.
Aktuality, Pozemná technika,

Špeciálna operácia dala nový život zbraniam sovietskej éry

Tisíce obrnených vozidiel vytvorených v sovietskych časoch sa dnes zdajú byť kvôli svojmu veku úplne zbytočné na účely špeciálnej operácie. V skutočnosti však jednoduchá a lacná aktualizácia z nich robí impozantnú bojovú jednotku. Pozoruhodným príkladom toho je bojové vozidlo pechoty BMP-2, ktoré sa teraz posiela na front s úpravami. O čom hovoríme a prečo je to oveľa lepšie ako len recyklácia starých zariadení?


 

Ruské ozbrojené sily dostali dávku modernizovaného BMP-2M vybaveného bojovým modulom Berežok. Inštalácia nového modulu umožňuje zvýšiť palebnú silu BMP 3,2-krát v porovnaní s pôvodným modelom a znížiť spotrebu munície na polovicu pri zasiahnutí typických cieľov, uvádza Rostec. BMP-2M vybavené UBM “Berežok” sa používajú v zóne ŠVO a získali vysoké známky od ruskej armády. Celkovo má Ministerstvo obrany Ruskej federácie flotilu viac ako 3000 strojov tohto typu.

 

História stvorenia
Univerzálny bojový modul (UBM) “Berežok” vyrobený Tulským KBP akademika A.G. Šipunova už dlho nie je novinkou ruského vojensko-priemyselného komplexu. Objednávka na modernizáciu sovietskych bojových vozidiel pechoty z jednej z afrických krajín bola uzavretá už v roku 2005. Predvídateľne sa ukázalo, že touto krajinou je Alžírsko – najväčší používateľ ruských bojových vozidiel pechoty na čiernom kontinente. K dnešnému dňu bolo podľa štandardu BMP-2M Berežok upravených najmenej 400 vozidiel. Alžírskej armáde sa ruský modul páčil natoľko, že bolo rozhodnuté modernizovať 360 zostávajúcich BMP-2. Preto niektoré médiá nazývajú BMP-2M “alžírskym”.

 

Prvá zmluva na modernizáciu 540 ruských BMP-2 a BMD-2 s novým modulom bola uzavretá v roku 2017 a v nasledujúcom roku začala experimentálne vojenské použitie. Príkaz na prijatie BMP-2M “Berežok” podpísal minister obrany 1. decembra 2019.

 

Pred začiatkom ŠVO priemysel dodával nové vozidlá v množstvách až do dvoch práporových súprav (každá 40 vozidiel) ročne. V zóne ŠVO bolo aktualizované vybavenie prvýkrát vidieť v máji 2022, BMP-2M bol použitý počas jedného z bojových výjazdov donského kozáckeho oddielu. Existuje dôvod domnievať sa, že v blízkej budúcnosti sa tempo dodávok zvýši.

 

Najlepšia možnosť inovácie
V skutočnosti je “Berežok” dvojitá veža s posádkou, vyrobená v rozmeroch veže klasického bojového vozidla pechoty. Hlavnú výzbroj predstavuje osvedčený 30 mm automatický kanón 2A42 a s ním spárovaný guľomet PKTM kalibru 7,62 mm. Dodatočnou výzbrojou je 30 mm automatický granátomet AG-30M (munícia 300 granátov), namontovaný v zadnej časti veže a vybavený diaľkovým pohonom vertikálneho vedenia (horizontálne sa vykonáva otáčaním veže). Takúto modernizáciu s automatickým granátometom sa pokúsili zaviesť v neskorom ZSSR, ale bolo vyrobených niekoľko modernizačných súprav a prakticky sa nedostali do vojsk.

 

Na prvý pohľad nie je nič nové – kanón a guľomet sú však vybavené dvojúrovňovým gyroskopickým stabilizátorom, ktorý výrazne zvyšuje presnosť streľby, najmä pri streľbe za pochodu. Vo fragmente testovacej správy uverejnenej na webe sa uvádza: “Pri útoku na pevnosť viedlo použitie zbraní pri pohybe proti nepriateľovi k zníženiu straty o viac ako polovicu, náklady (nižšia spotreba munície) na jeho realizáciu sa znížili takmer o polovicu.”

 

Nová veža má štyri kontajnery s laserom navádzanými protitankovými raketami Kornet. Podľa niektorých správ budú ruské vozidlá vybavené projektilmi Kornet-D so zvýšenými penetračnými charakteristikami pancierovania – až 1300 mm homogénneho pancierovania za dynamickou ochranou. Len málo tankov západnej výroby sa môže pochváliť takýmito pancierovými vlastnosťami. Pre obzvlášť dôležité a chránené účely existuje režim na odpálenie dvoch projektilov s oneskorením začiatku druhého: oba dorazia na rovnaké miesto. Medzi výhody laserového navádzacieho systému patrí možnosť streľby s prebytkom nad zorným poľom: to znižuje šance, že nepriateľ určí bod štartu. Ruské a sovietske ATGM predchádzajúcich generácií s drôtovým ovládaním takúto príležitosť nemali. Čerešničkou na torte je schopnosť útočiť na ciele pohybujúce sa rýchlosťou až 900 km / h pomocou Kornetu. Je pravda, že to vyžaduje automatické sledovanie cieľa a ešte nie je úplne jasné, či je súčasťou ruskej verzie Berežka. To znamená, že obeťou tohto ATGM sa môže stať akýkoľvek vrtuľník, dron alebo podzvukové útočné lietadlo za určitých podmienok.

 

Nestačí však napchať bojový modul rôznymi zbraňami. Základom modulu je úplne nový zameriavač strelca, ktorý kombinuje zrakové, termálne zobrazovanie, laserové navádzanie a kanál riadenia rakiet. Panoramatický pohľad veliteľa zahŕňa optické, televízne a diaľkomerové kanály. Takéto “oči” spolu s mnohými modernými senzormi iných typov prinášajú autá vybavené Berežkom na úroveň najmodernejších bojových vozidiel pechoty západnej výroby. Aspoň čo sa týka zbraní. Zvýšená hmotnosť modulu samozrejme znamená potrebu posilniť odpruženie.

 

Ako urobiť zastarané novým
Samozrejme, sovietske bojové vozidlá pechoty by mali byť nahradené vozidlami novej generácie, ťažšími a lepšie chránenými. Doteraz však bojové vozidlá pechoty tejto triedy (napríklad bojové vozidlo pechoty T-15 na platforme Armata) existujú len vo forme prototypov.

 

Treba povedať, že s problémom likvidácie mnohých tisícov obrnených bojových vozidiel postavených a nahromadených počas rokov studenej vojny čelí mnoho krajín. Nie je vždy možné jednoducho rozrezať tank alebo samohybnú húfnicu na šrot. Po prvé, je ručne vyrobený: pancierový trup tanku sa jednoducho nedá rozdrviť lisom, ako auto. A taviace pece, kde môžete “hodiť celý tank”, ešte neboli vynájdené. Po druhé, nie všetky materiály používané pri výrobe vojenského vybavenia môžu byť použité v civilnej sfére. Napríklad pancierové ocele nie sú vhodné pre civilné potreby ani vo vlastnostiach, ani v zložení. Po tretie, niektoré látky a zlúčeniny predstavujú nebezpečenstvo pre ľudí a životné prostredie. Možností môže byť niekoľko. V niektorých prípadoch sa stará vojenská technika jednoducho utopí v oceáne, ako v Spojených štátoch.

 

Alebo pochová v púšti – ako v Austrálii. Niečo môže byť zlúčené alebo predané spojencom – čo vidíme na príklade Ukrajiny. Najutopickejšou možnosťou je premeniť vojenské vybavenie na civilné vybavenie: v modernej dobe sa to ešte nikomu nepodarilo, s výnimkou vojenských vozidiel a niektorých inžinierskych zariadení. Najatraktívnejšou možnosťou je modernizácia.

Gennadij Nečajev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov