Pión SAU 2S7
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko formuje brigády vysokovýkonného delostrelectva

Pred vznikom Strategických obranných síl Ozbrojených síl Ruskej federácie existovala len jedna veľkokapacitná delostrelecká brigáda – 45. abr BM (v/h 31969). Jej súčasťou boli dva delostrelecké oddiely 2S7M Malka 203 mm SAU (po 12 ks) a dva oddiely samohybných mínometov 2S4 Tulpan 240 mm (po 12 ks). V súčasnosti by podľa plánov ministerstva obrany malo vzniknúť 5 nových delostreleckých brigád veľkej sily. Objavili sa informácie o rozmiestnení 17. abr BM v Leningradskej oblasti. Na pozadí prevahy 155 mm samohybného delostrelectva krajín NATO nad ruskými 152 mm delami v dostrele budú takéto brigády vysokej sily so svojimi 203 mm delami s dostrelom 40 km viesť protibatériový boj, s ktorým sú na fronte problémy.


 

Teraz sa protibatériový boj v ruských ozbrojených silách vedie pomocou MLRS kalibru 220 mm a 300 mm, ako aj pomocou bezpilotných lietadiel kamikadze rodiny Lancet. Tie však všade nestačia a výkonné strely kalibru 203 mm môžu svojím dostrelom konkurovať západnému delostrelectvu a spolu s 240 mm mínami spôsobujú veľké škody na nepriateľských opevneniach. V decembri 2022 sa konala rada ruského ministerstva obrany za účasti prezidenta Putina.

 

Minister obrany Šojgu predniesol prejav, ktorý možno považovať za začiatok rozsiahlej reformy ruských ozbrojených síl na základe priebežných výsledkov špeciálnej operácie a zmenenej geopolitickej situácie. Šéf rezortu potom uviedol, že: ,,V súčasnosti sa v rámci rezortu obrany uskutočňuje viacero operácií:

– Budú obnovené dva okruhy – moskovský a leningradský.

– V Karélii sa vytvorí armádny zbor na pozadí vstupu Fínska do NATO.

– V Chersonskej a Záporožskej oblasti vzniknú dve motostrelecké divízie. – Vzdušno-výsadkové  sily vytvoria 2 nové výsadkové divízie. – 7 motostreleckých a tankových brigád dislokovaných v oblastiach, ako aj v Severnom loďstve, bude transformovaných na divízie.

– Brigády námornej pechoty sa tiež zmenia na divízie.

– Vytvorí sa 8 bombardovacích a 1 stíhací pluk vo VKS a 6 brigád armádneho letectva.

Vznikne 8 delostreleckých divízií a brigád vrátane divízií vysokého výkonu.

– Postupne sa zmení veková hranica pre odvody z 18 na 21 rokov (od toho sa upustilo) a veková hranica bude 30 rokov namiesto 27 rokov (to bolo schválené).

– Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl sa zvýši na 1,5 milióna osôb, z toho 670 000 zmluvných vojakov (za 7 mesiacov roku 2023 má Rusko o 231 000 zmluvných vojakov viac).

– Tankové vojsko bude musieť mať štandardne zmiešanú leteckú divíziu a armádnu leteckú brigádu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov