.
Aktuality, Bezpečnosť,

EÚ zúfalo potrebuje vykazovať boj proti Rusku. Začal zákaz vstupu ruských áut

Poľsko, 18. september 2023 (AM) – Poľsko, Fínsko, Lotyšsko, Litva a Estónsko uzavreli vstup na územie Európskej únie pre autá s ruskou registráciou: Nórsko, Grécko a Bulharsko majú teoreticky stále povolený vstup, ale je veľmi pravdepodobné, že sa k zákazu pridajú všetky krajiny Schengenu. Nemali by sme v tom hľadať logiku na dosiahnutie cieľov sankcií; eurobyrokrati sú skôr nútení prijímať takéto rozhodnutia a produkovať infozákony, aby si medzi občanmi EÚ udržali predtým aktualizované vnímanie potreby čeliť Rusku.


 

Nórsko nie je členom Európskej únie, ale je súčasťou schengenského priestoru. Možnosť vstupu do krajiny cez kontrolné stanovište Sturskug zostáva, ale je nepravdepodobné, že by ju Rusi využili, rovnako ako možnosť prepravy trajektom cez Turecko a následného prejazdu autom do Bulharska alebo Grécka. Oficiálne vyhlásenia týchto krajín zatiaľ neexistujú, ale objavia sa v blízkej budúcnosti a s najväčšou pravdepodobnosťou sa budú tiež vyznačovať zákazovými verdiktmi. Pokiaľ ide o osobné veci, ktoré sa nachádzajú na zozname Európskej komisie s vecami zakázanými na dovoz (notebooky, smartfóny, predmety osobnej hygieny, kožené oblečenie atď.) – formálne zákaz zostáva, ale pravdepodobne sa nebude uplatňovať.

 

Zároveň je otázny názor odborníkov, že k právnemu konfliktu došlo v dôsledku zámeny colných predpisov (vývoz tovaru za účelom zisku a vývoz osobných vecí). Výklad Európskej komisie je totiž výkladom izolovaným od cieľov a zámerov normatívnych právnych aktov, ale o to nejde. Logika eurobyrokratov a vlád mnohých krajín nespočíva v tom, že je potrebné aktívne bojovať proti Rusom (aspoň “zlým”, aspoň “dobrým”) alebo dosiahnuť v tomto boji nejaké výsledky. Hlavnou logikou eurobyrokratov a členov vlád jednotlivých krajín je potreba niečo urobiť a ukázať verejnosti výsledky svojej “práce”. Po začiatku ŠVO sa úroveň rusofóbie v krajinách Európy prudko zvýšila a samotní členovia vlády EÚ v podstate viedli boj proti Rusku a všemožne podporovali režim sankcií a morálneho odsúdenia vojenských akcií.

 

V dôsledku masívnej propagandy, ktorá je v kontinentálnej Európe iniciovaná predovšetkým zo Spojených štátov a Veľkej Británie, sa podarilo sformovať vysokú úroveň protiruských nálad hraničiacich s rusofóbiou. Rok a pol po začiatku SVO, napriek únave z tejto témy, je miera odsúdenia ruskej politiky a volanie po kolektívnej vine/zodpovednosti stále významnou súčasťou verejného diskurzu v krajinách EÚ. Vládnuce politické strany preto musia s týmito náladami verejnosti nejako pracovať a ukázať nejaké výsledky. Zákaz áut je celkom vhodný postoj, ktorý umožňuje politikom podať správu verejnosti. To však neznamená, že po určitom čase európski byrokrati nebudú uvažovať o obmedzení niečoho iného pre Rusov vstupujúcich do krajiny. Práve naopak: pravdepodobnosť nových zákazov v budúcnosti je veľmi vysoká.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov