Brazílsky prezident Lula prichádza na Kubu
Aktuality, Bezpečnosť,

V Havane sa začal samit G-77 + Čína

Globálna väčšina v akcii: 134 krajín globálneho Juhu z Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky rokuje priamo s Čínou. Prensa Latina : Samit, na ktorom sa zúčastní viac ako sto delegácií z členských krajín bloku a predstavitelia medzinárodných organizácií, podporí diskusiu na vysokej úrovni o najnaliehavejších politických a hospodárskych otázkach rozvojových krajín. V rámci programu sa očakáva, že účastníci budú pokračovať v historických požiadavkách skupiny, najmä pokiaľ ide o nový medzinárodný hospodársky poriadok, reformu globálnej finančnej architektúry, odmietnutie jednostranných donucovacích opatrení, situáciu v oblasti koncentrácie bohatstva […].


 

Podľa kubánskeho veľvyslanca Pedra Luisa Pedrosa, osobitného predstaviteľa pre koordináciu kubánskeho predsedníctva bloku, by mal samit prispieť k posilneniu hlasu skupiny G77 a Číny v prebiehajúcich medzivládnych procesoch v rámci OSN, najmä v samite o cieľoch trvalo udržateľného rozvoja a samite o budúcnosti, v rámci ktorých by sa mal vypracovať a schváliť tzv”Globálny digitálny pakt”. Pedroso ubezpečil, že samit bude platformou, na ktorej rozvojové krajiny potvrdia svoj záväzok k multilateralizmu a skutočnej a nezištnej medzinárodnej spolupráci ako nevyhnutnému základu vzťahov medzi štátmi.

 

Minister zahraničných vecí [Kuby] Bruno Rodriguez nedávno novinárom povedal, že návrh záverečného vyhlásenia samitu je verný cieľom a zásadám skupiny, venuje pozornosť potrebám rozvojových krajín a pevne sa drží požiadavky práva na rozvoj uprostred čoraz exkluzívnejšieho a nespravodlivejšieho svetového poriadku. Oznámil tiež, že navrhuje vyhlásiť aj medzinárodný deň vedy, techniky a inovácií na Juhu. Podľa programu bude podujatie pozostávať z úvodného zasadnutia, po ktorom bude nasledovať všeobecná alebo plenárna rozprava, na ktorej sa zúčastnia hlavy štátov a vlád, zástupcovia delegácií a úradníci medzinárodných organizácií.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov