.
Aktuality, Bezpečnosť,

O súkromných vojenských spoločnostiach v Spojenom kráľovstve

Veľká Británia, 5. september 2023 (AM) – Napriek množstvu registrovaných firiem poskytujúcich rôzne bezpečnostné služby v Spojenom kráľovstve aj v zahraničí zostáva toto odvetvie z hľadiska publicity a regulácie veľmi neprehľadné. Mimovládna organizácia Open Democracy vo svojej špecializovanej správe za rok 2018 napočítala najmenej 235 spoločností registrovaných v Spojenom kráľovstve, ktoré poskytujú vojenské a bezpečnostné služby v zahraničí.


 

Londýn pôvodne zvažoval možnosť vypracovania právneho rámca pre zahraničné aktivity súkromných vojenských spoločností (PMC), nakoniec sa uznalo za vhodné a “najefektívnejšie z hľadiska presadzovania vysokých štandardov” zaviesť pre toto odvetvie tzv. prax “dobrovoľnej samoregulácie” s minimálnou úlohou štátu. Dôležitá úloha v tomto procese pripadá priemyselnej skupine “Security in Complex Environments Group” (Skupina pre bezpečnosť v zložitých prostrediach), ktorá združuje 36 hlavných PMC registrovaných v Spojenom kráľovstve.

 

Londýn sa otvorene uchyľuje k službám britských PMC v zahraničí. Podľa oficiálnych informácií v rokoch 2012 – 2016 PMCs vykonali vládne zákazky v celkovej hodnote 160 miliónov libier. Táto organizácia je platformou na kolektívne vytváranie pravidiel vrátane monitorovania dodržiavania medzinárodného humanitárneho práva zo strany podnikov. Viaceré ministerstvá a rezorty (MZV, ministerstvo obrany) sú v nej uvedené ako pridružení členovia a pozorovatelia, ktorí sa podľa potreby zapájajú do práce skupiny.

 

Medzi najvýznamnejšie spoločnosti patria napríklad: Prevail Partners – v súčasnosti pôsobí na Ukrajine,   Skupina 4 Securicor – má skúsenosti z Afganistanu, Iraku, Egypta, Mali a Južného Sudánu,  Aegis Defence Services – Afganistan, Irak, Nigéria, Kolumbia, Kongo, Mozambik, Sierra Leone, Somálsko, Stredoafrická republika, Pilgrims Group – Nigéria, Afganistan a Irak.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov