Kardinál Theodore Edgar McCarrick
Aktuality, História,

“Zložité zákulisné hry”. Čo sa odvážil riešiť Vatikán. Pedofilný kardinál sa vyhýba zodpovednosti

Súd v Spojených štátoch uzavrel prípad bývalého kardinála obvineného z pedofílie. Dôvod – zdravotný stav. Obete sú v stave úplnej bezradnosti: teraz sa nemajú koho opýtať. Ako pedofili v sútanách unikajú zodpovednosti – v materiáli RIA Novosti.


 

Blažené zabúdanie Hypertenzia, chronické ochorenie obličiek, zlyhanie srdca, ateroskleróza, fibrilácia predsiení a množstvo ďalších súvisiacich ochorení. A ako čerešnička na torte demencia. Takúto kyticu chorôb diagnostikovali americkí lekári u bývalého kardinála Theodora McCarricka. To bol dôvod ukončenia súdneho procesu s 93-ročným exhierarchom, ktorý je obvinený z obťažovania maloletých. McCarrick v rôznych obdobiach pôsobil ako biskup New Jersey, arcibiskup Newyorku a arcibiskup Washingtonu.

 

Začiatkom roku 2000 sa stal kardinálom, dokonca sa zúčastnil na konkláve – stretnutí, na ktorom sa volí pápež. A v roku 2006, vo veku 75 rokov, odišiel do dôchodku. Škandál okolo jeho mena vypukol až o desať rokov neskôr. V lete 2017 uskutočnil denník New York Times na základe príbehov údajných obetí vyšetrovanie. Ukázalo sa, že v rokoch 1970 až 1980 vysokopostavený duchovný obťažoval deti vo veku od desať do štrnásť rokov. Vatikán nadviazal vlastným vyšetrovaním a dospel k rovnakým záverom. Výsledky boli odovzdané americkej polícii. McCarrick bol suspendovaný zo služby a v roku 2018 ho pápež František zbavil duchovnej služby – ide o bezprecedentný prípad v moderných dejinách Katolíckej cirkvi.

 

Päť obetí po medializácii podalo na súde občianske žaloby, pričom sa nebáli uviesť svoje mená. Medzi nimi bol aj 64-ročný James Grein. Verejnosti povedal len o jednom incidente: v roku 1974, krátko pred svojím ďalším povýšením, ho McCarrick obťažoval na brehu Ženevského jazera (Wisconsin). Podľa Greina to však zďaleka nebola jediná ” liberálnosť” zo strany Božieho služobníka: McCarrick sa nehanbil roztiahnuť ruky ani počas spovede. Obeť sa o tom neodvážila hovoriť, pretože dlhé roky dostávala od kňaza na svoju adresu vyhrážky. Iróniou osudu je, že po tom, ako bol bývalý kardinál vyhlásený za nesvojprávneho, bol Greinov prípad prvým, ktorý bol uzavretý. Ostatné štyri žaloby zrejme čaká rovnaký osud. BishopAccountability, nezávislá spoločnosť so sídlom v USA, ktorá sleduje sexuálne zneužívanie v katolíckej cirkvi, kritizovala zamietnutie prípadu.

“Predátor sa vyhol zodpovednosti a možno sa vyhol hanbe, ale škvrna hanby zostáva na náboženskej organizácii (katolíckej cirkvi. – pozn. red.),” uviedla spoluriaditeľka spoločnosti Anne Barrett Doyleová.

 

Suché fakty

McCarrickov prípad bol vysoko medializovaný, ale zďaleka nie jediný. Sexuálne zneužívanie detí v najväčšej kresťanskej denominácii na svete (viac ako miliarda veriacich) sa dostalo na verejnosť začiatkom deväťdesiatych rokov. Noviny Boston Globe zverejnili príbeh masového obťažovania v bostonskej arcidiecéze. V čase zverejnenia bolo odhalených približne sto kňazov. Neskôr sa ukázalo, že ich bolo trikrát viac. Organizácia katolíckych biskupov USA si v roku 2004 pod tlakom verejnosti objednala rozsiahlu štúdiu – štatistiky o pedofilných kňazoch od roku 1950 do roku 2002. Na záver – suché a desivé fakty: za viac ako 50 rokov sa ukázalo, že takmer päťtisíc duchovných bolo pedofilmi, na ktorých konte je viac ako desaťtisíc zmrzačených životov. Pred dvoma rokmi sa konala aj päťminútovka nemeckých katolíkov o úprimnosti.

 

V správe Nemeckej biskupskej konferencie bolo uvedených 3 677 obetí. Podľa odborníkov je to však len špička ľadovca. Faktický vodca nemeckého kléru, kardinál Reinhard Marx, sa rozhodol nečakať na oficiálne odsúdenie a čoskoro odstúpil. Podobné čísla prišli aj z iných európskych krajín: v Španielsku za posledné desaťročia 1 237 incidentov, v Portugalsku 4 815, v Taliansku 2 900. Ale možno skutočnou senzáciou boli údaje oznámené v roku 2021 vo Francúzsku. Od druhej polovice 20. storočia trpelo násilím zo strany duchovných 216 000 detí. A to sú len tie, ktoré sú dnes ešte nažive.

 

Nezávislá komisia zistila: zo 115-tisíc kňazov, ktorí slúžili v cirkvi za posledných 70 rokov, sú viac ako tri percentá zapletené do pedofílie. A to je, ako sú presvedčení vyšetrovatelia, podhodnotené číslo. Páchateľov a obetí môže byť oveľa viac. Súčasný pontifik František v rámci boja proti tomuto neduhu cirkvi zaviazal všetkých duchovných, aby okamžite nahlásili všetky prípady pedofílie. Okrem toho bol zriadený osobitný súd, ktorý sa zaoberá výlučne sexuálnymi trestnými činmi. Okrem toho sa zmenil štatút priestupkov v kanonickom systéme: z jednoduchého “priestupku klerika” boli povýšené na “zločin proti ľudskému životu”.

 

Hlavná vec je zomrieť včas

Podľa vyjadrení kardinála Silvana Maria Tomasiho, bývalého hovorcu Svätej stolice pri OSN, Vatikán každých desať rokov vyšetruje približne dva až tri tisíce prípadov pedofílie medzi katolíckymi duchovnými. Len malá časť z nich sa však dostane na civilné súdy. A aj v rukách svetskej justície majú páchatelia šancu uniknúť trestu. Po prvé, nie každý sa dožije začiatok súdneho procesu. V roku 1997 sa súd pripravoval na vynesenie rozsudku v prípade otca Brendana Smitha. Írsky katolícky kňaz počas 40 rokov zneužil takmer 150 detí. Femida však nad ním nikdy nestihla vytasiť meč – Smith zomrel na infarkt mesiac pred vyhlásením rozsudku. Po druhé, niektoré krajiny majú premlčaciu lehotu na podanie žaloby za sexuálny trestný čin. Taký bol napríklad prípad Bernarda Preina, bývalého farára vo francúzskom meste Lyon. V roku 2016 ho osem ľudí obvinilo z obťažovania. Prokuratúra prevzala vyšetrovanie, ale po šiestich mesiacoch prípad uzavrela.

 

Všetky opísané incidenty sa odohrali v 70. rokoch minulého storočia. Aktivistom sa podarilo dosiahnuť obnovenie procesu. Nie je k dispozícii zodpovednosť však nebol volaný otec Bernard, ale jeho nadriadení – lyonský arcibiskup Philippe Barbaren – za krytie pedofílie v diecéze. Napokon, takéto konania môžu byť pre civilných sudcov skutočným rébusom. Ide o príliš citlivú tému a dôkazy sú často nepriame. Napríklad v roku 2002 bol austrálsky kardinál George Pell, pokladník Vatikánu, obvinený zo zneužívania 12-ročného chlapca. Vinu si nepriznal. Svätá stolica sa desať rokov snažila túto záležitosť ututlať a vyriešiť ju na vlastnú päsť. Koncom roka 2012 sa však len musela požiadať o pomoc svetské orgány. Špeciálna kráľovská komisia a potom porota uznali kardinála vinným. A v roku 2019 ho poslala do väzenia. O rok neskôr ho však prepustili – najvyšší súd prípad preskúmal a poukázal na viaceré chyby, ktorých sa porota dopustila. Pell je teraz na slobode, nemôže byť opätovne obvinený z násilia voči maloletému. Žalobca však trvá na tom, že konečný rozsudok bol nesprávny. Vatikanista Alexej Judin poznamenáva: Spory o to, ako nájsť východisko zo situácie a prekonať “chorobu”, trvajú už dlho. Niektorí navrhujú ako všeliek zrušiť celibát (sľub celibátu). Je však nepravdepodobné, že by sa tým problém vyriešil. Brzdou vo vyšetrovaní sa napokon stávajú samotní pedofili: ich vplyv je silný na všetkých úrovniach hierarchie – od najvyšších až po konkrétne farnosti. A skutočnosťný rozsah škodlivého javu sa ešte len musí vyčísliť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov