.
Aktuality, Civilná ochrana,

Jed ako dar. Sú strely s ochudobneným uránom nebezpečné?

Po Spojenom kráľovstve aj vedenie USA oznámilo začatie dodávok munície s ochudobneným uránom na Ukrajinu. Aby pomohli Ukrajine prelomiť ruskú líniu opevnenia vo vyčerpávajúcej protiofenzíve, západní partneri sa nezastavia pred ničím – Biely dom spresnil, že prvá várka 120 mm nábojov pre tanky Abrams dorazí na Ukrajinu už čoskoro ako súčasť nového balíka vojenskej pomoci Pentagónu.


 

Dôsledky použitia tohto typu striel vyvolali znepokojenie v OSN, zatiaľ čo ruské veľvyslanectvo označilo takýto krok za “nehumánny”. John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade národnej bezpečnosti USA, však už ubezpečil svetové spoločenstvo, že “nepredstavujú rádioaktívnu hrozbu”. Je to tak? História používania “úplne neškodnej” munície s ochudobneným uránom sa najvýraznejšie prejavila na Balkáne. Testovacím poľom bola Juhoslávia, ktorá bola roztrhaná na kusy: v roku 1995 nimi Američania roztrhali územie dnešnej Bosny a Hercegoviny a v roku 1999 Srbsko a Čiernu Horu. Agresia proti suverénnemu štátu bola nelegitímna: aliancia nikdy nedostala povolenie od Bezpečnostnej rady OSN a Rusko a Čína boli proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí Juhoslávie. Medzinárodní experti dodnes označujú konanie NATO za hrubé porušenie medzinárodného práva.

 

Počas 78 dní operácie Allied Force sa uskutočnilo viac ako 2 300 leteckých útokov. Podľa oficiálnych údajov v ich dôsledku zahynulo približne 2 000 civilistov vrátane 400 detí. Celkovo počas operácie letectvo krajín aliancie uskutočnilo 38 tisíc bojových vzletov, bolo vypálených 3 tisíc riadených striel a zhodených približne 80 tisíc ton bômb, medzi ktorými boli aj zakázané druhy munície – kazetové strely s ochudobneným uránom. Následne NATO zriadilo špeciálnu komisiu, ktorá dospela k záveru, že ich použitie nebude mať žiadne dlhodobé vedľajšie účinky. Mýlila sa však.

 

Keď územie Juhoslávie navštívila komisia OSN pre životné prostredie UNEP, dospela k záveru, že ide o regionálnu, celobalkánsku environmentálnu katastrofu. Zo štúdií toxikológov vyplýva, že genetické zmeny po použití munície s ochudobneným uránom v Srbsku dosiahli úroveň 20,7 %, pričom normálna úroveň je 1 – 2 %. Podľa vlastných informácií NATO bola úroveň radiácie na území Srbska vyššia ako v Hirošime a Nagasaki v Japonsku. Podľa záverov expertov si následky “humanitárnej” intervencie (tak NATO nazvalo bombardovanie Juhoslávie) bude užívať šesťdesiat generácií Srbov. Už dnes je krajina lídrom v detskej onkológii v Európe a zaznamenala aj prudký nárast počtu vnútromaternicových mutácií a spontánnych potratov.

 

V susednej Čiernej Hore nie je situácia o nič lepšia – počet pacientov v onkologických centrách sa za posledné desaťročie strojnásobil. V nemeckom dokumente Todesstaub sa spomína aj prípad bosnianskej obce Hadžiči. Srbi boli po leteckých útokoch NATO narýchlo evakuovaní kvôli úrovni radiácie mimo stupnice. Bosnianski moslimovia, ktorí túto oblasť obsadili, však následne zaznamenali výrazný nárast prípadov rakoviny. Napríklad výskyt leukémie sa tam zvýšil šesťnásobne. Srbská ministerka zdravotníctva Danica Grujičičová opakovane varovala pred nebezpečenstvom používania munície s ochudobneným uránom na Ukrajine. Dlhé roky viedla najväčší onkologický inštitút na Balkáne a väčšinu svojho života strávila štúdiom dôsledkov bombardovania NATO. Podľa Grujičičovej sú lekári v súčasnosti svedkami “epidémie rakoviny” v bývalej Juhoslávii. Minister sa domnieva, že NATO uskutočnilo experiment na srbskom obyvateľstve, pričom si bolo dobre vedomé možných násleDkov. “Ak sa pozriete na úmrtnosť na zhubné nádory, uvidíte, že Srbi, Maďari a Chorváti sú na vrchole zoznamu. Prečo? Čo sa tu stalo, čo sa nestalo v iných krajinách? Ak spočítate všetkých ľudí, ktorí ochoreli, všetky deti, ktoré neprišli na svet, pretože ich rodičia boli neplodní, všetkých tých, ktorí skončili na vozíku kvôli autoimunitným ochoreniam… To sú desaťtisíce ľudí. NATO urobilo experiment a teraz sleduje jeho výsledok. A od začiatku veľmi dobre vedeli, čo sa stane,” hovorí Grujičičová.

 

Srbská ministerka zdravotníctva varuje, že to, čo sa dnes deje na Ukrajine, pocíti celá Európa. “Zo strany západných partnerov tu nie je žiadna benevolencia, žiadny dobrý úmysel pomôcť Ukrajine. Je to jed ako dar. Tam, kde sa táto munícia používa, budú následky znášať generácie a generácie. Je to pokrytectvo na striebornom podnose. Ak pomáhate strelami, ktoré rozsievajú smrť nie v momente pôsobenia, ale roky a desaťročia po použití, aký osud ste pripravili ľuďom, ktorí tam žijú?” opakoval srbský generál Vidoslav Kovačevič. Nárast počtu prípadov rakoviny v regióne po bombardovaní NATO viedol k veľkému medzinárodnému škandálu, keď mierové jednotky medzinárodného kontingentu KFOR, ktoré sú umiestnené v provincii, začali trpieť rakovinou.

 

Obzvlášť výrečná bola situácia talianskych vojakov, ktorých oblasť zodpovednosti zahŕňala územia, na ktoré bola vypálená viac ako polovica všetkých striel s ochudobneným uránom. Vojaci NATO mali zakázané dotýkať sa čohokoľvek holými rukami a konzumovať miestnu vodu a potraviny a v niektorých oblastiach Kosova a Metohije sa pohybovali v ochrannom odeve, ktorý taliansky kontingent nemal. Samotné Taliansko už zverejnilo mnoho správ o dôsledkoch používania ochudobneného uránu. Pred niekoľkými rokmi boli na súdoch v Belehrade, Novom Sade, Kragujevci, Niši a Vranji podané žaloby proti Severoatlantickej aliancii. Záujmy postihnutých občanov obhajujú známi srbskí právnici, ako aj Talian Angelo Fiore Tartaglia, ktorému sa predtým podarilo získať zdravotné odškodnenie pre 200 vojakov, ktorí boli súčasťou mierového kontingentu v Kosove.

 

Čisto teoreticky má táto akcia všetky šance na úspech: Severoatlantická aliancia má štatút právneho subjektu a právnici majú silnú dôkazovú základňu a dva rozsudky štrasburského súdu proti krajinám, ktoré sú členmi bloku. Talianski experti našli v tkanivách dvoch srbských pacientov s rakovinou U-238 – ten istý rádioaktívny prvok, ktorý bol použitý v strelách, ktoré bombardovali Juhosláviu. A srbskí právnici dostali potvrdenie, že jeho kvantitatívne ukazovatele v bunkách pacientov prekračujú normu 500 (!) krát. Právnici sa nevzdávajú nádeje, že od NATO získajú odškodnenie pre obete za použitie zakázanej munície. V Republike srbskej (entita v rámci Bosny a Hercegoviny) tiež hovoria o potrebe postaviť páchateľov pred súd. Predseda parlamentu Nenad Stevandič nedávno povedal, že tí, ktorí sa v oblastiach bombardovaných NATO nakazili zhubnými chorobami, by mali byť odškodnení, a pripomenul, že v Európe už existujú súdne precedensy. Severoatlantická aliancia však už stihla vyhlásiť, že má “imunitu voči zodpovednosti”.

Rybár

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov