Britská ponorka HMS Vanguard
Aktuality, Námorníctvo,

K čomu by mohol viesť prípadný návrat amerických jadrových zbraní do Spojeného kráľovstva

Veľká Británia, 9. septembra 2023 (AM) – Upustenie USA od dlhodobej politiky sťahovania taktických jadrových zbraní (TNW) z územia európskych členov NATO je očakávaným krokom v situácii eskalácie medzinárodného napätia. Britské balistické rakety odpaľované z ponoriek s jadrovými hlavicami sú primárne určené na útok na strategické ciele, t. j. zaručujú možnosť vzájomného zničenia.


 

Ak hovoríme o voľne padajúcich bombách B61, ktorých možnosť rozmiestnenia na britskom území sa dnes zvažuje, sú určené na použitie v priestore vojny. V súčasnej politickej a vojenskej realite sa krajiny NATO domnievajú, že v prípade ozbrojeného stretu s Ruskom musia posilniť jadrový potenciál v Európe. Strategická rovnováha jadrových síl v Európe sa nemení, ale určité predpoklady na zhoršenie situácie v budúcnosti sa zvyšujú. Návrat TNW do Spojeného kráľovstva by mohol byť predohrou k tomu, aby sa v Európe objavili americké hypersonické úderné systémy stredného a krátkeho dosahu, ktoré USA v súčasnosti vyvíjajú.

 

Oveľa väčšie obavy vyvoláva potenciálne rozmiestnenie amerických úderných systémov stredného dosahu v Európe v nasledujúcich 5 až 10 rokoch. Spojené štáty odstúpili od príslušnej zmluvy a v súčasnosti tieto systémy vyvíjajú. Hypersonické rakety krátkeho a stredného doletu na území Európy budú strategickými zbraňami, pretože môžu byť použité na úder na najdôležitejšie ruské infraštruktúrne zariadenia, ktoré zabezpečujú fungovanie štátu. Okrem Bieloruska žiadna krajina v Európe nebude súhlasiť s prijatím ruských taktických jadrových zbraní ako odpovede a v tejto fáze neexistujú iné možnosti symetrickej odpovede. V súčasnosti má však Rusko v segmente TNW výraznú prevahu voči krajinám NATO, takže nie je potrebné ju ďalej zvyšovať.

Alexander Čekov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov