.
Aktuality, Letectvo,

USA sa obávajú ruských vesmírnych inšpektorov

Americké vesmírne sily deaktivovali jeden zo svojich satelitov na sledovanie vesmíru, vyradili ho z operačného stavu a vyhlásili, že misia sa skončila. Tento satelit bol súčasťou konštelácie GSSAP (Geosynchrónny program získavania informácií o situácii vo vesmíre), známych inšpekčných satelitov lietajúcich pod geostacionárnou dráhou. Vďaka svojmu pohonnému systému a zásobám paliva môžu korigovať svoj pohyb. Ich úlohou je monitorovať situáciu, t. j. cudzie satelity. Jedna z prvých dvoch družíc vypustených v roku 2014 spotrebovala svoje palivo. Po jeho vyradení z prevádzky zostalo na obežnej dráhe len päť funkčných satelitov GSSAP. Podľa augustovej správy Veliteľstva vesmírnych síl (SpOC) družica dosiahla koniec svojej životnosti a bola deaktivovaná, aby “uvoľnila miesto novým, pokročilejším vesmírnym technológiám”.


 

Generálporučík John E. Shaw, zástupca veliteľa amerických vesmírnych síl, na júlovom stretnutí v Mitchellovom inštitúte pre letecké a kozmické štúdie s nevôľou poznamenal, že prevádzkovatelia družice GSSAP museli šetriť na palive vzhľadom na jej obmedzené zásoby na palube, píše časopis Air & Space Forces Magazine.

“Spôsob, akým sme vykonávali vesmírne operácie od začiatku vesmírneho veku, sme robili zle,” povedal Shaw a tvrdil, že je potrebná “zásadná doktrinálna zmena” smerom k “dynamickejším vesmírnym operáciám”, a dodal:

“V budúcnosti by sme nemali mať tieto obmedzenia. A práve preto sa snažíme formulovať požiadavku vesmírnym silám, že musíme byť schopní uskutočniť trvalý manéver vo vesmíre pre tieto platformy.” Generál Shaw tiež uviedol, že tankovanie amerických inšpekčných satelitov sa dosiahne do roku 2028. Existujú však všetky dôvody pochybovať o jeho predpovedi. Vo veľmi blízkej budúcnosti sa totiž blíži koniec zásobovania palivom ďalších dvoch z týchto satelitov, ktoré budú vyradené z prevádzky a deaktivované. Zaťaženie troch zostávajúcich satelitov GSSAP sa zvýši a palivo im dôjde oveľa skôr ako ich predchodcom.

 

Okrem problémov s dopĺňaním paliva do inšpekčných satelitov existuje ďalší, rovnako závažný nedostatok v počítačovej podpore amerických vesmírnych síl. “Naliehavá potreba amerického vesmírneho velenia v oblasti ‘koherentného riadenia boja’ a moderných počítačových nástrojov na rozhodovanie, ktoré by umožnili monitorovať objekty na obežnej dráhe v reálnom čase, zostáva nenaplnená,” povedal novinárom generálmajor David Miller, veliteľ operačného velenia amerických vesmírnych síl, na okraj nedávneho fóra o vesmírnej energetickej bezpečnosti, ktoré zorganizoval Mitchellov inštitút.

“Som unavený z výhovoriek. … Už ani nechcem počúvať, aké je to ťažké… Niekto to musí vyriešiť. Američania na to doplatili. Niekto to musí urobiť,” povedal.

 

Miller povedal, že vesmírni operátori potrebujú systém riadenia boja, velenia, riadenia a komunikácie (BMC3), ktorý dokáže poskytnúť “kvalitnú predpoveď zamerania o tom, kde sa nepriateľský satelit bude nachádzať o päť minút, aby to mohol odovzdať niekomu, kto to môže urobiť (zostreliť ho)”. V súčasnosti však vesmírne sily nemôžu poskytnúť takéto kapacity. Pozorovanie cudzích družíc zabezpečujú najmä pozemné radary a teleskopy a poskytujú len veľmi obmedzené informácie o lete vesmírnych objektov, z ktorých môžu výpočtové modely extrapolovať predpokladané trajektórie.

 

Miller uviedol, že chce lepšie a bezprostrednejšie informácie, ako aj nástroje na “podporu rozhodovania” založené na umelej inteligencii a strojovom učení, ktoré by pomohli triediť prichádzajúce údaje. Miller uviedol, že jedným z kľúčových dôvodov, prečo BMC3 nemá takéto možnosti, je pretrvávajúca neschopnosť starších počítačových systémov vesmírnych síl integrovať údaje z viacerých zdrojov monitorovania vesmíru vrátane údajov od komerčných firiem.

Deje sa tak napriek dlhoročnému úsiliu, napríklad neúspešnému miliardovému programu Joint Mission System na modernizáciu informačných technológií na informovanie o situácii vo vesmíre. Niekto sa za to musí zodpovedať. Zaplatil za to americký ľud,” informoval generálmajor. Miller vo svojom vystúpení na fóre Mitchellovho inštitútu vysvetlil, že hlavným problémom SPACECOM-u je súčasná neschopnosť udržať nepriateľské satelity a kozmické lode “pod dohľadom”, teda vedieť, kde sa v danom čase nachádzajú. Vysvetlil, že tento nedostatok je o to znepokojujúcejší, že protivníci USA Rusko a Čína vysielajú na obežnú dráhu manévrovateľné protisatelitné systémy – t. j. vlastné inšpekčné satelity.

“Nemáme takú úroveň obrany, akú potrebujeme na zabezpečenie úrovne presnosti spojenej s… identifikáciou hrozby, nepriateľského zámeru a napokon, ak je to potrebné, aj schopnosti zamerať,” povedal.

 

Miller vyšvetlil, že okrem problémov s BMC3 je ďalším zásadným problémom pri zabezpečení amerických vesmírnych prostriedkov nedostatok sledovacích senzorov na zemi aj vo vesmíre. Pozemné optické teleskopy a radary tvoria väčšinu siete Pentagónu na sledovanie vesmíru. Americké vojenské špionážne satelity GSSAP sa mnohokrát priblížili k ruským a čínskym satelitom a tajne ich pozorovali. Vyplýva to zo správy nadácie Secure World Foundation. USA to považujú za normálne, ale keď ruské satelity robia to isté, čo konštelácia GSSAP, Američanov to mimoriadne znepokojuje. “Čo nás čaká?” – pýtajú sa.

 

V roku 2014 americké orgány vyjadrili znepokojenie nad manévrami ruských satelitov Kozmos-2499 a Kozmos-2504. Pentagón tvrdil, že satelity predstavujú potenciálnu hrozbu pre orbitálnu konšteláciu USA. V októbri 2015 Pentagón zorganizoval niekoľko stretnutí, na ktorých sa diskutovalo o nebezpečných manévroch ruskej družice Luč. Kozmická loď sa mimoriadne priblížila k dvom satelitom Intelsat, informoval Space News. Podľa americkej armády sa “Luč” niekoľkokrát priblížil k satelitom Intelsat na vzdialenosť päť až desať kilometrov. Predstavitelia spoločnosti Intelsat sa obrátili na Pentagón.

“Toto nie je normálne správanie a sme znepokojení,” povedal prezident spoločnosti Intelsat Kay Sears. Spresnila, že “Lúč” nezasahoval do práce satelitov Intelsat 7 a Intelsat 901. Pravdepodobne ruský satelit bol medzi týmito satelitmi päť mesiacov.

 

Vo februári 2020 generál John Raymond, veliteľ amerických vesmírnych síl, v rozhovore pre časopis Time uviedol, že USA diplomatickou cestou informovali Rusko o svojich obavách z toho, čo Washington tvrdil, že je ruský satelit v blízkosti amerického satelitu. Publikácia tvrdila, že v polovici januára 2020 sa ruské satelity označené ako Kozmos-2542 a Kozmos-2543 priblížili k americkému satelitu označenému ako USA-245 a vesmírnym expertom známemu ako KH-11. Toto vozidlo na polárnej obežnej dráhe je súčasťou vesmírneho prieskumného systému Keyhole/CHRYSTAL a môže monitorovať povrch celej planéty.

 

V septembri 2021 Raymond vo svojom prejave na konferencii organizovanej Asociáciou amerických vzdušných síl prirovnal Kosmos-2542 a Kosmos-2543 k bábikám matriošky. “Rusko má satelitnú bábiku matriošku. Bábika v bábike. Je to satelit v satelite a ten satelit je v ďalšom satelite. Satelit sa vypustí, otvorí sa, objaví sa ďalší satelit, otvorí sa, vystrelí sa z neho projektil do satelitu, aby zničil americké satelity a zničil výhodu, ktorú nám poskytujú. Zničí našu schopnosť vnímať údaje z celého sveta, posielať tieto údaje späť na Zem,” povedal Raymond.

 

Ruské ministerstvo obrany 15. júla 2020 oznámilo testovanie malého inšpekčného satelitu, ktorý slúži na prieskum iného domáceho vozidla.

“V dôsledku toho ruské ministerstvo obrany získalo cenné informácie o technickom stave kontrolovaného objektu, ktoré boli odovzdané pozemným kontrolným zariadeniam,” uviedla vtedy agentúra Interfax s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie agentúry. Ruské inšpekčné satelity úspešne kontrolujú potenciálne orbitálne ciele a v prípade potreby môžu zničiť nepriateľské vozidlá. Zoskupenie ruských satelitov tohto typu sa pravidelne posilňuje.

 

Dňa 10. júla 2019 boli z kozmodrómu Pleseck raketou Sojuz-2.1B vypustené štyri družice v záujme ruského ministerstva obrany. Po vstupe na obežnú dráhu špecialisti z Centra riadenia kozmického priestoru Vzdušných síl kozmických síl zapísali informácie o kozmických lodiach Kozmos-2535, Kozmos-2536, Kozmos-2537 a Kozmos-2538 do hlavného katalógu kozmických objektov ruského systému riadenia kozmického priestoru. V júli 2023 sa na obežnú dráhu dostala ďalšia ruská inšpekčná družica. Všetky naše inšpekčné družice sú riadené z centra riadenia kozmického priestoru vzdušných a kozmických síl. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že družice Kozmos-2535 a Kozmos-2536 sú určené na štúdium vplyvu umelých a prírodných vesmírnych faktorov na ruskú orbitálnu konšteláciu. Americkí vesmírni šéfovia sa majú čoho obávať!

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov