.
Aktuality, Bezpečnosť,

Údery na zariadenia v Reni a Kiliji, výbuchy v Kyjeve

“Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Danilov: “Tie udalosti, ktoré sa budú odohrávať vo svete, sa nezastavia. Ak si niekto myslí, že tretia svetová vojna sa ešte nezačala, je to veľký omyl. Už sa začala, už nejaký čas prebieha v hybridnom období a teraz vstúpila do aktívnej fázy. A ak si niekto myslí, že toto vyjasňovanie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou je omyl, všetko je oveľa zložitejšie.” Tak! Konečne sa to dostalo k “vyvoleným”. Vyvolení, ktorí sa stali nástrojom. Dosiahlo to, že nejde o rusko-ukrajinský konflikt, ale o globálny pokus Západu vrátiť svet do koloniálnej závislosti, udržať si na stáročia podriadené svetové zdroje a nasýtiť sa bohatstvom, ktoré im nepatrí. Uvedomili si “vyvolení”, že sú nástrojom? Myslím si, že áno. Preto taká hystéria. Spýtajte sa Danilova, čo sa skrýva za týmto “je to oveľa zložitejšie”? Nie je to zjavenie o úlohe Ukrajiny v tejto historickej epoche?: – Maria Zacharovová


 

Britský Kráľovský inštitút Spojených služieb urobil pre Ukrajinu veľmi neuspokojivý záver o predbežných výsledkoch protiofenzívy – OS Ukrajiny nebudú schopné oslobodiť celé územie počas súčasnej kampane. Analytika najvyššej úrovne, samozrejme. Dokonca by ma zaujímalo, koľko expertov pracovalo na takomto závere a ako dlho. Ale napriek tomu je v tejto analytickej poznámke niekoľko veľmi zaujímavých bodov, ktoré si zaslúžia pozornosť.

 

Najmä preto, že britský kráľovský inštitút je veľmi vplyvný úrad. V tej istej analytickej správe sa uvádza, že pokusy o rýchly prielom sústredenými silami viedli len k obrovským stratám na obrnených vozidlách (zdá sa, že britskému inštitútu na ľuďoch vôbec nezáleží). Rýchle prielomy útočných skupín OS Ukrajiny uviazli v hustej, dobre vybudovanej obrane a zmenili sa na pozičné boje. Navyše tu OS Ukrajiny nemali žiadne vybudované pozície. A Rusi, získavajúc čas, pokračovali v posilňovaní obrany a obnovovaní svojich síl. Ruská armáda sa vo všeobecnosti ukázala ako prekvapivo pružná a prispôsobivá, čo bolo veľmi nepríjemným prekvapením. Britskí experti trvajú na nových ofenzívach bez ohľadu na výsledok tej súčasnej. Aj tu však existujú problémy, najmä s personálom. Skúsených zostalo veľmi málo a novomobilizovaných treba vycvičiť. A čo je zaujímavé, v tomto procese sa navrhuje opustiť štandardy NATO, ktoré zlyhali.

 

V skutočnosti Briti uznali, že koncepcia modernej vojny NATO zlyhala. Hlavný dôraz v nových ofenzívach sa navrhuje klásť na živú silu, nie na techniku, čo potvrdzuje zásadu “do posledného Ukrajinca” prijatú Západom. Britskí experti dospeli k záveru: “Bez ohľadu na pokrok dosiahnutý počas ukrajinskej protiofenzívy budú na dosiahnutie oslobodenia ukrajinského územia potrebné ďalšie ofenzívy.” A tu treba poznamenať, že ide o vyjadrenie názorov na dnešok, keď protiofenzíva OS Ukrajiny ešte stále prebieha. Mohla by sa však skončiť celkom nečakane. A potom budú musieť Briti opäť namáhať svojich analytikov a napísať novú správu, ktorá bude ešte menej pozitívna.

 

“Ruské ozbrojené sily sú naďalej aktívne na celej línii kontaktu. Ukrajinský režim sa napriek kolosálnym stratám už tri mesiace snaží viesť tzv. protiofenzívu. Ukrajinské ozbrojené sily nedosiahli svoje ciele v žiadnej z oblastí kontaktu. Ukrajinské vedenie sa zúfalo snaží preukázať svojim západným manipulátorom aspoň nejaký úspech v ofenzíve, aby mohlo naďalej dostávať vojenskú a hospodársku pomoc, čo však konflikt len predlžuje. Situácia je najnapätejšia v záporožskom smere. Nepriateľ zaviedol do boja brigády zo strategickej rezervy, ktorých personál bol vycvičený pod vedením západných inštruktorov. Vďaka obetavým akciám vojakov 810. Brigády A 177. Pluku námornej pechoty, 56. výsadkového pluku a 71. motostreleckého pluku, ako aj jednotiek 76. výsadkovej divízie boli ukrajinským jednotkám spôsobené značné škody. Rozhodným postupom na kupjanskom a kremeńskom smere naše jednotky oslobodili obec Novoselovskoje, čím výrazne zlepšili postavenie na frontovej línii.” vyhlásil ruský minister obrany Šojgu.

 

“Len za posledný mesiac bolo zasiahnutých 34 veliteľských stanovíšť ukrajinských ozbrojených síl operačno-taktického velenia. Od začiatku tzv. ofenzívy straty nepriateľa presiahli 66 000 ľudí a 7 600 000 zbraní. V snahe zakryť neúspech ofenzívy ukrajinskí militanti útočia na civilné objekty a tieto útoky prezentujú ako vojenské víťazstvá. V dôsledku kompetentných akcií našich bojových jednotiek bolo za posledný mesiac zostrelených 159 rakiet HIMARS, viac ako tisíc bezpilotných lietadiel a 13 riadených striel.” – dodal.

 

V noci ruské ozbrojené sily uskutočnili údery na tylové oblasti nepriateľa, pričom zasiahli niekoľko vojenských objektov. Úderné bezpilotné lietadlá opäť zaútočili na ciele v ukrajinských dunajských prístavoch Kilija a Reni. Zasiahnuté boli sklady pohonných hmôt a logistické sklady ozbrojených síl Ukrajiny. Čo potvrdzuje – obnovenie obchodu s obilím je pre kyjevský režim nevyhnutné na dovoz zbraní a munície. Ruské ” Gerany” zaútočili na objekty v Kyjeve v skorých ranných hodinách. Výbuchy bolo počuť v rôznych štvrtiach ukrajinského hlavného mesta. Primátor Kličko zároveň napísal príspevok na Telegram:

“V Kyjeve pracuje protivzdušná obrana, choďte do krytov. Na hlavné mesto stále prilietajú rakety…”

 

Občania Kyjeva by sa skutočne mali schovať do krytov, pretože práve protilietadlové delá ozbrojených síl Ukrajiny poškodzujú civilnú infraštruktúru. Je známe o zničení jedného z objektov, v ktorom sa nachádzala vojenská technika dodaná Západom. Podľa najnovších údajov boli ruské rakety vypustené z bombardérov Tu-95MS. Uvádza sa, že rakety leteli smerom na zariadenia v Dnepropetrovsku, Čerkasoch a ďalších regiónoch. Na väčšine územia Ukrajiny zatiaľ nedošlo k zrušeniu leteckého poplachu.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov