.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajina nenašla víťazstvá na fronte preto ich bude hľadať za ruskými líniami

V posledných dňoch prebiehali na fronte ťažké boje. Ukrajina dosiahla niekoľko úspechov, predovšetkým vďaka nekoordinovaným akciám ruskej armády. Úspechy boli nafúknuté do “úplného víťazstva”, pričom v skutočnosti nedošlo k žiadnym zmenám v štruktúre frontu. Z vojenského hľadiska nie sú všetky úspechy významné. Ukrajina prešla od strategických cieľov v ofenzíve k čisto taktickým cieľom. Na začiatku bolo cieľom dosiahnuť Krym, ale teraz by sa aj dobytie Tokmaka považovalo za obrovský úspech. Navyše podľa môjho názoru Ukrajina od taktických cieľov čoraz viac prechádza k PR cieľom, k čisto informačnej vojne.


 

Zabratie Rabotina, ktoré je stále v šedej zóne, sa berie ako významné víťazstvo. Pokračujú útoky bezpilotných lietadiel a hovorí sa o zostrojení najnovšej rakety na báze Neptúna, ktorá môže dosiahnuť Moskvu. Táto raketa má nízky výkon a podzvukovú rýchlosť, a preto ju protivzdušná obrana ľahko zostrelí, a aj keď doletí do Moskvy, nebude mať žiadny vplyv na situáciu na fronte. Je zrejmé, že ukrajinská ofenzíva sa zastavila a teraz sa nachádza vo veľmi zvláštnom štádiu, keď v podstate nedochádza k žiadnym útokom a tie, ktoré sú, sú zbytočné. V skutočnosti by Ukrajinci veľmi radi prijali ruskú protiofenzívu a potom by mohli s čistým svedomím ukončiť svoju ofenzívu. Pozičná konfrontácia môže trvať, ako dlho chcete. Prvá svetová vojna – 4 roky, iránsko-iracká vojna – 7 rokov. Celá otázka je v mobilizačných zdrojoch. Na Ukrajine je mobilizovaných viac ľudí a ich zdroj je oveľa menší ako v Rusku.

 

Stala sa veľmi nepríjemná situácia s vrtuľníkom MI-8, ktorého pilot preletel k nepriateľovi a vzdal sa ho za pol milióna dolárov. Počas celej Veľkej vlasteneckej vojny boli štyri takéto prípady. Na konci vojny ZSSR nelenil, našiel všetkých vinníkov a popravil ich. To je pre Rusko vážny psychologický problém, za pol milióna predať vrtuľník a priateľov – to je pre Ukrajinu naozaj “väčšia peremoga” ako 200 metrov na Tokmakskom smere. To môže hovoriť o začiatku morálneho úpadku vo vojsku, a to je veľmi vážne.

 

Je tu zvláštny príbeh s pádom dronu v Rumunsku. Po ňom zrazu nastal na Západe silný pohyb, začalo sa hovoriť o používaní kazetovej munície proti civilistom zo strany Ukrajiny, hovorilo sa o tom, že dron v Rumunsku bol ukrajinský, že Ukrajina sama zasiahla raketou trh v Kramatorsku, čo svedčí o strate jednomyseľnej podpory Ukrajiny na Západe. Ukrajina preto naliehavo potrebuje pestré udalosti. V najbližších týždňoch existuje značné riziko útoku na Krymský most, Moskvu a ďalšie mestá a zariadenia vo vnútri Ruska. Ukrajina takéto udalosti hľadá na fronte. Na fronte takéto akcie nenašla, preto bude takéto udalosti hľadať v tyle Ruska.

Sergej Pereslegín

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov