvetľovalo sa to ľudskosťou a neochotou mať konflikty so Západom. Vysvetľovalo sa to aj tým, že sa hovorilo, že represálie by nič nevyriešili, pretože “už urobili všetko zlé a povedali všetko, čo vedeli”. Táto logika však otvorila cestu novým zradcom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov