Údaje spoločnosti Alcis ukazujú, že väčšina afganských farmárov prešla z pestovania maku na pšenicu v jednom roku
Aktuality, Bezpečnosť,

Úspešná likvidácia ópia zo strany Talibanu vyvoláva otázku, o čo sa USA po celý čas usilovali


USA, 18. september 2023 (AM) – Podobný pokus o boj proti droge uskutočnil Taliban v roku 2000, teda v poslednom roku svojej vlády. Tento pokus bol mimoriadne úspešný. Po invázii Spojených štátov do krajiny v roku 2001 sa však pestovanie maku vrátilo na predchádzajúcu úroveň a dodávateľský reťazec sa obnovil Vláda Talibanu v Afganistane, krajine, ktorá donedávna produkovala 90 % svetovej produkcie heroínu, drasticky obmedzila pestovanie ópia v celej krajine. V niektorých provinciách západné zdroje odhadujú zníženie až o 99 %.

 

To vyvoláva vážne pochybnosti o úsilí USA o vykorenenie drog z krajiny za posledných 20 rokov. Existujú však obavy, že vyčerpanie celosvetových zásob heroínu vyvolá nárast užívania fentanylu, drogy desiatky krát účinnejšej ako heroín, ktorá už teraz každoročne zabíja státisíce Američanov. Taliban robí to, čo USA nerobili Činnosť Talibanu sa už teraz označuje za “najúspešnejšiu protidrogovú kampaň v dejinách ľudstva”. Špeciálne protidrogové brigády vyzbrojené iba palicami cestujú po Afganistane a lámu makové rastliny.

 

V apríli minulého roka vyhlásila vládnuca vláda Talibanu zákaz pestovania maku, pričom sa odvolávala na svoje silné náboženské presvedčenie, ako aj na mimoriadne škodlivé sociálne účinky, ktoré má heroín a iné opiáty získané zo šťavy maku na Afganistan. Nešlo o žiadnu blamáž. Z novej štúdie spoločnosti Alcis, ktorá sa zaoberá geopriestorovými údajmi, vyplýva, že produkcia maku už klesla oproti minulému roku približne o 80 %. Satelitné snímky ukazujú, že v provincii Helmand, kde sa pestovala viac ako polovica úrody, klesla produkcia maku o neuveriteľných 99 percent.

 

Ešte pred 12 mesiacmi bola táto oblasť pokrytá makovými poliami, ale teraz spoločnosť Alcis odhaduje, že v Helmande je bez maku menej ako 1 000 hektárov. Namiesto toho poľnohospodári pestujú pšenicu, čím pomáhajú odvrátiť najhorší hladomor, ktorý by mohol nastať v dôsledku sankcií USA. Afganistan sa však stále nachádza v nebezpečnej situácii a OSN varuje, že šesť miliónov ľudí je stále na pokraji hladu. Taliban čakal až do roku 2022, aby mohol zaviesť zákaz bez narušenia vegetačného obdobia. Ak by sa úrodu nepodarilo zničiť včas, vyvolalo by to nepokoje medzi vidieckym obyvateľstvom. Od roku 2020 do konca roku 2022 sa cena ópia na miestnych trhoch zvýšila o 700 %. Napriek tomu sa vzhľadom na vytrvalosť a účinnosť Talibanu pri likvidácii maku len málo poľnohospodárov nechalo zlákať na výsadbu maku v tejto sezóne. Zákaz pestovania maku sprevádzala podobná kampaň proti výrobcom metamfetamínu: vláda zamerala svoju pozornosť na efedrín a zatvorila laboratóriá s efedrínom po celej krajine

 

Blížiaca sa katastrofa

Afganistan produkuje takmer 90 % svetovej produkcie heroínu. Likvidácia úrody ópia bude mať vážne dôsledky na užívanie drog na celom svete. Odborníci, ktorých oslovil portál MintPress, varujú, že nedostatok heroínu pravdepodobne spôsobí obrovský nárast užívania syntetických opioidov, ako je fentanyl, droga, ktorá je podľa odhadov Centra pre kontrolu chorôb 50-krát účinnejšia a je zodpovedná za smrť státisícov Američanov ročne. “Je dôležité pripomenúť si minulé výpadky heroínu a ich vplyv na európsky trh s drogami. Skúsenosti v EÚ s predchádzajúcimi obdobiami zníženej ponuky heroínu naznačujú, že to môže viesť k zmenám v ponuke a vzorcoch spotreby drog. To by mohlo zahŕňať ďalší nárast užívania viacerých drog medzi závislými od heroínu.

 

Ďalšie riziká pre existujúcich užívateľov môžu byť spojené s nahradením heroínu škodlivejšími syntetickými opioidmi vrátane fentanylu a jeho derivátov, ako aj nových silných benzimidazolových opioidov,” uviedlo pre agentúru MintPress Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA). Inými slovami, ak heroín už nebude dostupný, užívatelia prejdú na oveľa smrtonosnejšie syntetické formy drogy. Správa OSN z roku 2022 dospela k podobnému záveru: potlačenie výroby heroínu by mohlo viesť k tomu, že “heroín alebo ópium budú nahradené inými látkami… ako napríklad fentanylom a jeho analógmi”. “Je to globálne nebezpečenstvo. Ak stiahnete z trhu všetok heroín, ľudia prejdú na iné produkty,” povedal pre MintPress Matthew Hoch – bývalý úradník ministerstva zahraničných vecí, ktorý v roku 2009 odišiel do dôchodku zo svojej funkcie v afganskej provincii Zábul. “Odpoveďou by nemala byť opätovná invázia do Afganistanu, jeho opätovné obsadenie a návrat drogových barónov k moci, čo je v podstate to, čo majú ľudia na mysli, keď nariekajú nad dôsledkami zastavenia obchodu s drogami zo strany Talibanu.

 

Väčšina ľudí, ktorí sa tým nahlas zaoberajú, chce nájsť dôvod, aby USA vstúpili do Afganistanu a ovplyvnili zmenu režimu.” V amerických zdrojoch sa možno dočítať rôzne názory. Foreign Policy píše o tom, “že ‘vojna proti drogám’ zo strany Talibanu by mohla mať nepríjemné následky”. Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda financované americkou vládou uviedlo, že Taliban “napriek oficiálnemu zákazu zatvára oči pred výrobou ópia”. A Mierový inštitút Spojených štátov amerických, inštitúcia zriadená Kongresom, ktorá “sa venuje téze, že mier bez násilných konfliktov je možný”, dôrazne vyhlásil, že “úspešný zákaz ópia zo strany Talibanu je zlý pre Afgancov a svet”. K tejto hroziacej katastrofe však nedôjde okamžite. Subjekty zapojené do obchodovania s drogami majú stále značné zásoby tejto drogy. Ako uviedlo EMCDDA pre MintPress: “Môže trvať viac ako 12 mesiacov, kým sa úroda ópia objaví na európskom maloobchodnom trhu s drogami vo forme heroínu, takže v tejto fáze je príliš skoro predpovedať budúci vplyv zákazu pestovania na dostupnosť heroínu v Európe.

 

Ak sa však zákaz pestovania ópia zavedie a zachová, mohol by mať významný vplyv na dostupnosť heroínu v Európe v roku 2024 alebo 2025.” Málo čo naznačuje, že Taliban to so zničením úrody nemyslí vážne – a naznačuje, že heroínová kríza sa skutočne blíži. Podobný pokus o boj proti droge urobil Taliban v roku 2000, v poslednom celom roku svojej vlády. Tento pokus bol mimoriadne úspešný: produkcia ópia sa znížila zo 4 600 ton na iba 185 ton. V tom čase trvalo približne 18 mesiacov, kým sa účinky prejavili na Západe. V Spojenom kráľovstve klesla priemerná čistota heroínu z 55 % na 34 %, zatiaľ čo v pobaltských štátoch – Estónsku, Lotyšsku a Litve – bol heroín z veľkej časti nahradený fentanylom. Po invázii Spojených štátov v roku 2001 sa však pestovanie maku vrátilo na predchádzajúcu úroveň a dodávateľský reťazec sa obnovil.

 

Zapojenie USA do afganského obchodu s drogami

Úspešná kampaň Talibanu zameraná na odstránenie výroby drog spochybnila účinnosť úsilia, ktoré údajne vynakladali Američania na dosiahnutie rovnakého výsledku. “Vyvoláva to otázku: “Čo sme tam vlastne robili!” – poznamenal Hoch a zdôraznil: “Podkopáva to jeden zo základných predpokladov vojen: údajné prepojenie medzi Talibanom a obchodom s drogami – koncept prepojenia medzi drogami a terorizmom. Táto predstava však bola chybná. Skutočnosť bola taká, že Afganistan bol zodpovedný za neuveriteľných 80 – 90 % svetových nelegálnych dodávok opiátov. Hlavnými kontrolórmi tohto obchodu boli afganská vláda a armáda, ktorú sme udržiavali pri moci.” Hoch vysvetlil, že nikdy nebol osobne svedkom ani nedostal žiadne správy o priamej účasti amerických vojakov alebo úradníkov na obchodovaní s drogami. Namiesto toho tvrdil, že počas jeho pôsobenia v Afganistane dochádzalo k “vedomému a zámernému popieraniu vývoja udalostí”.

 

Suzanne Reissová, akademička z Havajskej univerzity v Manoa a autorka knihy We Sell Drugs: The Alchemy of U.S. Empire (Predávame drogy: Alchýmia amerického impéria), demonštrovala pre MintPress ešte cynickejší pohľad na americké protidrogové úsilie: “USA sa nikdy nesústredili na obmedzenie obchodu s drogami v Afganistane (alebo kdekoľvek inde, keď na to príde). Odhliadnuc od všetkej vznešenej rétoriky, USA s radosťou spolupracovali s pašerákmi drog, ak to slúžilo určitým geopolitickým záujmom. A skutočne to tak bolo. Alebo aspoň vláda zámerne zatvárala oči, keď sa skupiny ako Severná aliancia spoliehali na drogy, aby financovali svoje politické hnutie proti režimu.” Za premenu Afganistanu na drogový štát vďačíme vo veľkej miere konaniu Washingtonu. Pestovanie maku v 70. rokoch bolo relatívne obmedzené. To sa však zmenilo v roku 1979, keď sa začala operácia Cyklón, masívna finančná injekcia pre afganské mudžáhidské skupiny, ktorej cieľom bolo vyčerpať sovietske sily a ukončiť ich prítomnosť v Afganistane. USA poskytli povstalcom miliardy dolárov, ale aj preto, aby uspokojili svoje finančné potreby, sa mudžáhidi začali venovať obchodovaniu s drogami. Do vyvrcholenia operácie Cyklón sa produkcia ópia v Afganistane zvýšila dvadsaťnásobne. Profesor Alfred McCoy, autor knihy Heroin Politics: The CIA’s Engagement in the Global Drug Trade (Politika heroínu: Zapojenie CIA do globálneho obchodu s drogami), sa s agentúrou MintPress podelil o informáciu, že približne 75 % celosvetovej produkcie ilegálneho ópia v súčasnosti pochádza z Afganistanu, pričom veľká časť výnosov ide povstaleckým skupinám podporovaným Spojenými štátmi.”

 

Odhalenie opioidovej krízy: hroziaca katastrofa

Opioidová kríza je najhoršou epidémiou závislosti v histórii USA. Začiatkom tohto roka označil minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas šírenie fentanylu za “najväčší problém, ktorému ako krajina čelíme”. V roku 2021 zomrelo na predávkovanie drogami takmer 110 000 Američanov a fentanyl bol hlavnou príčinou týchto úmrtí. V rokoch 2015 až 2021 zaznamenal Národný inštitút zdravia takmer 7,5-násobný nárast počtu úmrtí na predávkovanie. Lekársky časopis The Lancet predpovedá, že do roku 2029 zomrie na predávkovanie opiátmi 1,2 milióna Američanov.

 

Americkí predstavitelia obviňujú mexické kartely z pašovania syntetických liekov proti bolesti cez južnú hranicu a Čínu z výroby chemikálií potrebných na výrobu tejto drogy. Bieli Američania častejšie zneužívajú tieto typy drog ako iné rasy. Najvyššiu úmrtnosť majú dospelí vo veku 35 – 44 rokov, hoci počet úmrtí medzi mladými dospelými tiež prudko rastie. Obzvlášť tvrdo bol zasiahnutý americký vidiek: v štúdii Národnej únie farmárov a Americkej federácie farmárskych úradov z roku 2017 sa zistilo, že opioidová epidémia postihla 74 % farmárov. Najviac postihnuté boli štáty Západná Virgínia a Tennessee. Pre spisovateľa Chrisa Hedgesa, ktorý sám pochádza z vidieka v Maine, je fentanylová kríza príkladom jednej z mnohých “chorôb zúfalstva”, ktoré sužujú USA. Podľa Hedgesa sa “vynorila z rozpadnutého sveta, v ktorom pre väčšinu Američanov vyschli príležitosti, ktoré im dávajú status, dôstojnosť a dôveru v budúcnosť. Sú výrazom akútneho zúfalstva a chorobnosti.”

 

V podstate, keď sa americký sen vytratil, nahradila ho americká nočná mora. To, že hlavnými obeťami týchto “chorôb zúfalstva” sú belosi, je ironickým dôsledkom nášho nespravodlivého systému. Ako vysvetlil Hedges, “bieli ľudia, ktorí sa ľahšie nechajú zviesť mýtom amerického sna než ľudia inej farby pleti, ktorí chápu, ako je kapitalistický systém nastavený proti nim, často trpia pocitmi zlyhania a zrady. Väčšinou sa to deje v strednom veku. Očakávajú, že vďaka vnímaniu nadradenosti bielych a kapitalistickým frázam o tvrdej práci vedúcej k postupu zvíťazia. Veria v úspech.” V tomto zmysle je dôležité zasadiť krízu závislosti od opiátov do širšieho kontextu amerického úpadku, kde je príležitostí na úspech a šťastie čoraz menej. Ako napísal The Lancet: “Trestajúce a stigmatizujúce prístupy sa musia zastaviť. Závislosť nie je morálnym zlyhaním. Je to choroba, ktorá predstavuje trvalú hrozbu pre zdravie.”

 

“Jedinečný americký problém.”

Približne 10 miliónov Američanov každoročne zneužíva opiáty na predpis, čo je oveľa viac ako v porovnateľných vyspelých krajinách. Úmrtia na predávkovanie opiátmi sú v USA v prepočte na obyvateľa 10-krát častejšie ako napríklad v Nemecku a viac ako 20-krát častejšie ako v Taliansku. Je to do veľkej miery spôsobené ziskovým systémom zdravotnej starostlivosti v Spojených štátoch.

 

Americké súkromné poisťovne sú ochotnejšie umožniť lekárom predpisovať lieky a tabletky, ako schvaľovať nákladnú liečbu, ktorá by v prvom rade riešila hlavnú príčinu problému závislosti. Z tohto dôvodu sa opioidová kríza bežne označuje za “jedinečný americký problém”. Jedným z dôvodov, prečo americkí lekári oveľa častejšie vydávajú mimoriadne silné lieky proti bolesti ako ich európski kolegovia, je to, že boli vystavení hyperagresívnej marketingovej kampani spoločnosti Purdue Pharma, výrobcu silného opioidu OxyContin. Spoločnosť Purdue uviedla OxyContin na trh v roku 1996 a jej zástupcovia zaplavili ordinácie lekárov, aby propagovali nový “zázračný like”. Nasledovali početné súdne procesy obviňujúce spoločnosť z klamstva o účinnosti aj návykovosti lieku OxyContin, ktorý spôsobil závislosť nespočetného množstva Američanov od opiátov. A keď sa legálne, ale neuveriteľne návykové opioidy na predpis minuli, Američania sa ako k náhradám obrátili k nelegálnym látkam, ako sú heroín a fentanyl.

 

Majitelia spoločnosti Purdue Pharma, rodina Sacklerovcov, sú pravidelne označovaní za najzlomyseľnejšiu rodinu v Amerike a mnohí im dávajú za vinu státisíce úmrtí na predávkovanie. Pod ťarchou tisícov žalôb spoločnosť Purdue PHarma v roku 2019 vyhlásila bankrot. O rok neskôr sa spoločnosť priznala k obvineniam z trestných činov v súvislosti s nesprávnym predajom lieku OxyContin. Svojím konaním sú Sacklerovci horší ako zločinci. Aj po tom, čo boli vlani nútení vyplatiť takmer 6 miliárd dolárov obetiam opioidovej krízy, zostávJednou z najbohatších rodín na svete a odmietajú sa ospravedlniť za svoju úlohu pri vytváraní impéria bolesti, ktoré viedlo k státisícom úmrtí. Namiesto toho sa rodina pokúsila vypratať svoj imidž prostredníctvom filantropie a sponzoruje mnohé z najprestížnejších svetových, umeleckých a kultúrnych inštitúcií. Patrí medzi ne Guggenheimovo múzeum a Metropolitné múzeum umenia v New Yorku, Yaleova univerzita, Britské múzeum a Kráľovská akadémia v Londýne. Skupinou ľudí, ktorí sú obzvlášť postihnutí opioidmi, ako sú OxyContin, heroín a fentanyl, sú vojnoví veteráni.

 

Podľa Národného inštitútu zdravia je pravdepodobnosť úmrtia bývalých vojakov na predávkovanie dvakrát vyššia ako u bežnej populácie. Jedným z dôvodov je byrokracia. “Správa veteránov v posledných desaťročiach naozaj zle nariaďuje liečbu bolesti, najmä pokiaľ ide o ich závislosť od opioidov,” povedal bývalý mariňák Hoch pre MintPres. Bývalí vojnoví veteráni sa často musia vyrovnávať s chronickou bolesťou a poraneniami mozgu. Hoch upozorňuje, že približne štvrť milióna veteránov z Afganistanu a Iraku má zranenia hlavy. K tomu sa však pridávajú hlboké morálne zranenia, ktoré zvyčajne nie sú viditeľné: “Veteráni sa obracajú na *opioidy, ako je fentanyl+, aby sa vyrovnali s mentálnymi, emocionálnymi a psychickými dôsledkami vojny, používajú ich na potlačenie utrpenia, snažia sa nájsť úľavu, uniknúť pred depresiou a vyrovnať sa s démonmi.” Ak teda bude program Talibanu na likvidáciu ópia pokračovať, môže to vyvolať fentanylovú krízu, ktorá by mohla zabiť viac Američanov, ako si kedy vyžiadala 20-ročná okupácia.

 

Zlomená spoločnosť

Ak sú “choroby zúfalstva” bežné v Spojených štátoch, tak v samotnom Afganistane sú veľmi rozšírené. V globálnej správe zverejnenej v marci sa uvádza, že Afganci sú najnešťastnejší ľudia na svete. Obyvatelia Afganistanu ohodnotili svoj život známkou 1,8 z 10, čo je posledné miesto, ďaleko za prvým Fínskom (7,8 z 10). Závislosť na ópiu sa v Afganistane vymkla spod kontroly – závislých je približne 9 % dospelej populácie (a značný počet detí). Podľa OSN počet dospelých užívateľov drog v rokoch 2005 až 2015 stúpol z 900 000 na 2,4 milióna, pričom takmer každá tretia rodina je priamo postihnutá závislosťou. Keďže ópium sa často injekčne užíva, časté sú aj choroby prenášané krvou, napríklad HIV. Problém s opiátmi sa rozšíril aj do susedných krajín Iránu a Pakistanu. Podľa správy OSN z roku 2013 takmer 2,5 milióna Pakistancov zneužíva opiáty vrátane 11 % obyvateľov severozápadnej provincie Chajbar Pachtunchvá. Každý deň zomrie na predávkovanie približne 700 ľudí.

 

Drogové impérium

História si pamätá, že ázijské krajiny prijímajú autoritárske opatrenia na boj proti zneužívaniu drog. Využívanie nezákonného obchodu s drogami na dosiahnutie imperiálnych cieľov bolo po stáročia bežnou západnou taktikou. V 40. A 50. rokoch 20. storočia Francúzi využívali pestovanie ópia v regióne Zlatého trojuholníka v juhovýchodnej Ázii na boj proti rastúcemu hnutiu za nezávislosť Vietnamu. Sto rokov predtým Briti používali ópium na rozdrvenie a dobytie veľkej časti Číny. Nenásytná túžba Británie po čínskom čaji začala krajinu privádzať na mizinu, keďže Čína zaň prijímala len zlato alebo striebro. Briti preto využili silu svojho námorníctva, aby prinútili Čínu odstúpiť im Hongkong. Odtiaľ zaplavila pevninskú Čínu ópiom vypestovaným v južnej Ázii (vrátane Afganistanu). Účinok ópiovej vojny bol ohromujúci. Do roku 1880 Briti zaplavili Čínu viac ako 6 500 tonami ópia, čo zodpovedá mnohým miliardám dávok. Čínska spoločnosť sa zrútila, pretože nebola schopná zvládnuť sociálne a hospodárske otrasy, ktoré priniesli milióny závislých. Číňania dodnes označujú toto obdobie ako “storočie poníženia”. Medzitým v južnej Ázii Briti prinútili farmárov pestovať mak namiesto jedlých plodín, čo spôsobilo vlny rozsiahleho hladomoru, aký sa nikdy predtým ani potom nevyskytol.

 

A v Strednej Amerike v 80. rokoch 20. storočia Spojené štáty predávali zbrane Iránu za účelom financovania krajne pravicových eskadier smrti Contra. “Contras” sa zasa podieľali na obchode s drogami a svoju špinavú vojnu podporovali predajom cracku v USA, čo podľa novinára Garyho Webba umožňovala Ústredná spravodajská služba. Imperializmus a nelegálne drogy teda zvyčajne kráčajú ruka v ruke. Napriek tomu je možné, že vzhľadom na účinok úsilia Talibanu o likvidáciu ópia a jedinečnej americkej závislosti od opiátov utrpia Spojené štáty v najbližších rokoch vážny úder. Smrteľná epidémia fentanylu sa pravdepodobne len zhorší a zbytočne si vyžiada státisíce amerických životov. Takže aj keď sa Afganistan snaží zbaviť svojho smrteľného problému s drogami, jeho konanie môže vyvolať epidémiu, ktorá sľubuje, že zabije viac Američanov ako všetky doterajšie imperiálne snahy Washingtonu

Alan McLeod

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov