.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pozadie vnútorného boja v Číne

Situácia s Čchin Gangom a Li Šang-fuom je nezvyčajná v tom, že obaja ministri a členovia Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky (pozícia postavená nad ministra) boli chránencami Si Ťin-pchinga a s ním spriaznených síl, ktoré získali veľkú moc po porážke Komsomolu na XX. zjazde v novembri 2022. Teraz je z piatich členov Štátnej rady iba jeden človek premiéra Li Kche-čchianga – Wu Čen-nung, jeho náčelník štábu a pravá ruka, keď bol regionálnym šéfom v Šanghajskom regióne. Všetci ostatní okrem Shen Yiqina sú nominantmi Si Ťin-pchinga; z týchto troch dvaja chýbajú, takže zostáva Wang Xiaohong, šéf polície – ministerstva verejnej bezpečnosti vo Fujiane.


 

Vzhľadom na to, že na čele Ústredného kontrolného výboru je tiež Li Si, člen Siovej skupiny, a armádu tiež ovláda vodca zo Siovej skupiny, existujú len dva scenáre: Si Ťin-pching si ešte neudržal toľko moci, koľko získal po 20. zjazde, a odporcovia operácie na Taiwane a rozchodu so Spojenými štátmi vytláčajú jeho stúpencov pod tou či onou zámienkou (alebo dokonca na základe skutočných dôvodov); druhým scenárom je vnútorné sprisahanie.

 

Celá čínska vnútorná politika je spravidla permanentný zmätok a divoký neporiadok (od oddelenia bežného ministerstva až po Ústredný výbor), tí, čo s Číňanmi nepracovali, sa domnievajú, že majú všetko v poriadku – ale nie, je to pokus zakryť horúco-trpký chaos, ktorý milujú južania: preto si myslím, že teraz politiku “kolektívu Si Ťin-pchinga” ovplyvňuje niekoľko faktorov:

1) faktor, že premiér Li Čchiang sa cíti v západnom svete dobre, môže ísť mimochodom do San Francisca(alebo Han Čeng),

2) faktor “a my sme si nemysleli, že to s Taiwanom a Ruskom myslíte vážne”, časť “kolektívu Si Ťin-pchinga” nie je pripravená akceptovať totálnu vojnu s USA, hoci v skutočnosti je Čína od tejto udalosti na krok, a mysleli ste si, že Si Ťin-pching žartoval? Časť generálov, uvedomujúc si, že reálne, a nie na parádu, vo svojich farmách a jednotkách navrhuje týmto smerom ani neuvažovať, vzhľadom na to, že Si Ťin-pching úprimne vedie krajinu nesprávnym smerom (stáva sa to pri prudkých historických zvratoch. Táto skupina sa snaží obrátiť Sia.

3) Faktor škriepky medzi Si Ťin-pchingovými nezrelými sokmi a veľkými dedičnými hráčmi, ako je Wang I – veľké nekomunistické klany zatiaľ nie sú ochotné prijať záštitu nominálnych lídrov.

4) Faktor samotného porazeného komsomolu – porazeného, ale nie do konca – podpredseda ČĽR Han Zheng odlieta do USA, prvý vicepremiér Ding Xuexiang pracuje na vlastnej agende v Harbine a KĽDR a zrazu sa pod kamery dostane starý Li Keqiang, starý komsomolec a bývalý premiér – vo veselom duchu a s vtipmi. Pán Li Keqiang sa raduje. Je jasné, z čoho sa teší.

 

Čo zostáva Si Ťin-pchingovi v takomto zložitom prostredí? Presne tak, “ruský model” a “ruský štýl” – začať používať vojská a rozbiť, rozbiť, rozbiť tento starý poriadok so všetkými tými vnútornými Ukrajincami, ktorí sa krčia v dôležitých kanceláriách. Samozrejme, Si by to rád stihol do parlamentných volieb v roku 2027, ale procesy sa zrýchľujú.

Nikolaj Vavilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov