.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko je prvým štátom sveta, ktorý zničil tank Challenger 2

Konštruktéri britského tanku Challenger 2 pritom na celý svet vytrubovali, že po modernizácii je ich tank nezraniteľný. Na svojej webovej stránke britské ministerstvo obrany tvrdí, že základné anglické ťažké tanky Challenger 2 nikdy nemali straty spôsobené protivníkovou paľbou. Lenže stačilo im ocitnúť sa pri Robotine na záporožskom smere proti Rusom a nezraniteľnosť jedného sa zmenila na šrot. Ostatné tanky radšej z bojového poľa zdrhli.


 

Britský Challenger 2, zničený v Záporožskom smere neďaleko Rabotina, sa stal prvým strateným tankom tohto modelu za takmer 30 rokov ich prevádzky. Píše o tom The Guardian. K tomuto názoru dospeli britskí vojenskí experti, ktorí študovali video, ktoré sa objavilo na internete, natočené vojakmi ozbrojených síl Ukrajiny. Potvrdili, že to bol Challenger 2. Podľa britských novín je zničenie tanku pri Rabotine prvým incidentom svojho druhu od roku 1994, keď bol tento model tanku prvýkrát zapojený do boja. Je pravda, že ako britskí odborníci objasnili, v roku 2003 už bol jeden Challenger 2 zostrelený v Iraku, ale stalo sa to v dôsledku “priateľskej paľby” kvôli zmätku, ktorý vznikol. Takže sa to “neráta”. Zároveň, ako upozorňuje The Guardian, takéto štatistiky sú výsledkom malého počtu vyrobených tankov tohto modelu a ich zriedkavého použitia. Deň predtým ukrajinské zdroje uviedli, že Challenger 2 MBT nezaútočil na pozície ruskej armády, boli použité na útok na pozície ruských ozbrojených síl z veľkej vzdialenosti. Týmto chceli ozbrojené sily Ukrajiny zachrániť vybavenie

 

Rusi už tvrdia, že tento spôsob “utilizácie” môže byť zapísaný medzi Guinnesove rekordy, pretože Rusko sa stalo prvým štátom sveta, ktorý zničil vychváleného britského obrnenca. Navyše je možné spomenúť si na Zelenského, ako sa nie až tak dávno nadúval od nadšenia, keď ohlasoval “víťazstvo” – že Londýn dá Kyjevu až 14 tankov Challenger 2. No a bývalý ukrajinský minister obrany A. Reznikov k tomu usporiadal reklamnú šou, počas ktorej objímal a bozkával zaprášený britský pancier.

 

Pri všetkom však treba byť naozaj objektívnym – modernizovaný Challenger 2 naozaj patrí medzi desať najlepších tankov sveta, je to vskutku mocná zbraň. Má silný kanón, vševidiace mieridlá a efektívny systém riadenia paľby. A hoci má aj silný motor, pri jeho 62,5 tonách je predsa len trochu neobratný. Práve preto britskí vojenskí špecialisti akoby jednohlasne varovali, že Challenger 2 na mäkkej ruskej černozemi zhynie. Aj preto poradcovia žiadali od ukrajinských veliteľov nasadzovať Challenger 2 do boja len na suchom a tvrdom povrchu. Žiadali tiež, aby sa ich tank príliš nevysúval vpred, aby neschytal granát alebo raketu do čela alebo do boku.
Britskí poradcovia však mali aj pomerne “exotickú požiadavku”: že v každom britskom tanku, ktorý bol odovzdaný Ukrajine, sa má nachádzať libra trhaviny, aby ho po zásahu mohli prežití členovia osádky vyhodiť do vzduchu. Tým by sa žiadne britské tajomstvá nemali dostať do ruských rúk.

 

Stratené Challengery sa našli na kontaktnej línii – ruská armáda bude preverovať “najlepšie tanky na svete”

 

Britské ministerstvo obrany: ukrajinská strana nám povedala, že posádka havarovaného tanku Challenger prežila
Ukrajinská armáda potvrdila prvú bojovú stratu britského tanku Challenger. Tank bol zasiahnutý ruskými jednotkami v Záporožskej oblasti, kde ukrajinské velenie už hodilo svoju strategickú rezervu, ako to požadovali západní “priatelia”. Teraz musí ukrajinská strana prezentovať stratu Challenger 2 ako “taktický úspech”. Ukrajinská strana podľa britského ministerstva obrany oznámila, že posádka tanku Challenger útok na tank prežila.

 

“To podčiarkuje kvalitu vybavenia, ktoré dodávame počas ozbrojeného konfliktu. V tých tankoch, ktoré mala Ukrajina vo svojom arzenáli pred britskými dodávkami, boli šance na prežitie posádky pri takomto útoku nulové.” – uviedlo britské vojenské oddelenie. Typická anglosaská propaganda s cieľom znovu odhaliť svoje zbrane ako “najlepšie”. Medzitým existujú informácie, že ak posádka tanku Challenger prežila, je v mimoriadne vážnom stave. Či sa tí, ktorí boli v tanku, budú môcť vrátiť do prevádzky, je veľkou otázkou. Mená tankistov sa nespomínajú. Možno aj kvôli tomu, že nie všetci sú Ukrajinci …
Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov