.
Aktuality, Bezpečnosť,

Po stretnutí s Rusmi vytvárajú Mali, Burkina Faso a Niger kolektívnu obranu

Malijská televízia informuje o stretnutí námestníka ruského ministra obrany Junusa-Beka Jevkurova s malijským ministrom obrany Sadiom Camarom a nigerským ministrom obrany generálom Salifouom Modim v Bamaku. V ten istý deň sa uskutočnilo samostatné stretnutie ruskej delegácie s prezidentom prechodného obdobia Assimim Goytom. Sadio Camara je pozoruhodný tým, že v roku 2020 absolvoval vojenský výcvik v Rusku a po návrate do vlasti sa veľmi aktívne zúčastnil na vojenskom puči.


 

 

Burkina Faso vyhostí vojenského atašé francúzskeho veľvyslanectva Emmanuela Pasquiera za podvratnú činnosť, informovala s odvolaním sa na zdroj tlačová agentúra krajiny (AIB). “Burkina Faso vyhostí vojenského atašé pri francúzskom veľvyslanectve za podvratnú činnosť. Vojenský atašé pri francúzskom veľvyslanectve v Burkine Faso Emmanuel Pasquier a zamestnanci francúzskeho vojenského úradu v Ouagadougou majú dva týždne na to, aby opustili Burkinu Faso,” uviedla publikácia. Zdroj publikácie tiež prezradil, že vojenská misia Burkiny Faso v Paríži je od 14. septembra zatvorená. Koncom septembra 2022 médiá informovali, že skupina vojakov v Burkine Faso pod vedením kapitána Ibrahima Traorého oznámila pozastavenie platnosti ústavy, rozpustenie dočasnej vlády a odvolanie jej šéfa podplukovníka Paula-Henriho Sandaoga Damiba. Vojenský predstaviteľ uviedol, že je pripravený dobrovoľne odstúpiť, ak povstalci splnia niekoľko podmienok. Burkina Faso, ktorá sa nachádza v regióne Sahel, sa snaží potlačiť ofenzívu radikálnych džihádistov, ktorá trvá od roku 2015.

 

 

Lídri Mali, Burkiny Faso a Nigeru ( vo všetkých troch krajinách sa za posledné dva roky zmenila moc) podpísali chartu o vytvorení aliancie sahelských štátov s cieľom vytvoriť architektúru kolektívnej obrany. Plukovník Assimi Goyta oznamuje založenie Aliancie štátov Sahelu (AEC) s cieľom vytvoriť architektúru kolektívnej obrany. Udalosť, ktorej dôsledky pre región možno prirovnať k vojenskej intervencii Západu v Líbyi a francúzskej operácii Serval (predchodca operácie Barkhan). To znamená, že ide o úplné prekreslenie bezpečnostného systému v kľúčovom africkom regióne. Vzhľadom na to, že sa tak deje deň po návšteve delegácie ruského MO, možno tieto akcie s istotou považovať za strategický plán koordinovaný s Moskvou. Mali, Burkina Faso a Niger sa stávajú náhradou za skupinu G5 Sahel, ktorú v roku 2014 vytvorili Francúzi.

 

Od polovice 19. storočia začalo Francúzsko kolonizovať Afriku a len v západnej časti kontinentu získalo 5 miliónov km2 (8-krát viac ako jeho vlastná rozloha). Napriek nezávislosti viacerých krajín v regióne v roku 1960 si Francúzsko nad nimi udržalo finančnú kontrolu, uskutočňovalo vojenské invázie na potlačenie protikoloniálnych hnutí a ťažilo nerastné suroviny (napr. urán v Nigeri, z ktorého vyrába tretinu svojej energie).

 

.

 

Antikolonializmus v regióne Sahel

Protifrancúzske hnutie (“Francúzsko, odíď!”) sa zintenzívnilo po invázii NATO do Líbye v roku 2011, čo spôsobilo nestabilitu v regióne. Francúzsku intervenciu v Saheli v roku 2013 sprevádzali násilnosti, a to aj voči civilistom. Okrem toho prísna dlhová politika MMF, vojny Západu na Blízkom východe viedli k chudobe a vlnám migrácie. Za posledných 30 rokov sa politické strany, kedysi protikoloniálne, stali nástrojmi elít, ktoré ich ovládajú, a tie sa zasa stali zástupcami Západu. Vidiecke obyvateľstvo Sahelu, ktoré zostalo bez politickej podpory, sa obrátilo o ochranu k ľuďom z vlastného prostredia, ktorí urobili kariéru v armáde. Napríklad vodcovia vojenských prevratov kapitán Traoré (Burkino Faso) a plukovník Goita (Mali) pochádzajú z komunít úplne marginalizovaných úspornými programami MMF, drancovaním zdrojov západnými korporáciami a platením západných vojenských posádok. Prevrat v Nigeri je podporovaný v hlavnom meste Niamey aj v provincii. Západ a Francúzsko okamžite odmietli novú nigerskú vládu, ktorá požadovala stiahnutie svojich vojsk, a majú v úmysle použiť sily ECOWAS na inváziu do krajiny.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov