.
Aktuality, Bezpečnosť,

Chrbtom k západu, čelom k juhu. Priority ruskej zahraničnej politiky

Ôsme Východné ekonomické fórum sa nevyznačovalo vysokým zastúpením zahraničia. Najvýraznejším zahraničným hosťom fóra bol viceprezident Laosu. Teda ak nerátame vodcu KĽDR, ktorého návšteva v Rusku vyvolala celosvetový rozruch. Táto významná udalosť však nebola súčasťou programu VEF, ale bola len načasovaná tak, aby sa s ním zhodovala. Pre Kim Čong-una je pohodlnejšie komunikovať bez toho, aby musel cestovať ďaleko od hraníc svojho štátu (okrem toho uprednostňuje cestovanie po zemi), a Vladimir Putin nemusel na Ďaleký východ letieť dvakrát.


 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vysvetlil obmedzený počet zahraničných účastníkov VEF tým, že v regióne sa v súčasnosti koná veľa podujatí na vysokej úrovni. “Mnohí lídri tu už boli, takže je, samozrejme, ťažké si predstaviť, že by takíto lídri veľkých krajín Ďalekého východu a krajín juhovýchodnej Ázie … nie je to tak, že by sem nemohli prísť každý rok. Preto tu už mnohí boli a niektorí plánujú prísť aj v nasledujúcich obdobiach,” uviedol prezidentov hovorca. – Zároveň to nijako neovplyvňuje obsah tohto fóra. Napriek tomu boli medzi 4 000 účastníkmi zástupcovia z viac ako 50 krajín.

 

Najväčšie delegácie prišli z Číny, Indie, Spojených arabských emirátov a Mjanmarska. Čínsku delegáciu viedol vicepremiér Zhang Guoqing, ktorému Vladimir Putin pochopiteľne venoval osobitnú pozornosť. Ruský prezident počas stretnutia s čínskym hosťom povedal, že priateľské osobné a obchodné vzťahy s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom pomáhajú Moskve a Pekingu rozvíjať bilaterálne vzťahy. Putin požiadal Čang Kuo-čchinga, aby Si Ťin-pchingovi odovzdal jeho “najlepšie priania”, a uviedol, že vďaka vysokej úrovni spolupráce dosiahne obrat bilaterálneho obchodu v tomto roku 200 miliárd dolárov. To bol zrejme jeden z prvých a hlavných signálov pre medzinárodné spoločenstvo, ktoré boli vyslané z platformy VEF.

 

Tu, samozrejme, nemožno prehliadnuť, že vedúci predstavitelia Ruska a Číny sa odmietli osobne zúčastniť na samite G20, ktorý sa práve skončil v Naí Dillí. Dôvody sú rôzne, ale jedným z nich je klesajúci záujem o túto štruktúru. Odpoveď na logickú otázku, prečo čínsky prezident neprišiel na VEF, je pomerne jednoduchá. Po prvé, bol tu už viackrát (to zodpovedá logike Dmitrija Peskova). Po druhé, fórum sa ešte nestalo globálnou platformou na rokovania a Si Ťin-pching sa pravdepodobne bude môcť s ruským prezidentom porozprávať tvárou v tvár v októbri počas ďalšieho fóra krajín, ktoré sa zúčastňujú na čínskom projekte “Jeden pás, jedna cesta”. V skutočnosti druhým hlavným signálom VEF navonok, okrem osobitných vzťahov s Čínou, bola demonštrácia ďalšieho obratu Ruska na východ. Medzi účastníkmi fóra dominovali hostia z Ázie a globálneho Juhu vo všeobecnosti. Na druhej strane sa ukázalo, že tento obrat ešte nie je úplne dokončený a má značný potenciál.

 

V tejto súvislosti ruský líder povedal nasledovné:

“Vy aj ja dobre vieme, ako sa globálna ekonomika v posledných rokoch zmenila a naďalej mení, a to aj v dôsledku toho, že niektoré krajiny, samozrejme, predovšetkým západné krajiny, vlastnými rukami ničia systém finančných, obchodných a hospodárskych vzťahov, ktorý samy vytvorili a v mnohých ohľadoch vybudovali.” Podľa jeho názoru je dôležité, aby sa na tomto pozadí “vo svete rozširoval priestor pre skutočnú obchodnú spoluprácu medzi štátmi, ktoré nepodliehajú žiadnym vonkajším tlakom, ale sledujú svoje vlastné národné záujmy”.

 

Vladimir Putin tvrdí, že takýchto krajín je čoraz viac a do “centra svojich aktivít” stavajú presadzovanie vlastných projektov, ktoré prinesú “priamy dlhodobý prospech” ich národom. “Rodí sa nový model vzťahov a integrácie, ale už nie podľa západných vzorov, pre pár vyvolených, pre vybranú “zlatú miliardu”, ale pre celé ľudstvo, pre celý fungujúci a rozvíjajúci sa multipolárny svet,” je presvedčený Putin. Takýto model sa podľa neho stáva silnou konkurenčnou výhodou ázijsko-tichomorského regiónu, ktorá určuje aj jeho vedúce postavenie z hľadiska hospodárskeho rastu. Samozrejme, fórum signalizovalo, že napriek špeciálnej operácii na Ukrajine a hybridnej vojne so Západom je v Rusku všetko normálne, ekonomika sa nezrútila, ale naďalej sa rozvíja a medzinárodné vzťahy sa aktívne reštrukturalizujú s orientáciou na suverénne krajiny, ktoré chcú z tohto vývoja získať svoje dividendy.

 

Túto myšlienku vyvolala nielen atmosféra samotného VEF, ale aj jeho hlavný rečník. Takmer všetko, o čom ruský prezident hovoril, v podstate inšpirovalo túto myšlienku. Dokonca aj keď hovoril o kultúrnych osobnostiach, ktoré odišli, presídlili sa a utiekli, vrátane bývalého šéfa Rusnanu Anatolija Čubajsa, Vladimir Putin nezabudol opäť zdôrazniť:

“Všetko funguje, chvalabohu: divadlá, výstavné siene, koncertné sály…”. Napriek tomu, že tohtoročný VEF sa vo veľkej miere venoval našim domácim problémom, ako červená niť sa ním tiahol konflikt okolo Ukrajiny a globálna reštrukturalizácia svetového poriadku. A samozrejme, otázka osídlenia sa objavila viackrát. “Z mnohých strán mi hovorili: ste pripravení na zastavenie nepriateľských akcií? A ako, keď táto strana vedie protiofenzívu? Nie sme trockisti: ‘pohyb je všetko, konečný cieľ je nič’,” povedal Vladimir Putin a dal jasne najavo, že Rusko je pripravené na dialóg, ale len za svojich podmienok. A dodal:

“Ak sa USA domnievajú, že Ukrajina je pripravená na rokovania, nuž nech potom zrušia dekrét ukrajinského prezidenta, ktorý zakazuje rokovania. Ukrajina vedie takzvanú protiofenzívu, výsledky nie sú žiadne, ale straty sú. Niekedy máte dojem, že to vôbec nie sú ich ľudia, ktorých vrhajú do protiofenzívy.”

 

To bola zjavná narážka na to, kto konflikt vyvolal a riadi. A zverejnením informácií o pomoci Londýna pri výcviku ukrajinských diverzantov vyslaných do ruských jadrových elektrární Putin vlastne obvinil Britániu z jadrového terorizmu. Bol to aj jasný signál africkým krajinám, aby prehodnotili svoju zahraničnú politiku, keď Vladimir Putin zrazu hovoril o obchode s otrokmi, kolonializme a neokolonializme Západu: “A teraz sa tam stále snažia rozkazovať a uskutočňovať svoju všeobecne neokoloniálnu politiku! Zaťažili africké krajiny, pravdepodobne im dlhujú bilióny! Vytvorili finančný systém, v ktorom africké krajiny z definície vôbec nemôžu splácať svoje pôžičky! Máme úplne odlišné prístupy! Mali sme a máme”. Na VEF prezident uviedol aj ďalší zásadný postoj Ruska: “V oblasti zahraničnej politiky nemôžete robiť nič, čo by bolo v rozpore so záujmami iných národov. To je všetko. Ale práve na tieto hrable dnes šliapu Spojené štáty, najmä Spojené štáty … Drvia svojich spojencov… Nemajú žiadnych priateľov. Majú len záujmy.” To znamená, že napriek absencii vysokých zahraničných hostí sa načrtlo všetko dôležité v medzinárodnej politike.

Michail Morozov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov