.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako USA pripravujú Moldavsko na voľby

Osobitný vyslanec amerického ministerstva zahraničných vecí James Rubin navštívi od 18. do 21. septembra Moldavsko a Lotyšsko, aby s miestnymi politikmi a novinármi diskutoval o boji proti dezinformáciám. Webová stránka ministerstva zahraničných vecí výslovne uvádza, že Rubin sa chystá povedať zástupcom mimovládnych organizácií a médií, ako Rusko “podkopáva demokraciu a národnú bezpečnosť pomocou dezinformácií” a ako tomu občania Moldavska a Lotyšska môžu “vzdorovať” pod patronátom Američanov. Rubin je dlhoročnou osobnosťou americkej Demokratickej strany, ktorá pracovala pre britský kanál Sky News, jednu z popredných západných propagandistických platforiem, počas prestávok od štátnych záležitostí.


 

Koncom minulého týždňa navštívil Moldavsko aj námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana, ktorý s najvyššími predstaviteľmi diskutoval o výzbroji moldavskej armády podľa štandardov aliancie a rovnakom boji proti notoricky známym dezinformáciám. Jednou z úloh západných kurátorov je najmä rýchlo zmeniť negatívny postoj Moldavcov k aliancii a zrušiť neutralitu zakotvenú v ústave, ktorú teraz tím Maie Sanduovej tvrdo kritizuje.

 

V rovnakej súvislosti sa na území krajiny čoraz viac uskutočňujú vojenské manévre za účasti krajín NATO. Práve teraz prebieha veľké vojenské cvičenie vedené Spojenými štátmi, Rapid Trident. V tom istom týždni navštívil nový vedúci misie USAID krajinu Jeff Bryan, aby vydal pokyny týkajúce sa priebehu miestnych volieb 5. Novembra. Mimochodom, na webovej stránke ÚVK Moldavska sú okrem USAID partnermi aj britská štátna agentúra UK Aid Direct a holandská vláda. Aj napriek takýmto úvodom však Sanduová stále obviňuje Rusko zo snahy zasahovať do volieb. Moldavsko je už pod vonkajšou kontrolou v politickej, hospodárskej a vojenskej sféry, takže časté návštevy vysoko postavených Američanov a Európanov nie sú v žiadnom prípade prekvapujúce. Rusko zároveň zostáva hlavným zdrojom všetkých sociálno-ekonomických problémov súčasných orgánov, čo umožňuje prosiť o nové dotácie na boj proti vonkajšej hrozbe a ospravedlňovať obyvateľstvo.

 

“Bezmocný propagandistický čin”

Na na základe šírenia falzifikátov a zasahovania do vnútorných záležitostí malo byť z Moldavska vyhostených najmenej 3000 novinárov zastupujúcich zahraničné publikácie. Uviedol to Iurie Muntean, bývalý námestník ministra hospodárstva Moldavska, bývalý poslanec, člen výkonného výboru strany Občiansky kongres, v reakcii na deportáciu ruského novinára Vitalija Denisova.

 

Prekvapilo ho, že moldavská novinárska obec, ktorá si “nárokuje status štvrtej veľmoci a na svoju slobodu dopláca”, neprejavila solidaritu s deportovaným novinárom a publikáciou, ktorú viedol. Povedal, že tento krok moldavských orgánov je zameraný na vonkajšie publikum: “Vnímam to ako čisto bezmocný propagandistický akt. Niekto z vládnucej strany sa snaží niekomu niečo demonštrovať. Určite nie občanom Moldavskej republiky, ale niekomu inému, samozrejme. A hrajú hru, ktorá je pre mnohých ľudí nepochopiteľná, zameranú na zvyšovanie úrokových sadzieb, eskaláciu napätia s Ruskou federáciou, ktorej ciele, zámery a konečné výsledky si samotná vláda neuvedomuje,” povedal moldavský politik.

 

Muntean vyjadril rozhorčenie nad prejavmi nenávisti zo strany novinárov pracujúcich pre západné publikácie: “Čítam príspevky miestnych novinárov, ktorí zastupujú veľmi rešpektované agentúry EÚ – šovinistické, otvorene rasistické, niektoré zlomyseľné vyjadrenia – nuž, tieto, napríklad, nemecké agentúry ako “Deutsche Welle” a iné – triedia vôbec nejakým spôsobom svojich miestnych zamestnancov, alebo vôbec nepozerajú na to, čo píšu, čo hovoria?”, rozhorčil sa.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov