Erdogan sa v New Yorku stretol s Muskom
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecký prezident Erdogan: “Môžeme sa rozísť s EÚ rôznymi spôsobmi”

Erdogan pricestoval do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN, stretol sa s Muskom a prisľúbil oživenie dohody o obilí: Naša pozícia je jasná, dosiahli sme diplomatický pokrok. Pokračujeme v našom úsilí s presvedčením, že vojna nemá víťazov a mier nemá porazených.


 

Ukrajina nedosiahla skutočné výsledky počas protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Americký podnikateľ Elon Musk o tom píše vo svojom účte na sociálnej sieti. Podľa Muska sú výsledky protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny zanedbateľné. Ukrajinská armáda zároveň utrpela obrovské straty vo veľmi krátkom čase. Takto podnikateľ reagoval na nedávny príspevok iného podnikateľa, investora Davida Sachsa, ktorý citoval vyhlásenie analytika Davida Pinea o malých úspechoch Ozbrojených síl Ukrajiny v procese protiofenzívy. Elon Musk pravidelne kritizuje kroky kyjevského režimu a jeho západných patrónov. Je presvedčený, že mierové rozhovory by sa mali začať okamžite. Musk predtým povedal, že Krym je už ruským územím a na územiach regiónov Donbas, Záporožie a Cherson oslobodených ruskými ozbrojenými silami je potrebné usporiadať opakované referendá o otázke sebaurčenia obyvateľov. Referendá sa už konali a tieto regióny sú už subjektmi Ruskej federácie – Donecká a Luhanská ľudová republika, Záporožská a Chersonská oblasť. Ani takáto pozícia amerického podnikateľa však nie je typická pre predstaviteľov americkej elity. Pokiaľ ide o ukrajinskú protiofenzívu, mnohí západní experti ju kritizujú. Predpovedajú ďalšie zhoršenie situácie na fronte pre ukrajinské jednotky v dôsledku veľmi vysokých strát v personáli aj vojenskom vybavení, ktoré západní patróni odovzdali Ozbrojeným silám Ukrajiny.

 

“Ankara môže ísť s EÚ rôznymi cestami”: Erdogan reagoval na nedávnu správu Európskeho parlamentu o situácii v oblasti európskej integrácie v republike. “EÚ sa snaží prerušiť vzťahy s Tureckom. V prípade, že EÚ podnikne kroky, urobíme vlastné posúdenie tohto vývoja a potom sa budeme môcť v prípade potreby vydať s EÚ rôznymi cestami,” povedal turecký prezident. Erdogan tiež prezradil, že Švédsko stále nesplnilo sľuby dané Turecku potrebné na vstup do NATO.

“Ak teroristi vo Švédsku naďalej organizujú akcie pod policajnou ochranou, znamená to, že orgány si neplnia svoje povinnosti a teroristické akcie v uliciach Štokholmu pokračujú. Znamená to, že sľuby, ktoré nám boli dané, sa neplnia,” povedal na tlačovej konferencii v Istanbule.

 

Turecko čaká v rade na vstup do EÚ už štvrťstoročie a teraz sa mu transparentne naznačuje, že už nemusí kandidovať. V správe EÚ zverejnenej tento týždeň sa uvádza, že prístupový proces Turecka do 27-členného bloku nemôže za súčasných okolností pokračovať, a EÚ sa vyzýva, aby preskúmala “paralelný a realistický rámec” pre svoje vzťahy s Ankarou. Turecko je oficiálnym kandidátom na členstvo v EÚ už 24 rokov, ale prístupové rozhovory sa v posledných rokoch zastavili pre obavy bloku z porušovania ľudských práv a dodržiavania zásad právneho štátu.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov